Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvad er forskellen på en dataansvarlig og en databehandler?

WTC advokaterne
05/05/2022
Hvad er forskellen på en dataansvarlig og en databehandler?
WTC advokaterne logo
En ny afgørelse fra Datatilsynet sætter fokus på definitionen af henholdsvis en dataansvarlig og en databehandler, samt hvilke rettigheder og forpligtelser der følger med de to roller.

Kort om sagen

Sagens omdrejningspunkt var, at en underdatabehandler, en underleverandør af et it-system, afviste at tilbagelevere kundeoplysninger til den dataansvarlige.

Ifølge underdatabehandleren var det databehandleren, leverandøren af it-systemet, der var den dataansvarlige, og de to parter havde indgået en databehandleraftale, hvori databehandleren blev omtalt som dataansvarlig.


Datatilsynet fandt dog, at databehandleren og underdatabehandleren begge behandlede kundeoplysninger på vegne af tredjepart, som dermed var den reelle dataansvarlige.


Den dataansvarlige havde således ret til at få tilbageleveret personoplysningerne fra underdatabehandleren.


Datatilsynet udtalte i afgørelsen alvorlig kritik af underdatabehandlerens tilbageholdelse af oplysningerne og udstedte et påbud om tilbagelevering samt et forbud mod at behandle kundeoplysninger igen, medmindre behandlingen skete efter den dataansvarliges instruks.


Læs om hele sagen her: Alvorlig kritik: underdatabehandler afviste at udlevere oplysninger til den dataansvarlige.


Inden for GDPR skelnes der mellem, om du er dataansvarlig for behandlingen af personoplysninger, eller om du er databehandler for en dataansvarlig.


Kravene til en dataansvarlig og en databehandler er forskellige, og derfor er det meget vigtigt, at du kender din og eventuelt øvrige parters rolle, når du behandler persondata, så I hver især kender jeres ansvarsområder.


En dataansvarlig er; ”en fysisk eller juridisk person, en offentlig myndighed, en institution eller et andet organ, der alene eller sammen med andre afgør, til hvilke formål og med hvilke hjælpemidler der må foretages behandling af personoplysninger.” (databeskyttelsesforordningens artikel 4, nr. 7).


En databehandler er; ”en fysisk eller juridisk person, en offentlig myndighed, en institution eller et andet organ, der behandler personoplysninger på den dataansvarliges vegne”. (databeskyttelsesforordningens artikel 4, nr. 8).


Det er således den dataansvarlige, der afgør, hvorfor (med hvilket formål), hvordan og af hvem (med hvilke hjælpemidler) de pågældende personoplysninger, skal behandles. Databehandleren behandler derimod personoplysningerne på vegne af, og efter instruks fra, den dataansvarlige.


Læs også: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?


Afgørelsen fra datatilsynet viser, at der kan være forvirring om rollefordelingen mellem en dataansvarlig og en eller flere databehandlere. Ifølge Datatilsynet er det altid de faktiske forhold, dvs. hvem der rent faktisk bestemmer hvorfor og hvordan, der foretages behandling af personoplysninger, der er det afgørende for, om man er dataansvarlig eller databehandler – og ikke eksempelvis formuleringen i en databehandleraftale. Du kan læse mere i Datatilsynets vejledning om rollefordelingen mellem en dataansvarlig og en databehandler her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted