Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Første GDPR-bøde i Sverige: Gymnasieelever gav ufrivilligt samtykke til videoovervågning

Kromann Reumert
02/12/2019
Første GDPR-bøde i Sverige: Gymnasieelever gav ufrivilligt samtykke til videoovervågning
Kromann Reumert logo
Det svenske datatilsyn, Datainspektionen, har den 20. august 2019 valgt at udstede en bøde på 200.000 svenske kroner til et svensk gymnasium for ulovligt at have overvåget eleverne og dermed overtrådt databeskyttelsesforordningen.

Afgørelsen viser, at frivillighedskriteriet i relation til samtykke indebærer, at der ikke må bestå et afhængighedsforhold mellem den dataansvarlige og den registrerede, idet samtykket i så fald kan være ugyldigt i henhold til databeskyttelsesforordningens art. 4, nr. 11.


Kort om sagen


Datainspektionen, den svenske datatilsynsmyndighed, har udstedt den første nationale bøde efter tidspunktet for anvendelsen af databeskyttelsesforordningen den 25. maj 2018.

Et svensk gymnasium handlede i strid med databeskyttelseslovgivningen i kølvandet af en tre uger lang forsøgsordning, der indebar kameraovervågning med ansigtsgenkendelse. Kameraovervågningen var etableret i et klasselokale for at automatisere fremmødetjekket, hvorved gymnasiet sparede 10 minutter på manuelt fremmødetjek per lektion. Anvendelsen af den nye teknologi resulterede dog aldrig i den tilsigtede omkostningsbesparelse, idet tilsynsmyndigheden idømte gymnasiet en bøde på 200.000 (ca. 137.900 kr.).


Datainspektionens afgørelse


Ifølge Datainspektionen indebar kameraovervågningen en række overtrædelser:

  • Gymnasiet havde behandlet personoplysninger om eleverne på en unødvendigt indgribende måde.

  • Der forelå ikke det fornødne retsgrundlag.

  • Der var ikke gennemført en tilstrækkelig risikovurdering, som var sendt til Datain-spektionen forud for forsøgsordningen.


I afgørelsen blev det lagt til grund, at der var tale om behandling af biometrisk data. Det er i forordningen defineret som oplysninger om en persons fysiske karakteristika, der som følge af specifik teknisk behandling, muliggør en entydig identifikation af vedkommende, f.eks. ansigtsbillede eller fingeraftryksoplysninger. Biometrisk data er en følsom personoplysning og kan kun behandles, hvis der foreligger det rette retsgrundlag, og de fornødne sikkerhedsforanstaltninger er iagttaget.

Et retsgrundlag til behandlingen af biometrisk data kan f.eks. være udtrykkeligt samtykke. Et samtykke fra den registrerede skal være "frivilligt, specifikt, informeret og utvetydigt". Gymnasiet havde forud for forsøgsordningen indsamlet samtykkeerklæringer fra eleverne (22 i alt), men Datainspektionen vurderede, at samtykket var ugyldigt, fordi det ikke var afgivet frivilligt.

Ufrivilligheden bestod i dét afhængighedsforhold, som bestod mellem eleverne og ledelsen. Ifølge det svenske datatilsyn beror vurderingen af, om et samtykke er givet frivilligt altså ikke kun på valgfriheden, men også det forhold, der består mellem den registrerede og den dataansvarlige. I afgørelsen blev der samtidig lagt vægt på, at det skal indgå i vurderingen, hvis der er en klar skævhed mellem den registrerede og den dataansvarlige, hvilket der ofte vil være, hvis der er tale om en offentlig myndighed ‒ særligt på skoleområdet. I afgørelsen blev det præciseret, at elevernes afhængighed til skolen blandt andet relaterer sig karakterer, studiefinansiering, uddannelse og muligheden for fremtidig arbejde og videre studier.

Herudover bemærkede Datainspektionen, at gymnasiet ikke havde opfyldt kravet om, at der skal udarbejdes en forudgående konsekvensanalyse i forbindelse med anvendelse af nye teknologier, der indebærer en høj risiko for fysiske personers rettigheder. I den sammenhæng overtrådte gymnasiet tillige kravet om forudgående høring hos tilsynsmyndigheden, idet der var tale om en systematisk overvågning af de registrerede, der indebar en høj risiko i mangel af databeskyttende foranstaltninger truffet af gymnasiet som dataansvarlig.

Læs afgørelsen 

 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
DR Koncernindkøb søger to dygtige konsulenter til udbud og strategisk indkøb
Skarpe jurister til internationalt kontor (genopslag)
Advokater til vores kontorer i Aarhus og København
Personalejurist med HR kompetencer til Billund Kommunes HR og Sundhedsstab
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Cloud-computing og Schrems II
Cloud-computing og Schrems II
23/11/2021
Persondata, IT- og telekommunikation
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
17/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Erhvervsstyrelsen vil fremover nedprioritere tilsynet med hjemmesiders brug af simple statistikcookies – men kravet om samtykke gælder stadig
Erhvervsstyrelsen vil fremover nedprioritere tilsynet med hjemmesiders brug af simple statistikcookies – men kravet om samtykke gælder stadig
10/11/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
09/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Norges Datatilsyn fravælger Facebook
Norges Datatilsyn fravælger Facebook
05/11/2021
Persondata
Datingtjeneste får kritik for håndtering af persondata
Datingtjeneste får kritik for håndtering af persondata
04/11/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted