Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forslag til persondataloven 2.0 er sendt i høring

Bech Bruun
12/07/2017
Forslag til persondataloven 2.0 er sendt i høring
Bech Bruun logo
Justitsministeriet har netop sendt lovforslaget til den nye danske persondatalov i høring. Der er frist for indsendelse af høringssvar den 22. august 2017.

Udkastet til det nye lovforslag kommer godt halvanden måned efter offentliggørelsen af Justitsministeriets betænkning om databeskyttelsesforordningen, som blev offentliggjort den 24. maj 2017.

Udkastet til lovforslaget indeholder blandt andet forslag til regulering af de områder, hvor forordningen overlader EU-landene frihedsgrader til at etablere eller fastholde særregler. Justitsministeriet har med udkastet blandt andet stillet forslag om, at de gældende regler vedrørende behandling af CPR-numre opretholdes, ligesom de eksisterende krav til videregivelse af personoplysninger til markedsføringsformål samt reglerne om kreditoplysningsbureauer opretholdes.

I henhold til forordningen er det op til medlemsstaterne at fastsætte aldersgrænsen for, hvornår børn selvstændigt kan give samtykke til behandling af deres personoplysninger i forbindelse med udbud af samfundsinformationstjenester. Aldersgrænsen skal dog ligge mellem 13 og 16 år. Justitsministeriet har i høringsudkastet lagt op til, at den danske aldersgrænse skal være 13 år. Aldersgrænsen i relation til samtykke efter persondataloven har hidtil været 15 år, og den ”nye” aldersgrænse må derfor forventes at få en afsmittende effekt i forhold til, hvornår børn i andre sammenhænge selv kan afgive samtykke, anmode om indsigt i behandlingen af deres oplysninger, mv.


Bech-Bruuns kommentar


I lyset af Artikel 29-gruppens aktuelle udtalelse om muligheden for at behandle personoplysninger i ansættelsesforhold på baggrund af medarbejderens samtykke, er det interessant, at høringsudkastet indeholder en specifik bestemmelse om, at dette kan ske. Læs Bech-Bruuns nyhed om udtalelsen her.

Lidt overraskende er det også, at Justitsministertiet ikke forholder sig til, om offentlige myndigheder skal kunne ifalde bødestraf for manglende overholdelse af forordningen og persondataloven. Det fremgår af høringsudkastet, at ”stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår”. Spørgsmålet kan derfor først forventes afklaret i forbindelse med Folketingets behandling af det endelige lovforslag.

Det endelige lovforslag forventes fremsat efter åbningen af det nye folketingsår i oktober 2017 og skal i løbet af efteråret behandles og vedtages af Folketinget, inden den endelige lov kan træde i kraft sammen med forordningen den 25. maj 2018. Sideløbende med Folketingets behandling af lovforslaget vil Justitsministeriet offentliggøre en række vejledninger til forordningen.

Bech-Bruun anbefaler, at alle virksomheder, myndigheder, organisationer, mv. allerede begynder at indrette sig i overensstemmelse med de kommende krav i forordningen.

Kontakt os, hvis du vil høre mere om, hvilke tiltag din organisation bør gennemføre for at overholde de fremtidige krav.

Læs Justitsministeriets udkast til lovforslag til den nye persondatalov her.

Se tidsplanen for Justitsministeriets offentliggørelse af vejledninger til forordningen her.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted