Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Heathrow Air­port skal be­tale 120.000 GBP i bøde for mang­lende data­sik­ker­hed

Kromann Reumert
05/11/2018
Heathrow Air­port skal be­tale 120.000 GBP i bøde for mang­lende data­sik­ker­hed
ICO har udsted en bøde på 120.000 GBP til Heathrow Airport, som havde anvendt et ukrypteret USB-stik til opbevaring af personoplysninger. USB-stikket blev nemlig fundet af en civilperson, som læste indholdet og udleverende det til en britisk avis.


Sagen kort


I sagen havde en civilperson fundet et USB-stik fra Heathrow Airport Limited. Indholdet på USB-stikket var ikke krypteret eller beskyttet af kodeord og bestod af over 1.000 filer, hvoraf ca. 1 % af filerne indeholdt følsomme personoplysninger.

Civilpersonen gennemså materialet på USB-stikket og udleverede det til en britisk avis, der tog kopier af de lagrede data på USB-stikket, før avisen leverede USB-stikket tilbage til Heathrow Airport Limited.

Sagen medførte, at det britiske datatilsyn, ICO, påbegyndte en undersøgelse af Heathrow Airport Limited's sikkerhedsforanstaltninger. ICO fandt, at kun 2 % af 6.500 medarbejdere havde modtaget undervisning om databeskyttelse, herunder om ansvarlig håndtering af personoplysninger. Yderligere var der en udbredt brug af fysiske lagringsmedier, såsom USB-stik, og en ineffektiv kontrol med, hvorvidt personoplysninger blev gemt på uautoriserede og ikke-krypterede lagringsmedier.

Forholdet fandt sted i oktober 2017, hvorfor bøden er udstedt efter dagældende databeskyttelsesdirektiv 95/46 og de tidligere supplerende nationale regler.


ICO's fastsættelse af bødestørrelsen


ICO fandt, at følgende forhold skulle betragtes som skærpende omstændigheder:

  • Den manglende datasikkerhed var ikke begrænset til et serviceområde. Der havde således været en vedvarende risiko for manglende passende sikkerhedsforanstaltninger i hele organisationen.

  • Databeskyttelse skulle være prioriteret højt hos Heathrow Airport Limited, særligt idet der er tale om en lufthavn, som måtte antages at være udsat for sikkerhedsrisiko og håndterer mange følsomme personoplysninger.

  • Kun 2 % af personalet hos Heathrow Airport Limited havde modtaget undervisning om databeskyttelse og informationssikkerhed. ICO fandt, at dette var en skærpende omstændighed, selvom disse 2 % var dét personale, som, ifølge Heathrow Airport Limited, var dem, der i størst omfang behandlede personoplysninger.

  • Selvom Heathrow Airport Limited straks iværksatte foranstaltninger for at begrænse datalækket, var Heathrow Airport Limited's generelle sikkerhedsforanstaltninger ikke tilstrækkelige og på det niveau, som ICO forventede.


På baggrund af disse skærpende omstændigheder fastsatte ICO bøden til 120.000 GBP. Heathrow Airport Limited har, fra den 3. oktober 2018, 28 dage til at anke bøden.

Læs mere om sagen.

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted