Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Persondatasikkerhed ved brug af SMS

NJORD Law Firm
04/09/2019
Persondatasikkerhed ved brug af SMS
NJORD Law Firm logo

Indførelsen af Databeskyttelsesforordningen har haft markant indflydelse på de mange områder, hvor der i større eller mindre omfang behandles personoplysninger. Behandling af personoplysninger i form af transmission via SMS-beskeder er ingen undtagelse. Databeskyttelsesforordningen har medført, at principperne om dataminimering, risikovurdering, etablering af passende sikkerhedsniveau mv. i fremtiden skal tages i betragtning, før der afsendes SMS-beskeder indeholdende personoplysninger.



Selvom brugen af SMS-beskeder generelt er faldende, ses de fortsat anvendt, når det offentlige og den private sektor skal kommunikere med den enkelte borger. Typisk er der tale om SMS-beskeder, der indeholder påmindelser og lignende vedrørende tidsbestillinger, igangværende behandlingsforløb mv.

SMS-beskeder transmitteres over netværk, som ligger uden for den enkelte dataansvarliges kontrol. Dette medfører, at der er en af den dataansvarlige upåvirkelig risiko for, at uvedkommende på forskellig uretmæssig vis kan tilegne sig adgang til indholdet af de afsendte SMS-beskeder.

Datatilsynet anerkender, at anvendelse af SMS-beskeder er en effektiv og brugbar måde at give borgerne påmindelser og lignende meddelelser. Samtidig er Datatilsynet dog opmærksom på den risiko, der er forbundet hermed. Datatilsynet vurderer, at følsomme og fortrolige oplysninger ikke bør sendes via SMS, fordi det indebærer en så betydelig risiko for borgernes rettigheder ifølge Databeskyttelsesforordningen og for frihedsrettighederne i øvrigt.

Datatilsynet gør endvidere opmærksom på, at der findes alternativer til de traditionelle SMS-beskeder. Hvor der alligevel gøres brug af SMS-beskeder, kan NemSMS desuden med fordel anvendes for at mindske risikoen for fejl. NemSMS har nemlig en indbygget validering af telefonnumre samt forskellige kvalitetssikringsfunktioner som sikrer, at SMS-beskederne sendes ud til den korrekte modtager.

Dataansvarlige skal, når de gør brug af SMS-beskeder, sørge for at begrænse indholdet mest muligt således, at alle oplysninger, som ikke er nødvendige for, at modtageren kan forstå indholdet, udelades. Dette følger i forvejen af Databeskyttelsesforordningens grundlæggende princip om dataminimering.




 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted