Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningen

Bird & Bird
08/02/2018
Ny vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningen
Datatilsynet har den 31. januar 2018 offentliggjort en vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningen (GDPR). Vejledningen er den nyeste vejledning om GDPR, der løbende offentliggøres på Datatilsynets hjemmeside.

 

Det er som udgangspunkt et krav for både dataansvarlige og databehandlere at føre en fortegnelse over deres behandlingsaktiviteter i henhold til Artikel 30 i Databeskyttelsesforordningen. Kravet gælder dog som udgangspunkt kun for virksomheder og organisationer, der beskæftiger mindst 250 personer.

Hvis dine behandlingsaktiviteter omfatter mindst én af nedenstående behandlingsaktiviteter, vil du være forpligtet til at føre en fortegnelse over dine behandlingsaktiviteter, uanset antallet af medarbejdere i din virksomhed eller organisation:

  1. din behandlingsaktivitet sandsynligvis vil medføre en risiko for de registreredes rettigheder og frihedsrettigheder,

  2. behandlingen foregår oftere end lejlighedsvist, eller

  3. behandlingen indeholder følsomme personoplysninger eller oplysninger om straffedomme og/eller lovovertrædelser.Undtagelsen til fortegnelseskravet har et snævert anvendelsesområde


I vejledningen står, at undtagelsen til fortegnelseskravet har et snævert anvendelsesområde, fordi en behandlingsaktivitet typisk foregår oftere end lejlighedsvist.

Et eksempel på en behandling, der typisk ikke er lejlighedsvis, er behandlingen af personoplysninger i forbindelse med personaleadministration. Da stort set alle virksomheder og organisationer behandler deres medarbejderes personoplysninger som led i personaleadministration, har undtagelsen et meget snævert anvendelsesområde.


Fortegnelsens indhold


Vejledningen indeholder beskrivelser og eksempler på, hvilke oplysninger der skal medtages i fortegnelsen, og hvordan en sådan fortegnelse kan se ud.

Herudover giver vejledningen flere konkrete eksempler på blandt andet de forskellige kategorier af personoplysninger og registrerede samt hvilke tekniske og organisatoriske foranstaltninger, der eventuelt kan medtages i fortegnelsen. Det kan eksempelvis være arbejdsbetinget adgang, kryptering af datatransmission og lagring af data, backup, adgang baseret på bruger id og personligt password, brug af VPN og kryptering i forbindelse med fjernarbejdspladser og mobile devices.

Læs mere om fortegnelseskravet i Datatilsynets nye vejledning

  
 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted