Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Højesteret: Medarbejdere havde ikke krav på godtgørelse for tort, selvom arbejdsgiveren havde overtrådt persondataloven

Kromann Reumert
25/11/2016
Højesteret: Medarbejdere havde ikke krav på godtgørelse for tort, selvom arbejdsgiveren havde overtrådt persondataloven
To medarbejdere fik ikke tilkendt erstatning, selvom der var blevet indhentet og behandlet følsomme oplysninger i strid med persondataloven. Højesteret stadfæstede landsrettens afgørelse og begrundelse, da Højesteret ligesom landsretten nåede frem til, at oplysningerne ikke var tilgået en bred personkreds, og den ulovlige behandling ikke ændrede den materielle rigtighed af medarbejdernes personalesager, men blot var af formel karakter.


SAGENS OMSTÆNDIGHEDER


Sagen omhandlede tre personer, som var blevet afskediget som følge af længerevarende sygemeldinger. Efter de gældende procedureregler for tjenestemænd blev hver af de tre medarbejdere bedt om at fremvise en lægeerklæring. Indholdet af denne lægeerklæring måtte arbejdsgiveren efter procedurereglerne imidlertid ikke gøre sig bekendt med. I stedet skulle lægeerklæringerne sendes direkte til Helbredsnævnet.

For to af medarbejdernes vedkommende blev lægeerklæringerne ved en fejl scannet og sendt til arbejdsgiveren, der gemte disse lægerklæringer på medarbejdernes personalesag og anvendte dem i behandlingen af afskedigelsessagerne. Arbejdsgiveren erkendte i retten, at denne fejlagtige opbevaring og behandling af lægeerklæringerne var i strid med persondatalovens § 7, der som overvejende hovedregel kræver et udtrykkeligt samtykke fra medarbejderen til opbevaring og anden håndtering af helbredsoplysninger.

I forhold til den tredje medarbejder havde arbejdsgiveren dog ikke gjort sig bekendt med indholdet af lægeerklæringen, og arbejdsgiveren havde derfor ikke i dette tilfælde overtrådt persondataloven.


IKKE KRAV PÅ ERSTATNING


Ligesom landsretten nåede Højesteret frem til, at de to medarbejdere ikke skulle tilkendes erstatning. Begrundelsen var bl.a., at indholdet af lægeerklæringerne alene kunne tilgås af en begrænset personkreds hos arbejdsgiveren, og at procedurefejlen ingen indvirkning havde haft på personalesagernes resultat.


KROMANN REUMERTS BEMÆRKNINGER


I denne konkrete sag blev arbejdsgiveren ikke pålagt at betale erstatning for overtrædelse af persondatalovens regler, da det havde haft begrænset eller ingen konsekvenser for medarbejderne. Der findes dog tidligere sager, hvor overtrædelse af persondataloven har ført til godtgørelse i medfør af erstatningsansvarslovens § 26 om tort. Beløbene har dog ikke udgjort mere end 25.000 kr.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted