Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Uanset 5 års ejertid skulle ejendomsværdiskat først betales ved indflytning

TVC Advokatfirma
20/05/2022
Uanset 5 års ejertid skulle ejendomsværdiskat først betales ved indflytning
TVC Advokatfirma logo
Landsskatteretten har i en nyere afgørelse fundet, at skatteyder først skulle betale ejendomsværdiskat af sin nyerhvervede og dyrere ejerbolig fra indflytningstidspunktet. I den konkrete sag havde Skattestyrelsen opkrævet ejendomsværdiskat af såvel den bolig, som skatteyderen beboede, som den nyerhvervede bolig i perioden forud for skatteyderens indflytning. Skattestyrelsen var af den opfattelse, at ejendomsværdiskatteloven skulle fortolkes således, at der – ved manglende tidsmæssig sammenhæng mellem købet og indflytningen i ejendommen – kunne opkræves ejendomsværdiskat af den nyerhvervede bolig.


Kort om ejendomsværdiskat

Om ejendomsværdiskat kan det generelt oplyses, at boligejere i henhold til ejendomsværdiskatteloven betaler ejendomsværdiskat af en ejerbolig, som skatteyderen bor i.


Ejendomsværdiskatten beregnes som 0,92% af ejendommens værdi op til 3.040.000 kr. og 3% af ejendommens værdi over 3.040.000 kr. Det fremgår af ejendomsværdiskatteloven, at ejendomsværdiskatten for en ejendom opgøres for et fuldt indkomstår. Hvis en ejendom ikke kan tjene til bolig for den skattepligtige i hele indkomståret, nedsættes ejendomsværdiskatten forholdsmæssigt.


Det fremgår bl.a. af ejendomsværdiskattelovens § 11, at ”ved erhvervelse af en bolig anses ejendommen for at tjene til bolig for den skattepligtige eller dennes husstand fra overtagelsesdagen. Hvis indflytning sker senere end overtagelsesdagen, træder indflytningsdagen dog i stedet for overtagelsesdagen.”


Nyere sag fra Landsskatteretten

I en nyere sag – i dag offentliggjort som SKM2022.115.LSR – fandt Landsskatteretten, at det ikke er afgørende, hvorvidt der går flere år fra overtagelsen af en ny ejendom til indflytningen. Først fra indflytningstidspunktet opstår pligten til at betale ejendomsværdiskat af den ”nye” ejendom.


Den omhandlede sag vedrørte den situation, hvor et ægtepar købte en ejendom med overtagelse pr. 1. juli 2012. Ægtefællerne opretholdt imidlertid bolig på deres hidtidige ejendom, som var sat til salg.


Grundet en række personlige forhold, samt det faktum at ægtefællerne ikke kunne få afhændet den ejendom, de havde beboet forud for købet af den nye ejendom, flyttede ægteparret først til den nye bolig den 1. januar 2017. I denne periode henstod den nyindkøbte ejendom uden, at denne blev udlejet eller i øvrigt taget i anvendelse til bolig af andre.


Skattestyrelsen opkrævede ejendomsværdiskat af ægtefællernes nye ejendom for perioden 2014-2016. Skattestyrelsen anførte i sin afgørelse, at det ikke var indflytningstidspunktet, men rådigheden over begge ejendommen, der medførte, at der skulle betales ejendomsværdiskat. I forhold til bestemmelsen i ejendomsværdiskattelovens § 11 anførte Skattestyrelsen, at:


”Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget vedrører forslaget den situation, hvor ejeren af ejendom flytter fra én ejendom til en anden og sætter første ejendom til salg. I jeres tilfælde har I sat jeres ejendom til salg uden at fraflytte, der er således ikke tidsmæssig samtidighed mellem hvornår ejendommen er sat til salg, fraflytningen fra ejendommen og tilflytning til den nye ejendom. Dette medfører at I ikke er fritaget for at betale ejendomsværdiskat i henhold til ejendomsværdiskattelovens § 11.”


Landsskatteretten fandt ved sin afgørelse, at det baseret på de fremlagte oplysninger og den dokumentation der indgik i sagen, var godtgjort, at ægteparret først flyttede til den nye ejendom i januar måned 2017.


Landsskatteretten fandt med henvisning til ejendomsværdiskattelovens § 11 og forarbejderne hertil, at ”der i en sådan situation ikke er grundlag i forarbejderne for at fortolke bestemmelsen i § 11, stk. 1, 3.-4. pkt., indskrænkende, hvorfor indflytningsdagen herefter træder i stedet for overtagelsesdatoen, jf. bestemmelsens stk. 1, 4. pkt.”


Ægteparret skulle derfor, i overensstemmelse med det de havde selvangivet, først betale ejendomsværdiskat for den nye og dyrere ejendom fra indflytningstidspunktet i 2017.


Afsluttende bemærkninger

Landsskatterettens afgørelse er et eksempel på, at skattemyndighederne i visse tilfælde synes at indskrænke selv klare lovbestemmelsers anvendelse. Dette uanset, at der ikke i den enkelte lovs forarbejder er støtte for en indskrænkende fortolkning.


Konkret ville de i sagen omhandlede skatteydere have betalt ejendomsværdiskat for to ejendomme, herunder uberettiget for den dyreste af ejendommene i en 3-årig periode, hvis ikke Skattestyrelsens afgørelse var blevet påklaget til Skatteankestyrelsen.


Skatteafdelingen i TVC Advokatfirma følger konstant udviklingen på retsområdet og beskatning af fast ejendom og har i den forbindelse også i vidt omfang adgang til de positive, utrykte afgørelser, der kan være afgørende for udfaldet af en eventuel klagesag.


Har du fået en tvist med Skattestyrelsen omhandlende beskatning af fast ejendom, kan du klikke her for at læse mere om fokusområdet skatteproces og de muligheder, du har for at videreføre en skatte- eller afgiftssag.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt om entreprenørprojektering
Nyt om entreprenørprojektering
04/04/2024
Fast ejendom og entreprise
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
19/04/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
19/04/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted