Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Højesteret: Spar Nord Bank frifundet i sag om renteswapaftaler

Bech Bruun
08/07/2016
Højesteret: Spar Nord Bank frifundet i sag om renteswapaftaler
Højesteret har den 30. juni 2016 frifundet Spar Nord Bank i en sag om renteswapaftaler. Ifølge Højesteret var aftalen om ’stop loss’ mellem Spar Nord Bank og låntager gyldigt indgået, og låntager var bundet af en renteswapaftale efter indfrielsen af lånene. Bech-Bruun førte sagen for Spar Nord Bank.


I november 2006 optog en låntager to lån i schweizerfranc svarende til i alt 7. mio. kr. hos Spar Nord Bank og indgik samtidig en 10-årig renteswapaftale med banken. Fire år senere steg kursen markant på schweizerfranc, hvorfor de to lån blev omlagt til dansk valuta.

Højesteret tog i den konkrete sag stilling til, om der i forbindelse med et møde mellem Spar Nord Bank og låntager i 2011 blev indgået en gyldig aftale om stop loss ved kurs 725, samt om låntager skulle frigøres fra renteswapaftalen som følge af omlægningen og indfrielsen af de to lån.

Højesteret fastslog, at aftalen om indfrielse af lånene ved kurs 725 var gyldigt vedtaget, og at låntager ikke var frigjort fra renteswapaftalen. Ifølge Højesteret fremgik det af aftalerne mellem låntager og Spar Nord Bank, at renteswapaftalen var uopsigelig frem til sit udløb i november 2016. Denne uopsigelighed kunne fastholdes af Spar Nord Bank ved lånenes indfrielse, selvom det blev lagt til grund, at Spar Nord Bank ikke særskilt havde vejledt låntager om, at uopsigelighedsbestemmelsen også gjaldt i denne situation. Et andet resultat ville medføre, at kunden kunne spekulere på bankens regning i en situation, hvor renteswapaftalen grundet rentefald var blevet ufordelagtig for kunden. Heller ikke kundens efterfølgende flytning af sit engagement til et andet pengeinstitut kunne begrunde, at låntager var frigjort fra renteswapaftalen.

Afgørelsen har principiel betydning for det store antal renteswapaftaler, der i de senere år har udviklet sig ugunstigt grundet det faldende renteniveau.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted