Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Første bødeoplæg fra Datatilsynet

NJORD Law Firm
26/03/2019
Første bødeoplæg fra Datatilsynet
NJORD Law Firm logo

Datatilsynet har politianmeldt Taxa 4x35 og indstillet selskabet til en bøde på 1,2 mio. kr. Der er således tale om en længe ventet første indstilling af bøde efter de nye persondataregler. Nu venter det næste skridt – nemlig at sagen skal undersøges af politiet, og en eventuel bødestraf vil blive afgjort ved domstolene.



Taxa 4x35 er indstillet til en bøde på 1,2 mio. kr., fordi de har gemt oplysninger om næsten 9 mio. taxature, der kan henføres til kunderne, selvom det ikke længere var nødvendigt. Oplysninger om taxaturene ”anonymiseres” efter 2 år, hvilket foregår ved at slette navnet på kunden. Imidlertid gemmes kundens telefonnummer fortsat i yderligere 3 år, fordi nummeret er nøglen til selskabets systemdatabase, og derfor ifølge virksomheden er nødvendig for virksomhedens produkt- og forretningsudvikling. Telefonnumre er i mange tilfælde en personoplysning, hvorfor der ikke er sket anonymisering.

Datatilsynet har vurderet, at der ikke var et sagligt formål at gemme oplysninger om taxature i personhenførbar stand i længere tid, end det var nødvendigt, heller ikke selvom virksomhedens system gør det besværligt at efterleve reglerne i Databeskyttelsesforordningen.

Bødens størrelse skyldes flere parametre, herunder den utilstrækkelige procedure for anonymisering og de store mængder personoplysninger, der er blevet gemt uden at det var nødvendigt for formålet, hvilket strider mod et af grundprincipperne i Databeskyttelsesforordningen om dataminimering.

Derudover udtaler Datatilsynet alvorlig kritik af, at selskabet ikke i tilstrækkelig grad har dokumenteret de sletninger, der er foretaget i systemerne og virksomhedens procedurer herfor, samt den manglende behandlingshjemmel for opbevaring af telefonnumrene i 5 år.

Datatilsynets afgørelse indeholder elementer fra deres hidtidige praksis for overtrædelse af tidligere Persondatalov, hvorefter der oftest skete offentliggørelse af afgørelse og blev udtalt kritik som sanktion, og en ny praksis efter Databeskyttelsesforordningens ikrafttræden, hvorefter der indstilles til store bøder, når lovgivningen overtrædes.

Læs mere om sletning af persondata her

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Law Firm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Legal Counsel
Bliv databeskyttelsesrådgiver (DPO) i Transportministeriets koncern. Vi har brug for dig!
Vi søger 4 kollegaer til juridisk afdeling i Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg
Jurist med interesse for persondatabeskyttelsesområdet til Danmarks største sundheds- og omsorgsforvaltning
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted