Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?

WTC advokaterne
12/01/2021
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
WTC advokaterne logo
Ifølge Datatilsynet bør it-systemer kontrolleres og testes jævnligt for at undgå brud på datasikkerheden.

I tre sager har Datatilsynet vurderet, at manglende basale tests af it-systemer var årsag til brud på datasikkerheden.


Kontrol af it-systemer

It-systemer skal kontrolleres regelmæssigt for at sikre:

  • At systemet ikke videregiver flere oplysninger end nødvendigt.
  • At systemet ikke videregiver oplysninger til forkerte modtagere.
  • At adgangskontrollen på systemet fungerer hensigtsmæssigt, således at brugerne har adgang til præcis de oplysninger, de skal bruge (og ikke mere).


Kontrollerne bør udføres inden systemet tages i brug, og hver gang der bliver foretaget en ændring i systemet f.eks. i forbindelse med en opdatering.


Manglende kontroller resulterede i brud på datasikkerheden

Datatilsynet har kritiseret flere kommuner for en mangelfuld kontrol af deres it-systemer, som i de konkrete tilfælde førte til brud på datasikkerheden.

I en af sagerne blev der blandt andet videregivet for mange oplysninger om borgere til kommunens ansatte. Når medarbejderen udfyldte kommunens digitale ansøgning på vegne af en borger, videregav it-systemet således oplysninger om borgerens navn, adresse og personnummer, hvilket ikke var nødvendigt for behandlingen af ansøgningen.


I et andet tilfælde havde underdatabehandleren, som leverede digitale løsninger til kommunen, fejlagtigt udeladt et filter i it-systemet, der skulle begrænse de enkelte kommuners adgang til data om borgere. Fejlen betød, at nogle af kommunens ansatte havde adgang til 4,2 mio. borgeres personnumre og beskæftigelsesrelaterede oplysninger i en periode på omkring 4 måneder.


Sikkerhedsbruddet skete i en af sagerne i forbindelse med en opdatering af it-systemet. En sikkerhedskomponent der skulle sikre, at kun de relevante oplysninger var tilgængelige for brugerne med adgang til systemet, var midlertidigt blevet deaktiveret. Fejlen resulterede i at udvalgte medarbejdere i kommunen uretmæssigt kunne tilgå beskæftigelsesrelaterede oplysninger om 1,5 mio. borgere fra andre kommuner.


Læs alle afgørelserne på Datatilsynets hjemmeside.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud
Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud
27/07/2021
Persondata
AI-forordningen og højrisikosystemerne
AI-forordningen og højrisikosystemerne
09/07/2021
Persondata, EU-ret
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
06/07/2021
Persondata
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
02/07/2021
Persondata
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
25/06/2021
Persondata
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted