Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny afgørelse fra Datatilsynet: DK Hostmaster påbudt at ophøre med at offentliggøre personoplysninger om fuldmægtige for domænenavnsregistranter

TVC Advokatfirma
10/04/2019
Ny afgørelse fra Datatilsynet: DK Hostmaster påbudt at ophøre med at offentliggøre personoplysninger om fuldmægtige for domænenavnsregistranter
TVC Advokatfirma logo

Datatilsynet har den 28. marts 2019 meddelt DK Hostmaster A/S påbud om at ophøre med at offentliggøre personoplysninger for domænenavnsregistranter. Datatilsynet begrunder afgørelsen med, at offentliggørelsen af personoplysningerne ikke er nødvendig for udførelsen af en opgave i samfundets interesse, eller i øvrigt er begrænset til det nødvendige for at opnå de formål, hvortil oplysningerne behandles.




Kort om afgørelsen


Datatilsynets afgørelse blev foranlediget af en klage fra en person, der, som en del af sit arbejde med IT-funktioner, agerede fuldmægtig for domænenavnsregistranter. Klageren gjorde gældende, at DK Hostmaster offentliggjorde dennes (og andre fuldmægtiges) personoplysninger i WHOIS-databasen i strid med databeskyttelsesreglerne.

Datatilsynet gav klageren medhold, idet Datatilsynet bemærkede, at behandlingen af personoplysningerne ikke var i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningens artikel 5, stk. 1, litra c, og artikel 6, stk. 1, litra e. Personoplysningerne var således ikke begrænset til, hvad der var nødvendigt i forhold til de formål, hvortil de blev behandlet, ligesom behandlingen ikke var nødvendig af hensyn til udførelsen af en opgave i samfundets interesse.

Datatilsynet lagde i afgørelsen vægt på bl.a., at et eventuelt civil- eller strafferetligt ansvar for domænenavnets indhold skal gøres gældende over for selve registranten af hjemmesiden, og derimod som udgangspunkt ikke over for domænenavnsregistrantens fuldmægtige. Det følger i overensstemmelse hermed af domænelovens § 18, stk. 2, at administrator er forpligtet til at offentliggøre personoplysninger om registranten af et domænenavn. Dette krav kunne dog ikke udstrækkes til registrantens fuldmægtige.

Datatilsynet bemærkede, at en fuldmægtig undertiden har adgang til at handle på vegne af registranten over for DK Hostmaster, og i den forbindelse f.eks. kan fastsætte indstillinger for domænenavnet, modtage meddelelser fra DK Hostmaster eller forestå betalinger. Datatilsynet fremhævede dog, at dette ikke var ensbetydende med, at en fuldmægtig for en registrant varetager den væsentligste del af aktiviteten på et domænenavn.

Det var bl.a. derfor Datatilsynets opfattelse, at de forfulgte formål kunne opnås med mindre indgribende midler. I stedet for en offentliggørelse af oplysningerne på internettet, kunne dette f.eks. ske ved, at personoplysninger om fuldmægtige blev videregivet på anmodning.

Du kan læse hele Datatilsynets afgørelse her.


TVC Advokatfirma bemærker


Datatilsynets afgørelse er endnu et eksempel på, at Datatilsynet har til hensigt at gå minutiøst til værks, når de modtager klager om brud på databeskyttelsesreglerne.

TVC Advokatfirma anbefaler derfor, at du som virksomhed gør dig bekendt med reglerne på området og arbejder aktivt for at sikre compliance hermed. Har du spørgsmål til gældende ret eller en konkret sag, står TVC Advokatfirmas specialister altid klar til en uforpligtende drøftelse.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
04/07/2024
Persondata
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
04/07/2024
Persondata, Compliance
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
I går
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted