Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Åbne personalefiler var databrud

IUNO
22/09/2023
Åbne personalefiler var databrud
IUNO logo
En virksomhed, der udførte beredskabsopgaver, anmeldte et brud på datasikkerheden. Bruddet var udløst af, at alle 194 brugere af et internt system fejlagtigt havde adgang til nuværende og fratrådte medarbejderes personoplysninger. Det førte til kritik fra Datatilsynet.

I næsten syv måneder havde alle medarbejdere med systemadgang haft adgang til lidt for mange oplysninger om 2029 nuværende og tidligere kollegaer. Personoplysningerne omfattede både fulde navne, personnumre og adresser, herunder beskyttede adresser. HR-afdelingen brugte kontaktoplysningerne i forbindelse med personalesager.


Virksomheden gav Datatilsynet besked om, at systemadgangen ved en fejl ikke var blevet tildelt efter, hvem der havde et arbejdsbetinget behov. Hverken virksomheden eller leverandøren af systemet havde været opmærksomme på organiseringen af adgangsrettighederne. En intern undersøgelse viste, at seks brugere havde tilgået oplysningerne uden grund.


Adgangsrettigheder blev glemt

Datatilsynet udtalte kritik og bemærkede, at kun medarbejdere i HR-afdelingen havde haft brug for adgang til systemet. Virksomheden havde tilsidesat pligten til at sikre de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.


Virksomheden var ansvarlig for at identificere de risici, som behandlingsaktiviteten udløste og for at sikre, at der var et passende sikkerhedsniveau. Datatilsynet understregede, at det som et klart udgangspunkt indebærer, at systemadgange er begrænset til brugernes arbejdsbetingede behov.


IUNO mener

Der er mange eksempler på, at virksomheder roder sig ud i databrud alene på grund af manglende tekniske og organisatoriske foranstaltninger. Det kan være som led i en softwareopdatering, som det var her, eller manglende træning af medarbejdere, som det var her.


IUNO anbefaler, at virksomheder sikrer den nødvendige sikkerhed gennem design og standardindstillinger. I den forbindelse kan det blandt andet være nødvendigt løbende at klarlægge hvilke systemer, der bliver brugt i virksomheden. Det skal også være klart, hvem der er ansvarlig for hvad, og hvordan systemerne fungerer.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
01/02/2024
Persondata
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
12/02/2024
Persondata, Compliance
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
20/02/2024
Persondata
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted