Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Positive udtalelser om Kommissionens nye standard­kontrakt­bestemmelser

Kromann Reumert
29/01/2021
Positive udtalelser om Kommissionens nye standard­kontrakt­bestemmelser
Kromann Reumert logo
Det Europæiske Databeskyttelsesråd og Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse har for nylig udtalt sig positivt om EU-Kommissionens udkast til reviderede standardkontraktbestemmelser. I denne nyhed kan du læse om, hvor de dog samtidig ser, at bestemmelserne stadig kan forbedres.

Den 10. november 2020 offentliggjorde EU-Kommissionen udkast til to sæt reviderede standardkontraktbestemmelser. Udkastene har været i offentlig høring, men er endnu ikke endeligt vedtaget.  


Det ene sæt standardkontraktbestemmelser regulerer overførsel af personoplysninger til tredjelande, mens det andet sæt regulerer forholdet mellem dataansvarlige og databehandlere inden for EU.


Standardkontraktbestemmelserne

Bestemmelserne for overførsler til tredjelande

Udkastet til de nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler udfylder et retligt tomrum, da de blandt andet regulerer overførsler af personoplysninger fra databehandlere inden for EU/EØS til dataansvarlige og databehandlere i usikre tredjelande. Der har ikke tidligere eksisteret standardkontraktbestemmelser, der regulerer tredjelandsoverførsler, hvor dataeksportøren er databehandler.


I tråd med EU-Domstolens domsafsigelse i Schrems II-sagen lægger udkastet op til, at dataeksportøren skal foretage en vurdering af beskyttelsesniveauet i tredjelandet, eksempelvis om lovgivningen i tredjelandet lever op til beskyttelsesniveauet inden for EU/EØS. Det lægger også op til, at dataeksportører i endnu højere grad skal foretage en vurdering af, hvilke passende supplerende foranstaltninger der kan implementeres for at beskytte de registreredes personoplysninger.


Læs EU-Kommissionens udkast til reviderede standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler.



Bestemmelser mellem dataansvarlige og databehandlere

EU-Kommissionens udkast til standardkontraktbestemmelser mellem dataansvarlige og databehandlere inden for EU regulerer selve behandlingen af personoplysninger, der foretages af en databehandler på vegne af en dataansvarlig. Bestemmelserne skal hjælpe de dataansvarlige med at overholde databeskyttelsesforordningens krav om at indgå en skriftlig databehandleraftale og med at forstå forordningens specifikke krav til indholdet af sådanne aftaler.


Kommissionens nye standarddatabehandleraftale har mange ligheder med det danske datatilsyns skabelon til en standarddatabehandleraftale, som blev godkendt af EU-Kommissionen i december 2019 og dermed officielt fik status som "standardkontraktbestemmelse".


Læs EU-Kommissionens udkast til reviderede standardkontraktbestemmelser mellem dataansvarlige og databehandlere.


De fælles udtalelser om bestemmelserne

Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB) og Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse (EDPS) har offentliggjort to fælles udtalelser om EU-Kommissionens udkast til de reviderede standardkontraktbestemmelser. EDPB og EDPS er overordnet positivt stemt over for begge udkast, men præsenterer samtidig en række forslag til forbedringer.


Forbedringer til udkastet til bestemmelserne om tredjelandsoverførsler

I forhold til udkastet til standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler bemærker EDPB og EDPS, at EU-Kommissionen bør uddybe, at det kan være nødvendigt for dataeksportøren at implementere yderligere supplerende foranstaltninger for at sikre et beskyttelsesniveau, der i det væsentligste svarer til beskyttelsesniveauet inden for EU/EØS.


Standardkontraktbestemmelserne bør derfor henvise til EDPB's kommende anbefalinger om at iværksætte supplerende foranstaltninger, hvis disse anbefalinger når at blive endeligt vedtaget inden udkastet til de reviderede standardkontraktbestemmelser.


Læs EDPB's og EDPS' udtalelse om standardkontraktbestemmelserne for tredjelandsoverførsler.


Forbedringer til udkastet til bestemmelserne mellem dataansvarlige og databehandlere inden for EU

For så vidt angår udkastet til standardkontraktbestemmelser mellem dataansvarlige og databehandlere inden for EU, bemærker EDPB og EDPS, at det bør forklares tydeligere, hvornår parterne kan anvende standardkontraktbestemmelserne.


EDPB og EDPS efterspørger desuden en række præciserende tilføjelser, blandt andet til den såkaldte docking-klausul, som giver tredjeparter adgang til at tiltræde standardkontraktbestemmelserne og dermed blive forpligtet som en dataansvarlig eller databehandler.


Derudover bemærker EDPB og EDPS, at bilagene til standardkontraktbestemmelserne bør være tydeligere om parternes respektive forpligtelser i relation til den enkelte behandlingsaktivitet.


Læs EDPB's og EDPS' udtalelse om standardkontraktbestemmelserne mellem dataansvarlige og databehandlere inden for EU.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted