Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Heathrow Air­port skal be­tale 120.000 GBP i bøde for mang­lende data­sik­ker­hed

Kromann Reumert
05/11/2018
472
Heathrow Air­port skal be­tale 120.000 GBP i bøde for mang­lende data­sik­ker­hed
Kromann Reumert logo
ICO har udsted en bøde på 120.000 GBP til Heathrow Airport, som havde anvendt et ukrypteret USB-stik til opbevaring af personoplysninger. USB-stikket blev nemlig fundet af en civilperson, som læste indholdet og udleverende det til en britisk avis.


Sagen kort


I sagen havde en civilperson fundet et USB-stik fra Heathrow Airport Limited. Indholdet på USB-stikket var ikke krypteret eller beskyttet af kodeord og bestod af over 1.000 filer, hvoraf ca. 1 % af filerne indeholdt følsomme personoplysninger.

Civilpersonen gennemså materialet på USB-stikket og udleverede det til en britisk avis, der tog kopier af de lagrede data på USB-stikket, før avisen leverede USB-stikket tilbage til Heathrow Airport Limited.

Sagen medførte, at det britiske datatilsyn, ICO, påbegyndte en undersøgelse af Heathrow Airport Limited's sikkerhedsforanstaltninger. ICO fandt, at kun 2 % af 6.500 medarbejdere havde modtaget undervisning om databeskyttelse, herunder om ansvarlig håndtering af personoplysninger. Yderligere var der en udbredt brug af fysiske lagringsmedier, såsom USB-stik, og en ineffektiv kontrol med, hvorvidt personoplysninger blev gemt på uautoriserede og ikke-krypterede lagringsmedier.

Forholdet fandt sted i oktober 2017, hvorfor bøden er udstedt efter dagældende databeskyttelsesdirektiv 95/46 og de tidligere supplerende nationale regler.


ICO's fastsættelse af bødestørrelsen


ICO fandt, at følgende forhold skulle betragtes som skærpende omstændigheder:

  • Den manglende datasikkerhed var ikke begrænset til et serviceområde. Der havde således været en vedvarende risiko for manglende passende sikkerhedsforanstaltninger i hele organisationen.

  • Databeskyttelse skulle være prioriteret højt hos Heathrow Airport Limited, særligt idet der er tale om en lufthavn, som måtte antages at være udsat for sikkerhedsrisiko og håndterer mange følsomme personoplysninger.

  • Kun 2 % af personalet hos Heathrow Airport Limited havde modtaget undervisning om databeskyttelse og informationssikkerhed. ICO fandt, at dette var en skærpende omstændighed, selvom disse 2 % var dét personale, som, ifølge Heathrow Airport Limited, var dem, der i størst omfang behandlede personoplysninger.

  • Selvom Heathrow Airport Limited straks iværksatte foranstaltninger for at begrænse datalækket, var Heathrow Airport Limited's generelle sikkerhedsforanstaltninger ikke tilstrækkelige og på det niveau, som ICO forventede.


På baggrund af disse skærpende omstændigheder fastsatte ICO bøden til 120.000 GBP. Heathrow Airport Limited har, fra den 3. oktober 2018, 28 dage til at anke bøden.

Læs mere om sagen.

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted