Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Første bødeoplæg fra Datatilsynet

NJORD Lawfirm
26/03/2019
242
Første bødeoplæg fra Datatilsynet
NJORD Lawfirm logo

Datatilsynet har politianmeldt Taxa 4x35 og indstillet selskabet til en bøde på 1,2 mio. kr. Der er således tale om en længe ventet første indstilling af bøde efter de nye persondataregler. Nu venter det næste skridt – nemlig at sagen skal undersøges af politiet, og en eventuel bødestraf vil blive afgjort ved domstolene.



Taxa 4x35 er indstillet til en bøde på 1,2 mio. kr., fordi de har gemt oplysninger om næsten 9 mio. taxature, der kan henføres til kunderne, selvom det ikke længere var nødvendigt. Oplysninger om taxaturene ”anonymiseres” efter 2 år, hvilket foregår ved at slette navnet på kunden. Imidlertid gemmes kundens telefonnummer fortsat i yderligere 3 år, fordi nummeret er nøglen til selskabets systemdatabase, og derfor ifølge virksomheden er nødvendig for virksomhedens produkt- og forretningsudvikling. Telefonnumre er i mange tilfælde en personoplysning, hvorfor der ikke er sket anonymisering.

Datatilsynet har vurderet, at der ikke var et sagligt formål at gemme oplysninger om taxature i personhenførbar stand i længere tid, end det var nødvendigt, heller ikke selvom virksomhedens system gør det besværligt at efterleve reglerne i Databeskyttelsesforordningen.

Bødens størrelse skyldes flere parametre, herunder den utilstrækkelige procedure for anonymisering og de store mængder personoplysninger, der er blevet gemt uden at det var nødvendigt for formålet, hvilket strider mod et af grundprincipperne i Databeskyttelsesforordningen om dataminimering.

Derudover udtaler Datatilsynet alvorlig kritik af, at selskabet ikke i tilstrækkelig grad har dokumenteret de sletninger, der er foretaget i systemerne og virksomhedens procedurer herfor, samt den manglende behandlingshjemmel for opbevaring af telefonnumrene i 5 år.

Datatilsynets afgørelse indeholder elementer fra deres hidtidige praksis for overtrædelse af tidligere Persondatalov, hvorefter der oftest skete offentliggørelse af afgørelse og blev udtalt kritik som sanktion, og en ny praksis efter Databeskyttelsesforordningens ikrafttræden, hvorefter der indstilles til store bøder, når lovgivningen overtrædes.

Læs mere om sletning af persondata her

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
17/11/2020
Persondata
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
13/11/2020
Persondata
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
11/11/2020
Persondata
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
04/11/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
30/10/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted