I en ny afgørelse har Erhvervsstyrelsen slået fast, at teleselskaber gerne må udføre logning af sine kunders lokationer, hver eneste gang mobiltelefonen sender og modtager data fra en sendemast. Afgørelsen vedrører et område, som siden EU-Domstolens underkendelse af de svenske logningsregler i Tele2-sagen har været særdeles omdiskuteret.
Sagens omstændigheder
Tilbage i 2016 klagede en borger til Erhvervsstyrelsen over et teleselskabs logning af vedkommendes lokationsdata. Selve logningen var sket via MMS-trafik og mobildatatjenester. På den baggrund indledte Erhvervsstyrelsen en tilsynssag mod teleselskabet med det formål at klarlægge, om selskabets logning af borgerens lokationsdata var retmæssig.
Det fremgår af udbudsbekendtgørelsen, at teleselskaber skal anonymisere eller slette deres indhentede logningsdata. Dette udgangspunkt fraviges dog, hvis det følger af logningsbekendtgørelsen, at teleselskaberne har en pligt til at opbevare logningsdataen. Sagens kerne var derfor at tage stilling til, om selskabet i den pågældende sag var forpligtet til at gemme oplysningerne i henhold til logningsreglerne.
Afgørelsen
Erhvervsstyrelsen nåede frem til, at teleselskaberne generelt har en pligt til at gemme og opbevare lokationsdata registreret via MMS-trafik. I henhold til de oplysninger om borgeren, som var logget via andre mobiletjenester end MMS, finder Erhvervsstyrelsen, at det pågældende selskabs forklaring om, at deres IT-systemer – såvel som andre teleselskabers IT-systemer – ikke kan skelne mellem logning af MMS-data og datatrafik fra andre mobiltjenester, medfører, at de er nødsaget til at logge al lokationsdata. Det vil ifølge Erhvervsstyrelsen ikke være proportionalt at pålægge selskabet såvel som andre teleselskaber at skulle købe IT-systemer, som kan skelne mellem MMS-trafik og anden mobildata. Hertil henviser Erhvervsstyrelsen til et skriv fra Teleindustrien, som oplyser, at sådanne IT-systemer ikke findes på markedet, og derfor først skal udvikles.
Kromann Reumerts bemærkninger
Sagen illustrerer, hvor svært det er at lovgive på et område, hvor udviklingen foregår i sprint. Lidt atypisk for det tekniske område følger det indirekte af Erhvervsstyrelsens afgørelse i den pågældende sag, at den IT-tekniske udvikling ikke her har kunnet følge med lovgivningen.
Afslutningsvist skal det bemærkes, at de danske logningsregler pt. er under revidering i Justitsministeriet blandt andet på baggrund af den EU-dom, som er nævnt indledningsvist.
Læs Erhvervstyrelsens afgørelse
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →