Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

“Krigsreglens” Waterloo?

Bird & Bird
18/07/2017
“Krigsreglens” Waterloo?
Deadline for indretning af dansk lovgivning i overensstemmelse med Persondataforordningen nærmer sig med hastige skridt. I lyset heraf har Justitsministeriet netop sendt et lovforslag til ny persondatalov i høring og forud herfor en betænkning på mere end 1.200 sider*. I denne nyhed omtaler vi "krigsreglens" skæbne i lovforslaget.

Den nye persondatalov har først og fremmest til formål at supplere reglerne i Persondataforordningen på områder, hvor medlemsstaterne enten skal eller kan fastsætte nationale særregler. Loven vil, når den vedtages, erstatte den gældende persondatalov.

Med udkastet har Justitsministeriet blandt andet stillet forslag til begrænsninger i de registrerede rettigheder, ændringer i anvendelsesområde og behandlingsregler set i forhold til de nugældende danske regler samt en ny version af den særlige ”krigsregel.

Den nugældende krigsregel indebærer, at bl.a. større offentlige registre, der indeholder personoplysninger, skal opbevares i Danmark. Reglen begrænser dermed bl.a. brugen af cloud-tjenester og har i de senere år været stærkt omdiskuteret.

Af forslaget til den nye krigsregel fremgår, at Justitsministeriet efter forhandling med vedkommende minister kan fastsætte regler om, ”at personoplysninger, der behandles i nærmere bestemte IT-systemer, og som føres af eller for den offentlige forvaltning, alene må opbevares her i landet”.

Hensigten med reglen er, at visse it-systemer – før de tages i brug – kan sættes på en liste, der optages som et bilag til en bekendtgørelse udstedt i medfør af loven. Kun it-systemer, der af hensyn til statens sikkerhed alene bør føres i Danmark, vil være omfattet af reglen.

Men lovforslaget bløder der altså nu noget op på den hidtidige krigsregel uden at den dog helt afskaffes.

Fristen for at komme med bemærkninger til lovforslaget udløber den 22. august 2017. Herefter skal lovforslaget behandles i Folketinget, som grundet sommerferie først samles igen den 3. oktober 2017. Lovforslaget forventes derfor først at blive endeligt vedtaget i slutningen af 2017.

Bird & Bird følger udviklingen tæt og stiller i en række nyheder henover efteråret skarpt på reglerne i den nye persondatalov og de forventede vejledninger fra Datatilsynet og Kommissionen om Persondataforordningen.

*Betænkning nr. 24. maj 2017 med titlen "Databeskyttelsesforordningen – og de retlige rammer for dansk lovgivning”.



 

 




 

[layerslider id="73"]


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted