Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?

WTC advokaterne
20/02/2024
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
WTC advokaterne logo
Privathospitalet Capio er blevet politianmeldt og indstillet til en bøde på minimum kr. 1.500.000 for ikke at have ført tilsyn med sine databehandlere.

Sagen illustrerer, hvor vigtigt det er, at du som dataansvarlig virksomhed kontrollerer dine databehandlere.

Sagen kort

Datatilsynet har for nyligt foretaget en undersøgelse af privathospitalet Capios tilsyn med sine databehandlere. Ved undersøgelsen fandt Datatilsynet, at privathospitalet ikke tidligere havde ført tilsyn med de tre tilfældigt udvalgte databehandlere, som de undersøgte.  


Dermed har Capio, ifølge Datatilsynet, ikke handlet i overensstemmelse med GDPR’s princip om ansvarlighed, da de ikke har været i stand til at sikre tilstrækkelig sikkerhed for de personoplysninger, der er blevet behandlet af eksterne databehandlere.  


Datatilsynet har derfor indstillet Capio til en bøde på ikke under kr. 1.500.000 samt politianmeldt virksomheden.


Ved vurdering af sanktionen har Datatilsynet bl.a. lagt vægt på:


  • at virksomheden ikke har ført tilsyn med sine databehandlere i adskillige år
  • at der behandles oplysninger om et stort antal registrerede
  • at der behandles særlige kategorier af personoplysninger (følsomme oplysninger)


Læs mere om sagen på Datatilsynets hjemmeside.

Husk at føre tilsyn med dine databehandlere

Når du som dataansvarlig virksomhed behandler personoplysninger, har du et ansvar for, at behandlingen sker med en passende sikkerhed. Dette gælder også, når du benytter dig af eksterne databehandlere, der behandler personoplysninger på vegne af dig.


Du skal derfor indgå databehandleraftaler med dine databehandlere, der sikrer, at databehandleren benytter sig af passende teknisk og organisatorisk sikkerhed i forhold til de risici, som er forbundet med de oplysninger, som databehandleren foretager behandling af.


Som dataansvarlig skal du desuden føre tilsyn med, at databehandleren overholder jeres databehandleraftale og de aftalte sikkerhedsforanstaltninger.


Læs også artiklen: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?


Hvordan du kan gennemføre et passende tilsyn med dine databehandlere afhænger af din virksomhed, og de oplysninger databehandlerne behandler for dig. Læs mere i Datatilsynets vejledning om tilsyn med databehandlere her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted