Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til lov om betalingskonti

Kromann Reumert
16/01/2016
Forslag til lov om betalingskonti

Lovforslaget gennemfører fælleseuropæiske regler for forbrugeres adgang til en basal betalingskonto. Herudover harmoniseres reglerne om gennemsigtighed og sammenlignelighed af gebyrer samt reglerne om flytning af betalingskonti eller betalingsordrer mellem betalingstjenesteudbydere.


Folketinget har 13. januar 2016 fremsat forslag til lov om betalingskonti (L 103 – 2015-16). Lovforslaget gennemfører Betalingskontodirektivet1 i dansk ret. Med forbehold for visse bestemmelser træder loven i kraft den 1. juli 2016.

LOVFORSLAGETS OVERORDNEDE FORMÅL

Formålet med lovforslaget er at øge forbrugerbeskyttelsen og konkurrencen på detailbankmarkedet. Forbrugerbeskyttelsen skal forbedres ved at give forbrugere nye rettigheder og værktøjer, som gør et aktivt valg af pengeinstitut nemmere at forholde sig til. Herudover skal øgede krav til gennemsigtighed og sammenlignelighed omkring gebyrer knyttet til betalingskonti bidrage til mere konkurrence på detailbankmarkedet.

HVAD MEDFØRER LOVFORSLAGET? 

Alle forbrugere sikres adgang til en basal betalingskonto – enten vederlagsfrit eller mod et rimeligt gebyr. Det betyder, at der til en betalingskonto skal være knyttet bankydelser, som er nødvendige i dagens samfund (eksempelvis at kunne indsætte, hæve og overføre penge, få tilknyttet betalingskort, få adgang til netbank, anvende kontoen som NEM-konto m.m.).

Lovforslaget giver herudover forbrugere krav på at modtage et gebyroplysningsdokument, som skal udleveres senest samtidig med indgåelse af en aftale om oprettelse af en betalingskonto, og en årlig gebyropgørelse. Gebyroplysningsdokumentet skal indeholde en liste over samtlige repræsentative tjenesteydelser knyttet til en betalingskonto med tilhørende gebyrstørrelser.

Endelig giver lovforslaget erhvervs- og vækstministeren adgang til at fastsætte regler om flytning af betalingskonti og betalingsordrer mellem betalingstjenesteudbydere i Danmark med henblik på at gøre det nemmere for forbrugere at skrifte pengeinstitut.

***

1 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 2014/92/EU af 23. juli 2014 om sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti, flytning af betalingskonti og adgang til betalingskonti med basale funktioner.
[layerslider id="63"]
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted