Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?

WTC advokaterne
12/01/2021
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
WTC advokaterne logo
Ifølge Datatilsynet bør it-systemer kontrolleres og testes jævnligt for at undgå brud på datasikkerheden.

I tre sager har Datatilsynet vurderet, at manglende basale tests af it-systemer var årsag til brud på datasikkerheden.


Kontrol af it-systemer

It-systemer skal kontrolleres regelmæssigt for at sikre:

  • At systemet ikke videregiver flere oplysninger end nødvendigt.
  • At systemet ikke videregiver oplysninger til forkerte modtagere.
  • At adgangskontrollen på systemet fungerer hensigtsmæssigt, således at brugerne har adgang til præcis de oplysninger, de skal bruge (og ikke mere).


Kontrollerne bør udføres inden systemet tages i brug, og hver gang der bliver foretaget en ændring i systemet f.eks. i forbindelse med en opdatering.


Manglende kontroller resulterede i brud på datasikkerheden

Datatilsynet har kritiseret flere kommuner for en mangelfuld kontrol af deres it-systemer, som i de konkrete tilfælde førte til brud på datasikkerheden.

I en af sagerne blev der blandt andet videregivet for mange oplysninger om borgere til kommunens ansatte. Når medarbejderen udfyldte kommunens digitale ansøgning på vegne af en borger, videregav it-systemet således oplysninger om borgerens navn, adresse og personnummer, hvilket ikke var nødvendigt for behandlingen af ansøgningen.


I et andet tilfælde havde underdatabehandleren, som leverede digitale løsninger til kommunen, fejlagtigt udeladt et filter i it-systemet, der skulle begrænse de enkelte kommuners adgang til data om borgere. Fejlen betød, at nogle af kommunens ansatte havde adgang til 4,2 mio. borgeres personnumre og beskæftigelsesrelaterede oplysninger i en periode på omkring 4 måneder.


Sikkerhedsbruddet skete i en af sagerne i forbindelse med en opdatering af it-systemet. En sikkerhedskomponent der skulle sikre, at kun de relevante oplysninger var tilgængelige for brugerne med adgang til systemet, var midlertidigt blevet deaktiveret. Fejlen resulterede i at udvalgte medarbejdere i kommunen uretmæssigt kunne tilgå beskæftigelsesrelaterede oplysninger om 1,5 mio. borgere fra andre kommuner.


Læs alle afgørelserne på Datatilsynets hjemmeside.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
01/03/2024
Persondata, Compliance, IT- og telekommunikation
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted