Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til persondataloven 2.0 er sendt i høring

Bech Bruun
12/07/2017
Forslag til persondataloven 2.0 er sendt i høring
Justitsministeriet har netop sendt lovforslaget til den nye danske persondatalov i høring. Der er frist for indsendelse af høringssvar den 22. august 2017.

Udkastet til det nye lovforslag kommer godt halvanden måned efter offentliggørelsen af Justitsministeriets betænkning om databeskyttelsesforordningen, som blev offentliggjort den 24. maj 2017.

Udkastet til lovforslaget indeholder blandt andet forslag til regulering af de områder, hvor forordningen overlader EU-landene frihedsgrader til at etablere eller fastholde særregler. Justitsministeriet har med udkastet blandt andet stillet forslag om, at de gældende regler vedrørende behandling af CPR-numre opretholdes, ligesom de eksisterende krav til videregivelse af personoplysninger til markedsføringsformål samt reglerne om kreditoplysningsbureauer opretholdes.

I henhold til forordningen er det op til medlemsstaterne at fastsætte aldersgrænsen for, hvornår børn selvstændigt kan give samtykke til behandling af deres personoplysninger i forbindelse med udbud af samfundsinformationstjenester. Aldersgrænsen skal dog ligge mellem 13 og 16 år. Justitsministeriet har i høringsudkastet lagt op til, at den danske aldersgrænse skal være 13 år. Aldersgrænsen i relation til samtykke efter persondataloven har hidtil været 15 år, og den ”nye” aldersgrænse må derfor forventes at få en afsmittende effekt i forhold til, hvornår børn i andre sammenhænge selv kan afgive samtykke, anmode om indsigt i behandlingen af deres oplysninger, mv.


Bech-Bruuns kommentar


I lyset af Artikel 29-gruppens aktuelle udtalelse om muligheden for at behandle personoplysninger i ansættelsesforhold på baggrund af medarbejderens samtykke, er det interessant, at høringsudkastet indeholder en specifik bestemmelse om, at dette kan ske. Læs Bech-Bruuns nyhed om udtalelsen her.

Lidt overraskende er det også, at Justitsministertiet ikke forholder sig til, om offentlige myndigheder skal kunne ifalde bødestraf for manglende overholdelse af forordningen og persondataloven. Det fremgår af høringsudkastet, at ”stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår”. Spørgsmålet kan derfor først forventes afklaret i forbindelse med Folketingets behandling af det endelige lovforslag.

Det endelige lovforslag forventes fremsat efter åbningen af det nye folketingsår i oktober 2017 og skal i løbet af efteråret behandles og vedtages af Folketinget, inden den endelige lov kan træde i kraft sammen med forordningen den 25. maj 2018. Sideløbende med Folketingets behandling af lovforslaget vil Justitsministeriet offentliggøre en række vejledninger til forordningen.

Bech-Bruun anbefaler, at alle virksomheder, myndigheder, organisationer, mv. allerede begynder at indrette sig i overensstemmelse med de kommende krav i forordningen.

Kontakt os, hvis du vil høre mere om, hvilke tiltag din organisation bør gennemføre for at overholde de fremtidige krav.

Læs Justitsministeriets udkast til lovforslag til den nye persondatalov her.

Se tidsplanen for Justitsministeriets offentliggørelse af vejledninger til forordningen her.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted