Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Overraskende nyhed om moms og ekspropriation

Overraskende nyhed om moms og ekspropriation
Bech Bruun logo
Efter flere års diskussioner om opkrævning af moms ved ekspropriation viser det sig nu noget overraskende, at SKAT slet ikke har haft hjemmel til at opkræve moms ved ekspropriation. Spørgsmålet er imidlertid, om de involverede lodsejere og anlægsmyndigheder kan bruge den nyhed til noget i praksis.

Siden momsfritagelsen for levering af fast ejendom blev delvist ophævet med virkning fra den 1. januar 2011, er det ofte blevet diskuteret, om en ekspropriationserstatning skal tillægges moms.


Efter mange bindende svar fra SKAT og adskillige afgørelser fra de takserende myndigheder ligger det nogenlunde fast, at ekspropriation ofte udløser betaling af moms. Er det tilfældet, skal den berørte lodsejer som hovedregel kompenseres af anlægsmyndigheden. Til gengæld kan anlægsmyndigheden anmode lodsejeren om en faktura, hvoraf momsbeløbet fremgår, så anlægsmyndigheden kan få enten momsrefusion eller momsfradrag.


Lodsejerens momsudgift skal med andre ord ”lægges oveni” ekspropriationserstatningen, og der har efterhånden udviklet sig en fornuftig praksis for håndteringen af sådanne sager i praksis.


Det er derfor noget opsigtsvækkende, at landsskatteretten i tre nyere afgørelser har fastslået, at der slet ikke har været hjemmel til at opkræve moms ved ekspropriation. Denne hjemmel er først tilvejebragt ved en ændring af momsloven, som trådte i kraft den 1. januar 2020. Skatteministeriet har ifølge vores oplysninger netop besluttet, at landsskatterettens afgørelser ikke skal indbringes for domstolene, og afgørelserne er således endelige. Desuden vil Skattestyrelsen os bekendt udstede et såkaldt styresignal, som giver adgang til genoptagelse af tidligere momsansættelser.


Momsbeløbet tilbagebetalt?

Har man betalt moms i forbindelse med en ekspropriation, der er gennemført i perioden mellem den 1. januar 2011, hvor den delvise momsfritagelse for levering af fast ejendom blev ophævet, til den 1. januar 2020, hvor den nødvendige lovhjemmel blev tilvejebragt, kan man søge momsbeløbet tilbagebetalt. Det gælder dog kun, hvis man ikke allerede har fået momsbeløbet refunderet: Den berørte lodsejer kan have fået momsbeløbet refunderet af anlægsmyndigheden, og anlægsmyndigheden kan have fået momsrefusion eller momsfradrag. I så fald skal momsbeløbet ikke tilbagebetales.


Det kan imidlertid ikke udelukkes, at der ”kan være noget at komme efter”, og der alligevel bør søges tilbagebetaling. Det kan måske være tilfældet, hvis der er sket momsrefusion efter offentligretlige regler og ikke gennem en momsregistrering, og det kan være relevant med en konkret vurdering af den enkelte sag.


Men der er altså ingen tvivl for så vidt moms og ekspropriation efter den 1. januar 2020: Der skal betales moms ved ekspropriation i overensstemmelse med momsloven.


Til sidst foreslår vi, at anlægsmyndigheder og/eller de takserende myndigheder får pligt til at indberette de tilfælde, hvor en ekspropriationserstatning er tillagt moms, så det sikres, lodsejerne ikke glemmer at indbetale momsbeløbet til SKAT.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tingsskadebegrebet i erhvervsansvarsforsikringen bliver afklaret
Tingsskadebegrebet i erhvervsansvarsforsikringen bliver afklaret
10/02/2021
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Forståelsen af ”maksimalt bebygget areal” i en lokalplan
Forståelsen af ”maksimalt bebygget areal” i en lokalplan
03/02/2021
Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde
Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde
25/01/2021
Fast ejendom og entreprise
Skønserklæringer tilvejebragt i en tidligere retssag kunne fremlægges
Skønserklæringer tilvejebragt i en tidligere retssag kunne fremlægges
25/01/2021
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Folketinget stiller skarpt på ansættelsen af erhvervs­ejendommes grundværdier
Folketinget stiller skarpt på ansættelsen af erhvervs­ejendommes grundværdier
22/01/2021
Fast ejendom og entreprise
Nedskrivning af garantier i konkurstilfælde
Nedskrivning af garantier i konkurstilfælde
22/01/2021
Insolvens og rekonstruktion, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted