Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Persondatasikkerhed ved brug af SMS

NJORD Lawfirm
04/09/2019
Persondatasikkerhed ved brug af SMS
NJORD Lawfirm logo

Indførelsen af Databeskyttelsesforordningen har haft markant indflydelse på de mange områder, hvor der i større eller mindre omfang behandles personoplysninger. Behandling af personoplysninger i form af transmission via SMS-beskeder er ingen undtagelse. Databeskyttelsesforordningen har medført, at principperne om dataminimering, risikovurdering, etablering af passende sikkerhedsniveau mv. i fremtiden skal tages i betragtning, før der afsendes SMS-beskeder indeholdende personoplysninger.



Selvom brugen af SMS-beskeder generelt er faldende, ses de fortsat anvendt, når det offentlige og den private sektor skal kommunikere med den enkelte borger. Typisk er der tale om SMS-beskeder, der indeholder påmindelser og lignende vedrørende tidsbestillinger, igangværende behandlingsforløb mv.

SMS-beskeder transmitteres over netværk, som ligger uden for den enkelte dataansvarliges kontrol. Dette medfører, at der er en af den dataansvarlige upåvirkelig risiko for, at uvedkommende på forskellig uretmæssig vis kan tilegne sig adgang til indholdet af de afsendte SMS-beskeder.

Datatilsynet anerkender, at anvendelse af SMS-beskeder er en effektiv og brugbar måde at give borgerne påmindelser og lignende meddelelser. Samtidig er Datatilsynet dog opmærksom på den risiko, der er forbundet hermed. Datatilsynet vurderer, at følsomme og fortrolige oplysninger ikke bør sendes via SMS, fordi det indebærer en så betydelig risiko for borgernes rettigheder ifølge Databeskyttelsesforordningen og for frihedsrettighederne i øvrigt.

Datatilsynet gør endvidere opmærksom på, at der findes alternativer til de traditionelle SMS-beskeder. Hvor der alligevel gøres brug af SMS-beskeder, kan NemSMS desuden med fordel anvendes for at mindske risikoen for fejl. NemSMS har nemlig en indbygget validering af telefonnumre samt forskellige kvalitetssikringsfunktioner som sikrer, at SMS-beskederne sendes ud til den korrekte modtager.

Dataansvarlige skal, når de gør brug af SMS-beskeder, sørge for at begrænse indholdet mest muligt således, at alle oplysninger, som ikke er nødvendige for, at modtageren kan forstå indholdet, udelades. Dette følger i forvejen af Databeskyttelsesforordningens grundlæggende princip om dataminimering.




 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Skarp jurist med interesse for GDPR, it og dataanvendelse
Juridisk chefkonsulent med personaleledelse og faglig tyngde
FOA søger DPO
Udbudskonsulent
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
19/10/2021
Persondata
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted