Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tyskland strammer tommelskruerne om Facebook

Focus Advokater
11/04/2019
Tyskland strammer tommelskruerne om Facebook
Focus Advokater logo
De tyske konkurrencemyndigheder har forbudt verdens største sociale netværk, Facebook, at indsamle data om brugerne fra andre kilder og sammenligne dem med Facebooks egne brugerdata.


Facebooks samkøring af data


På baggrund af en større undersøgelse har det tyske Bundeskartellamt den 7. februar 2019 forbudt Facebook at sammenligne og kombinere sine egne brugerdata med data indhentet fra andre internetsider, herunder også fra Instagram, som er en del af Facebook-koncernen. Undersøgelsen blev foretaget på baggrund af en bekymring om, at brugerne af Facebook var uvidende om omfanget af Facebooks dataindsamling.

I medfør af Facebooks betingelser kan brugerne kun benytte Facebook på betingelse af, at Facebook må indsamle data om brugeren, også uden for Facebook. Alle oplysninger, som indsamles på Facebook, på Facebooks øvrige sociale netværk, f.eks. WhatsApp og Instagram, og på andre internetsider kan kombineres og tildeles den enkelte brugers Facebook-konto.


Facebook er dominant på markedet for sociale medier


Bundeskartellamt fastslog, at Facebook havde en markedsandel på mere end 95% (af daglige brugere) og dermed indtog en dominerende position på det tyske marked for sociale medier. Facebooks unikke kombination af data for den enkelte bruger, gjorde det muligt for Facebook at styrke deres markedsposition.


Misbrug af Facebooks markedsdominans


I følge de tyske konkurrencemyndigheder udgør omfanget af Facebooks indsamling, sammenligning og håndtering af brugerdata et misbrug af Facebooks markedsmagt. En dominerende virksomhed har en særlig forpligtelse til ikke at skade konkurrencen yderligere. Dette kan medføre, at dominerende virksomheder er afskåret fra en bestemt adfærd eller at gennemføre visse handlinger, som ikke ville være misbrug og ikke ville være ulovlig, hvis de var udført af ikke-dominerende virksomheder. Ifølge Bundeskartellamt burde Facebook have taget højde for, at brugerne praktisk talt ikke kan skifte til andre sociale netværk.

Derudover konstaterer Bundeskartellamt, at et obligatorisk samtykke til Facebooks brugerbetingelser ikke var et tilstrækkeligt grundlag for en så intensiv databehandling, da det eneste valg, brugeren har, er enten at acceptere den omfattende indsamling, sammenligning og håndtering af data eller at afstå fra at bruge det sociale netværk. I en sådan situation kan brugerens valg ikke betegnes som frivilligt samtykke.


Afgørelsens betydning


Bundeskartellamt forbyder med afgørelsen Facebook at tvinge brugerne til at acceptere Facebooks ubegrænsede indsamling af data og kombinere disse med brugernes Facebook-konti.

Facebook må stadig indsamle data om brugerne fra deres forskellige tjenester. Facebook må dog ikke kombinere disse data og bruge dem på brugerens Facebook-konto, uden at brugerne selv har givet eksplicit samtykke til dette. Facebook må fortsat også indsamle data fra tredjeparter, f.eks. øvrige internetsider og apps. Det vil sige, hvis brugeren eksempelvis trykker på ”synes godt om”, benytter Facebooks ”del” ikon eller benytter sit Facebook-login på andre online-tjenester, kan Facebook indsamle disse data. Facebook må også kombinere data fra tredjeparter, herunder brugerens færden på hjemmesider, selv hvor der ikke interageres med Facebooks funktioner, hvis brugeren har givet tydeligt samtykke.

Facebooks adfærd er, ifølge Bundeskartellamt, frem for alt misbrug af deres markedsposition. Virksomheder må ikke anvende dataindsamlingsmetoder til skade for den modsatte side af markedet, dvs. i dette tilfælde forbrugerne, der benytter Facebook. Dette gælder blandt andet, hvis indsamlingsmetoden også hæmmer konkurrenter, som ikke er i stand til at indsamle samme data eller samme mængde af data.

Data er i dag en afgørende faktor i konkurrencen. I Facebooks tilfælde er de afgørende for etableringen af virksomhedens dominerende stilling. På den ene side er der en gratis service til brugerne. På den anden side øges tiltrækningskraften og værdien af reklamepladserne med mængden og detaljen af brugerdata. Det er derfor netop inden for dataindsamling og dataanvendelse, hvor Facebook som dominerende firma skal overholde de gældende regler og love i Tyskland og Europa.

Bundeskartellamt har arbejdet tæt sammen med ledende persondatabeskyttelsesmyndigheder med at præcisere de pågældende databeskyttelsesproblemer i forbindelse med sagen om Facebook. Bundeskartellamt har i den forbindelse konstateret, at Facebooks brugerbetingelser og den måde og omfang, som de indsamler og bruger data på, er i strid med de europæiske persondatabeskyttelsesregler.

Da Facebooks ageren er i strid med persondataforordningen, og da persondataforordningen kan håndhæves effektivt, kunne databeskyttelsesreglerne have adresseret situationen tilstrækkeligt. Siden 2006 har det været et grundlæggende princip i konkurrenceretten, at spørgsmål vedrørende oplysningers følsomme karakter ikke som sådan vedrører konkurrenceretten. Når der er tilstrækkelige regler til stede, der regulerer de følsomme oplysninger, er der ikke behov for konkurrenceretlig indblanding. Bundeskartellamts beslutning om at meddele Facebook et forbud hjemlet i forbuddet mod misbrug af dominerende stilling er derfor et sidespring fra etableret EU-praksis. Det kan derfor ikke udelukkes, at overtrædelser af persondatareglerne i fremtiden kan anskues som konkurrenceretlige overtrædelser også.

 



 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted