Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Principiel dom om skattemæssige risici ved brug af konsulenter

Principiel dom om skattemæssige risici ved brug af konsulenter
Kromann Reumert logo
Højesteret har den 8. december 2022 afgjort, at dykkere tilknyttet som selvstændigt erhvervsdrivende reelt var lønmodtagere. Selskabet var herefter forpligtet til at indeholde A-skat og AM-bidrag for medarbejderne og hæftede ligeledes herfor.

Sagen kort

Sagen angik 101 dykkere, som var hjemmehørende i forskellige lande, der udførte arbejde i Nordsøen for det hollandske selskab i indkomståret 2011. I forbindelse med indgåelsen af aftalen om udførelse af arbejdet blev der udarbejdet konsulentaftaler, hvoraf fremgik, at dykkerne var at anse som selvstændigt erhvervsdrivende. Derfor anså selskabet sig ikke som forpligtet til at indeholde A-skat og AM-bidrag for dykkerne. Derudover havde dykkerne fået en VAR-erklæring - en erklæring om, at dykkerne var registreret som selvstændigt erhvervsdrivende - fra de hollandske myndigheder.


SKAT traf senere afgørelse om, at selskabet var forpligtet til at indeholde A-skat og AM-bidrag for dykkerne i indkomståret 2011. Afgørelsen blev begrundet med, at dykkerne var at anse som lønmodtagere og ikke som selvstændige erhvervsdrivende. I afgørelsen henviste SKAT til cirkulære 1994-07-04 nr. 129 om personskatteloven, hvoraf fremgår kriterierne, der skal lægges vægt på i afgørelsen af, om der er tale om et tjenesteforhold. Landsskatteretten stadfæstede SKAT's afgørelse, hvorefter sagen blev afgjort af Københavns Byret, Østre Landsret samt nu endeligt Højesteret.

Højesterets dom

Spørgsmålet for Højesteret var, om dykkerne skulle anses for lønmodtagere eller selvstændige erhvervsdrivende i forbindelse med arbejdet i Nordsøen for selskabet, og om selskabet som følge heraf var forpligtet til at indeholde A-skat og AM-bidrag i perioden samt hæftede herfor.


Højesteret mente ikke, at det var bevist, at dykkerne drev selvstændig erhvervsvirksomhed for egen regning og risiko, hvorfor disse skulle anses for at være lønmodtagere. Selskabet var følgelig forpligtet til at indeholde A-skat og AM-bidrag, ligesom selskabet hæftede herfor.


I dommen udtaler Højesteret blandt andet, at selskabet betalte dykkerne, mens de var ombord på dykkerskibet, uanset om de kunne udføre opgaver på grund af eksempelvis dårligt vejr eller sygdom. Herudover bemærkede Højesteret, at VAR-erklæringen fra de hollandske myndigheder var en automatisk udstedt erklæring, som blot dokumenterede, at dykkerne havde registreret sig som selvstændigt erhvervsdrivende hos de hollandske myndigheder. Herudover henviste Højesteret til præmisserne i dommen fra Østre Landsret, hvorefter selskabet betalte udgifter til dykkere, der var bosat i udlandet, til flyrejser til og fra arbejdsprojektet, og at dykkerne personligt alene skulle afholde udgifter til dykkerudstyr og de for arbejdet fornødne certifikater. Selskabet stillede alt andet udstyr til rådighed. På denne baggrund var det afgørende, at dykkerne ikke kunne anses for af deres vederlag at have afholdt erhvervsmæssige udgifter ud over hvad, der er sædvanligt i lønmodtagerforhold. Endvidere var det afgørende, at det var selskabet, der var pålagt det overordnede økonomiske ansvar ved projektet. Dykkernes ansvar var alene begrænset til skattekrav, mistet vederlag og udbedring af egne fejl ved egen arbejdskraft. Højesteret stadfæstede dermed Østre Landsrets dom.


Hvad viser dommen?

Dommen illustrerer, at der er en række andre elementer, som spiller en rolle, ved virksomheders anvendelse af eksterne konsulenter, end det blotte forhold, at der er indgået en aftale om, at de agerer som selvstændigt erhvervsdrivende. Det er derfor ikke tilstrækkeligt, at der indgås en aftale med en ekstern konsulent om, at vedkommende er selvstændigt erhvervsdrivende.


Dommen viser, at det herudover kræves, at den eksterne konsulent de facto også agerer som ekstern konsulent ved indretningen af arbejdet og forholdet til virksomheden, idet det ellers kan få betydelige økonomiske konsekvenser for virksomheden og konsulenterne.


Det bemærkes, at der er tale om et område, der har skattemyndighedernes bevågenhed, og den øgede brug af fleksibel arbejdskraft og tiltagende brug af konsulenter, eksempelvis i større og meget langvarige forløb og projekter, gør problemstillingen latent for mange virksomheder. Ligeledes oplever vi, at splittet mellem lønmodtagere og konsulenter også har fokus i due diligence processer i forbindelse med (grænseoverskridende) virksomhedshandler.


Vores anbefaling

Ved brug af eksterne konsulenter er det vores anbefaling, at virksomheden løbende monitorerer omfanget og karakteren af virksomhedens anvendelse af eksterne konsulenter. Det skal afdække risikoen for, om konsulenter retteligt er at betragte som lønmodtagere, da området både eksponerer skattemæssige og ansættelsesretlige risici for virksomhederne.

Kontakt os ved spørgsmål

Har du spørgsmål til, hvordan du og din virksomhed skal håndtere anvendelsen af eksterne konsulenter og hvilke ansættelsesretlige og skattemæssige problematikker, der kan opstå i denne forbindelse, er du altid velkommen til at kontakte vores team af specialister i ansættelses- og arbejdsret og skat.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
19/04/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted