Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forslag til ny e-privacy-forordning fremsat

Bech Bruun
19/01/2017
Forslag til ny e-privacy-forordning fremsat
Bech Bruun logo
Europa-Kommissionen har gennem længere tid arbejdet på nye regler på e-privacy-området, hvilket har udmøntet sig i et forslag til en ny e-privacy-forordning. Forordningen skal erstatte det nuværende e-privacy-direktiv, som i Danmark blandt andet er implementeret gennem den såkaldte cookie-bekendtgørelse.
E-privacy-direktivet skal beskytte privatlivets fred i forbindelse med behandling af personoplysninger inden for den elektroniske kommunikationssektor. Direktivet blev vedtaget i 2002 og revideret i 2009, og det specificerer og supplerer de generelle databeskyttelsesregler i persondatadirektivet.

Europa-Kommissionen offentliggjorde allerede i maj 2015 planer om at revidere e-privacy-direktivet for at tilpasse det til den juridiske og teknologiske udvikling. Revisionen af e-privacy-direktivet udmønter sig i en ny forordning, som skal sikre en mere ensartet regulering i hele EU. Forslaget til den nye forordning blev offentliggjort den 10. januar 2017.

Europa-Kommissionens forslag til forordningen  skal supplere den nye persondataforordning. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at kravene til samtykke i e-privacy-forordningen er baseret på de krav til samtykke, der er fastsat persondataforordningen.


Hovedelementer i Europa-Kommissionens forslag


Forslaget til den nye e-privacy-forordning indeholder blandt andet:

  • Udvidet anvendelsesområde: Virksomheder med kommunikationstjenester som Facebook Messenger og Skype bliver underlagt e-privacy-reglerne. Udbydere af elektroniske kommunikationstjenester skal dermed fremadrettet følge reglerne om blandt andet kommunikationshemmelighed.

  • Forenkling af regler for cookies: En bruger af elektroniske kommunikationstjenester skal fremadrettet have nem adgang til at acceptere eller afvise sporingscookies og andre identifikatorer direkte gennem browserindstillinger, hvilket harmonerer med reglerne om data protection by design i persondataforordningen. Forslaget foreskriver derudover, at placering af cookies, der forbedrer brugeroplevelsen, eller som bliver anvendt til at registrere besøgsantal, ikke kræver forudgående samtykke, hvis de pågældende cookies ikke identificerer den enkelte bruger.

  • Sanktioner: Forslaget lægger op til et væsentligt skærpet bødeniveau, der svarer til bødeniveauet fastsat i persondataforordningen. Manglende overholdelse af e-privacy-forordningen kan give en bøde på op til 20 mio. EUR eller 4 procent af den globale koncernomsætning.



Næste skridt


Fremsættelsen af forslaget til den nye e-privacy-forordning er begyndelsen på den formelle lovgivningsproces. Det Europæiske Råd og Europaparlamentet vil nu gennemgå og revidere forslaget. De tre EU-institutioner og medlemsstaterne vil herefter gennem forhandlinger søge at blive enige om den endelige ordlyd af forordningen.

Europa-Kommissionen har meddelt, at det er hensigten, at e-privacy-forordningen skal vedtages inden den 25. maj 2018, hvor håndhævelsen af persondataforordningen påbegyndes.



[layerslider id="63"]




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
19/01/2021
Selskabsret, Persondata
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
18/01/2021
Persondata
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted