Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Nye regler for kviklån på vej og Finanstilsynet holder øje

NJORD Lawfirm
04/04/2019
495
Nye regler for kviklån på vej og Finanstilsynet holder øje
NJORD Lawfirm logo

Lige nu bliver et lovforslag, der skal føre kviklånsudbyderne ind under Finanstilsynets tilsyn fra den 1. juli 2019, behandlet i folketinget. Lovforslaget indeholder en række yderligere forslag, heriblandt at kviklånsudbydere skal søge tilladelse for at kunne fortsætte med at udbyde forbrugerlån – på lige fod med pengeinstitutter.Dette sker samtidigt med, at der generelt er meget stor opmærksomhed på området. Både Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden har været ude med kritik og politianmeldelser. Finanstilsynet har, for første gang nogensinde, undersøgt pengeinstitutternes kreditværdighedsundersøgelser ved forbrugslån. Finanstilsynet har ved undersøgelse af seks udvalgte pengeinstitutter konstateret, at deres metode ved kreditværdighedsvurderinger var meget forskellig. Konklusionen på undersøgelsen er, at pengeinstitutterne i flere tilfælde ikke har levet op til bestemmelserne i kreditaftaleloven.

Forbrugerombudsmanden har undersøgt ni kviklånsudbyderes markedsføring overfor forbrugerne og undersøgelsen har ført til politianmeldelse af seks kviklånsudbydere for ikke at leve op til markedsføringsloven. Forbrugerombudsmanden fandt det i strid med markedsføringsloven, at udbyderne markedsfører forbrugslån med ubestemt løbetid som en kassekredit, derudover fandt Forbrugerombudsmanden, at udbyderne ikke var tilstrækkelig klare og endda vildledende i forhold til deres pris- og vilkårsoplysninger.


Kviklånsudbydere skal foretage kreditværdighedsundersøgelser


Hvis folketinget vedtager lovforslaget den 4. april 2019, skal kviklånsudbydere fra den 1. juli 2019 foretage en kreditværdighedsvurdering, før de kan låne penge ud. Dertil kommer, at Finanstilsynet har meddelt, at de vil følge op på deres undersøgelser om kreditværdighedsundersøgelse inden for det kommende år, som også vil omfatte kviklånsudbyderne.


Kreditværdighed


Kreditværdighed er vurderingen af, hvorvidt låntager vil være i stand til at betale, hvad låntager skylder. Og ikke kun om låntager vil være i stand til at betale afdragene, som de forfalder, men også om låntager vil være i stand til at indfri lånet helt. Det er altså ikke det samme som en kreditvurdering – en kreditvurdering er en vurdering af långivers risiko ved lånet. Det er med andre ord et krav, at långiver foretager en vurdering af låntagers kreditværdighed – og hvis ikke låntager kan betale, skal lånet afvises.

Det er långivers ansvar at skaffe fyldestgørende oplysninger om låntagers økonomiske forhold. Om oplysningerne er fyldestgørende, er et fortolkningsspørgsmål. Men Finanstilsynet har i deres rapport nævnt nogle kategorier af oplysninger, der vil være fyldestgørende. Det kan enten ske ved at indhente oplysninger hos låntager (f.eks. seneste årsopgørelse eller seneste lønseddel) og ved søgninger i relevante databaser (f.eks. RKI).

Forbrugslånsvirksomheder vil også blive underlagt krav om at overholde reglerne om god skik. Forbrugslånsvirksomheder skal drives i overensstemmelse med redelig forretningskik og god praksis inden for området.

For yderligere information, kan du læse mere i vores tidligere nyhed ” Nyt forslag til lov om forbrugslånsvirksomheder”

Læs nyheden her

Hvis din virksomhed er i risiko for at blive omfattet af kravet om tilladelse, kan NJORD bistå dig med først og fremmest at fastslå, hvorvidt din virksomhed bliver underlagt lovens regler. Hvis ja, vil vi kunne hjælpe dig med at forberede hele ansøgningen samt yde rådgivning i forhold til, hvordan du bedst kan leve op til de nye krav, der ventes at træde i kraft den 1. juli 2019.

Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte partner Kim Høibye, advokatfuldmægtig Mette Gade og advokatfuldmægtig Jakub Zakrzewski.

  
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
LIBOR udfases ved udgangen af 2021: Hvordan forbereder du din virksomhed?
LIBOR udfases ved udgangen af 2021: Hvordan forbereder du din virksomhed?
21/10/2020
Finansiering og bankret
Ny digital EU-identitet skal sikre legitimering af bankkunder
Ny digital EU-identitet skal sikre legitimering af bankkunder
01/10/2020
Finansiering og bankret
Ny bekendtgørelse om anbringelse og bestyrelse af fondes midler er sendt i høring
Ny bekendtgørelse om anbringelse og bestyrelse af fondes midler er sendt i høring
08/09/2020
Selskabsret, Finansiering og bankret
Nye outsourcingregler for finansielle virksomheder
Nye outsourcingregler for finansielle virksomheder
04/09/2020
Finansiering og bankret
Lofter over omkostninger og ÅOP og markedsførings­begrænsninger på forbrugslån
Lofter over omkostninger og ÅOP og markedsførings­begrænsninger på forbrugslån
26/06/2020
Finansiering og bankret
Forbrugerombudsmanden vurderer 66 låneaftaler urimelige og ugyldige
Forbrugerombudsmanden vurderer 66 låneaftaler urimelige og ugyldige
24/06/2020
Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted