Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Nye retningslinjer fra det Europæiske Databeskyttelsesråd

NJORD Lawfirm
02/07/2019
Nye retningslinjer fra det Europæiske Databeskyttelsesråd
NJORD Lawfirm logo

Den 4. juni 2019 blev Det Europæiske Databeskyttelsesråds (EDPB) ellevte plenarmøde afholdt i Bruxelles. På mødet deltog repræsentanter fra EU- og EØS-landenes databeskyttelsesmyndigheder og Den Europæiske Databeskyttelsesmyndighed, som til sammen udgør EDPB. Mødet resulterede blandt andet i vedtagelse af nye retningslinjer på området for adfærdskodekser samt af to nye bilag som tillæg til tidligere udstedte retningslinjer vedrørende henholdsvis certificering og akkreditering.




Nye retningslinjer for adfærdskodekser


På mødet vedtog EDPB først og fremmest et sæt nye retningslinjer for adfærdskodekser.

Adfærdskodekser er retningslinjer, som ikke er bindende, men som har til formål at medvirke til korrekt anvendelse af reglerne i Databeskyttelsesforordningen hos de forskellige virksomheder, som har tilsluttet sig de enkelte kodekser.

De vedtagne retningslinjer for adfærdskodekser skal fungere som en praktisk vejledning og som fortolkningsbistand ved anvendelsen af Databeskyttelsesforordningens artikel 40 og 41 som omhandler netop adfærdskodekser.

Formålet med retningslinjerne er særligt at præcisere reglerne for indgivelse, godkendelse og offentliggørelse af adfærdskodekser på både nationalt og europæisk plan. Dette må formodes at danne fundamentet for, at det måske bliver lettere for brancher at udgive adfærdskodekser fremover.


Nyt bilag til retningslinjerne for certificering


EDPB vedtog endvidere et nyt bilag til de tidligere udstedte retningslinjer om certificering.

Certificering kan blandt andet være med til at påvise overholdelse af Databeskyttelsesforordningen og kan desuden inddrages som et element eksempelvis når størrelsen af en sanktion for overtrædelse skal fastsættes.

Formålet med retningslinjerne om certificering er især at identificere de overordnede kriterier, som ofte er relevante for certificeringsmekanismer efter Databeskyttelsesforordningens artikel 42 og 43. Det nye bilag bidrager med en identifikation af de områder, som særligt skal overvejes og anvendes, når certificeringskriterierne for en certificeringsmekanisme skal godkendes. Det bemærkes, at opregningen i bilaget ikke er udtømmende, samt at retningslinjerne og bilaget, på samme måde som øvrige retningslinjer og eventuelle bilag hertil, alene er vejledende.


Nyt bilag til retningslinjerne for akkreditering


Det sidste, som EDPB vedtog på mødet, er et nyt bilag til de tidligere udstedte retningslinjer for akkreditering.

Akkreditering af certificeringsorganer er en form for tildeling af en bemyndigelse til at udstede de ovenfor omtalte certificeringer. Akkreditering af et certificeringsorgan medfører således, at organet kan certificere virksomheder og på denne måde påvise, at den certificerede virksomhed overholder Databeskyttelsesforordningen.

Formålet med de omtalte retningslinjer for akkreditering er at bidrage til korrekt fortolkning og anvendelse af Databeskyttelsesforordningens artikel 43 vedrørende certificeringsorganer. Formålet med det nye bilag er at vejlede tilsynsmyndighederne om de yderligere krav, som skal være opfyldt, når myndighederne akkrediterer nye certificeringsorganer.

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Skarp jurist med interesse for GDPR, it og dataanvendelse
Juridisk chefkonsulent med personaleledelse og faglig tyngde
FOA søger DPO
Skarpe jurister til internationalt kontor
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
19/10/2021
Persondata
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted