Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

SÅ er det længe ventede lovforslag (endelig) vedtaget!

Hulgaard Advokater
12/05/2025
SÅ er det længe ventede lovforslag (endelig) vedtaget!
Hulgaard Advokater logo
Regeringen vedtog ved lov nr. 369 af 9. april 2025 de tiltag, som skal lette generationsskiftet i familieejede virksomheder – en del af det bredere erhvervspolitiske udspil “Et stærkere erhvervsliv” fra juni 2024.

Formålet er klart: Det skal være mere attraktivt og mindre administrativt tungt at overdrage virksomheder fra én generation til den næste. Det skal fortsat være attraktivt at drive en familievirksomhed videre i Danmark. Derudover ønskes ro og stabilitet om reglerne.


Lovændringen indeholder fire centrale elementer, der tilsammen markerer et skifte mod mere forudsigelige og lempelige vilkår for generationsskifter i Danmark:


1. Lavere bo- og gaveafgift – gældende fra den 1. oktober 2024

Den mest markante ændring er nedsættelsen af bo- og gaveafgiften fra 15 % til 10 % ved overdragelse af aktive erhvervsvirksomheder til nære familiemedlemmer (boafgiftslovens § 1 a, stk. 4, 1. pkt.). Nedsættelsen gælder dog kun i tilfælde, hvor virksomheden overdrages med skattemæssig succession – altså hvor den nye ejer indtræder i overdragerens skattemæssige stilling – og hvor overdrageren har ejet virksomheden i minimum ét år forud for overdragelsen, mens erhververen skal drive den videre i mindst tre år efter overdragelsen.


2. Skematisk værdiansættelse – gældende fra den 1. oktober 2024

Det kan være svært at værdiansætte en virksomhed korrekt, da der ikke findes en objektiv konstaterbar handelsværdi, og gave- og boafgiften kan derfor blive høj. Der har været mulighed for at anvende hjælperegler til at beregne værdien, men det har ikke været et retskrav.


Et andet centralt initiativ i loven er indførelsen af et retskrav på skematisk værdiansættelse ved opgørelse af bo- og gaveafgift. Det betyder, at virksomhedens værdi – og dermed afgiftens størrelse – kan opgøres efter en fast model i boafgiftsloven: bogført egenkapital med tillæg af goodwill, som beregnes ud fra gennemsnittet af virksomhedens seneste fem årsregnskaber (boafgiftslovens § 12a). Dette skal skabe større forudsigelighed og mindske uoverensstemmelser med Skattestyrelsen om værdiansættelsen ved beregningen af bo- og gaveafgift.


Dette nye retskrav på skematisk værdiansættelse kan få stor praktisk betydning og dermed sikre en mere smidig proces. Selvom der kan være tegn på en højere værdi af virksomheden, kan Skattestyrelsen ikke tilsidesætte værdiansættelsen, så længe den skematiske værdiansættelse er beregnet korrekt.


Er handelsværdien derimod lavere end den skematiske beregnede værdiansættelse, kan man vælge at bruge handelsværdien, så længe denne er dokumenterbar.


Værdien af fast ejendom udgør en af følgende tre værdier:


  1. handelsværdien,
  2. ejendomsværdien ansat efter reglerne i ejendomsvurderingslovens § 11 eller
  3. dagsværdien iht. årsrapporten


3. Succession i aktive ejendomsselskaber – gældende fra den 1. oktober 2024

Et tredje og længe ventet tiltag er, at aktive ejendomsselskaber fremover også skal kunne overdrages med skattemæssig succession til næste generation– på samme vilkår som andre erhvervsvirksomheder. Tidligere blev ejendomsselskaber med udlejningsejendomme anset for at være passiv kapitalanbringelse for ejeren, som også kaldes for ”pengetankreglen.” Det retter lovændringen nu op på (aktieavancebeskatningslovens § 34).


Næste generation indtræder i den ældre generations skattemæssige stilling, og beskatningen af avancen betales ikke af den ældre generation ved overdragelsen. Beskatningen udskydes til det tidspunkt, hvor næste generation sælger virksomheden ud af familien. Den ældre generation skal derfor ikke skaffe likviditet til at betale skat nu med den risiko, at selskabet drænes for likviditet pga. store skattebetalinger ved generationsskiftet.


Denne mulighed gælder dog kun, hvis selskabet drives aktivt af familien – dvs. hvor familien har bestemmende indflydelse, og driften – herunder udlejning og kontraktindgåelser – ikke er overladt til en tredjepart. Selvom der er tilknyttet en administrator, vil det dog fortsat være muligt at anvende de nye, lempede regler for generationsskifte, så længe man som ejer i overvejende grad er involveret i de strategiske beslutninger, som f.eks. større renoveringer, lejeniveau, væsentlige vilkår for lejekontrakterne mv. Lovændringen fjerner den nuværende forskelsbehandling og åbner op for mere fleksible familieoverdragelser i ejendomsbranchen.


Flere aktører i både erhvervslivet og rådgivningsbranchen har gennem længere tid efterlyst bedre og mere ensartede regler for generationsskifte. Med dette lovforslag imødekommer regeringen dette ved en bred politisk enighed om, at familieejede virksomheder er en vigtig del af det danske erhvervsliv – både i forhold til jobskabelse, lokal forankring og langsigtet værdiskabelse.


Ændringen illustrerer et ønske om ligestilling for familieejede ejendomsvirksomheder og vil dermed få stor betydning i ejendomsbranchen, hvor generationsskifter ofte har været hæmmet af uklare regler og diskriminerende vilkår.


Reglerne illustrerer, at regeringen har et klart ønske om at skabe langsigtede og stabile rammer for ejerskab i Danmark – og styrke fundamentet under de virksomheder, der har været rygraden i dansk økonomi i generationer.


4. Søskende – gældende fra den 1. januar 2027

Fra 2027 bliver søskende en del af gaveafgiftskredsen og kan herefter modtage gaver og arv med en lavere gave- og boafgift, herunder afgiftsfrie, årlige gaver op til bundgrænsen. Efter de gældende regler er gaver mellem søskende skattepligtige (boafgiftslovens § 22).

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Hulgaard Advokater logo
Kolding
Birkemose Allé 41
6000 Kolding
38 40 42 00
Aarhus
Marselisborg Havnevej 22, 1.
8000 Aarhus C
Ballerup
Borupvang 3
2750 Ballerup
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad skal en ejeraftale mellem virksomhedsejere indeholde?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad skal en ejeraftale mellem virksomhedsejere indeholde?
Hvad bør man overveje at have med i en ejeraftale mellem to eller flere ejere af en virksomhed? Advokat med speciale ejeraftaler, Niklas Nyborg, kommer med med input og inspiration til hvad aftalen bør indeholde.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Husk fristen for skattefri virksomhedsomdannelse den 30. juni
Husk fristen for skattefri virksomhedsomdannelse den 30. juni
10/06/2025
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Mulighed for at undgå lagerbeskatning af selskabers nynoterede porteføljeaktier
Mulighed for at undgå lagerbeskatning af selskabers nynoterede porteføljeaktier
10/06/2025
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Mellemholdingselskaber – Ophør af beskatning af porteføljeaktier
Mellemholdingselskaber – Ophør af beskatning af porteføljeaktier
10/06/2025
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Kryptokontrol: Skattestyrelsen får nye våben – og du bør reagere allerede nu
Kryptokontrol: Skattestyrelsen får nye våben – og du bør reagere allerede nu
16/06/2025
Skatte- og afgiftsret
Ligningslovens § 16 E ændres
Ligningslovens § 16 E ændres
12/06/2025
Skatte- og afgiftsret
Kædesvig og ledelsesansvar – er du opmærksom på de skærpede regler i opkrævningsloven?
Kædesvig og ledelsesansvar – er du opmærksom på de skærpede regler i opkrævningsloven?
I går
Skatte- og afgiftsret, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted