Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny dom slår hårdt ned på ændringer i en godkendt leasingaftale

DLA Piper
29/03/2017
Ny dom slår hårdt ned på ændringer i en godkendt leasingaftale
Efterfølgende ændringer i en godkendt leasingaftale sanktioneres ifølge en dom fra Vestre Landsret med fuld afgift.

Sagen handlede om et leasingselskab, der havde anmodet om en individuel godkendelse i henhold til registreringsafgiftslovens § 3b.

Leasingselskabet havde i den godkendte kontrakt fejlagtigt angivet køretøjets værdi fratrukket moms. Køretøjet var imidlertid købt efter brugt-momsreglerne, hvilket gav anledning til, at parterne ændrede kontraktens angivelse af købspris, den skønnede restværdi samt den løbende leasingydelse for køretøjet.

SKAT blev bekendt med ændringerne i den godkendte kontrakt og rejste på den baggrund krav om betaling af fuld afgift for det pågældende køretøj omfattet af kontrakten.

Der var under sagen enighed mellem parterne om, at de foretagne ændringer hverken havde betydning for opgørelsen af den forholdsmæssige afgift eller for SKATs fastsættelse af køretøjets almindelige registreringsafgift. Der var videre enighed om, at SKAT ville have godkendt kontrakten, hvis de omhandlede ændringer allerede fra starten ville have været en del af kontrakten, samt at SKAT ville have godkendt kontrakten, hvis de nævnte ændringer havde været forelagt SKAT.

Landsskatteretten tilsidesatte SKATs afgørelse, idet retten netop lagde vægt på det forhold, at tilladelse ville være blevet givet, i det omfang SKAT havde været bekendt med de foretagne ændringer.

Landsretten fandt at den foretagne ændring medførte bortfald af godkendelsen med den konsekvens, at der skulle betales fuld afgift fra det tidspunkt køretøjet blev taget i brug.

Landsretten fandt, at der hverken i registreringsafgiftsloven eller den godkendte aftale var hjemmel til at gennemføre de omhandlede ændringer, hvorfor den tidligere godkendelse var faldet bort. Da leasingselskabet ikke havde tilbageleveret nummerpladerne og afmeldt køretøjet, blev der opkrævet fuld afgift fra det tidspunkt køretøjet blev taget i brug.

Den konkrete dom handler om en individuel godkendelse efter registreringsafgiftslovens § 3 b.

Det er imidlertid LETTs vurdering, at principperne i dommen ligeledes vil kunne overføres på en standard godkendt aftale. Alle foretagne ændringer bør derfor fortsat godkendes af SKAT, hvilket i praksis giver store udfordringer grundet SKATs lange sagsbehandlingstider.

Dommen fra Vestre Landsret tager ikke direkte stilling til adgang til førtidig opsigelser.

SKAT er fortsat af den opfattelse, at førtidig opsigelse alene kan gennemføres i det omfang vilkårene herfor er nøje beskrevet i aftalen og dermed godkendt af SKAT.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted