Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Første bødeoplæg fra Datatilsynet

NJORD Lawfirm
26/03/2019
Første bødeoplæg fra Datatilsynet
NJORD Lawfirm logo

Datatilsynet har politianmeldt Taxa 4x35 og indstillet selskabet til en bøde på 1,2 mio. kr. Der er således tale om en længe ventet første indstilling af bøde efter de nye persondataregler. Nu venter det næste skridt – nemlig at sagen skal undersøges af politiet, og en eventuel bødestraf vil blive afgjort ved domstolene.



Taxa 4x35 er indstillet til en bøde på 1,2 mio. kr., fordi de har gemt oplysninger om næsten 9 mio. taxature, der kan henføres til kunderne, selvom det ikke længere var nødvendigt. Oplysninger om taxaturene ”anonymiseres” efter 2 år, hvilket foregår ved at slette navnet på kunden. Imidlertid gemmes kundens telefonnummer fortsat i yderligere 3 år, fordi nummeret er nøglen til selskabets systemdatabase, og derfor ifølge virksomheden er nødvendig for virksomhedens produkt- og forretningsudvikling. Telefonnumre er i mange tilfælde en personoplysning, hvorfor der ikke er sket anonymisering.

Datatilsynet har vurderet, at der ikke var et sagligt formål at gemme oplysninger om taxature i personhenførbar stand i længere tid, end det var nødvendigt, heller ikke selvom virksomhedens system gør det besværligt at efterleve reglerne i Databeskyttelsesforordningen.

Bødens størrelse skyldes flere parametre, herunder den utilstrækkelige procedure for anonymisering og de store mængder personoplysninger, der er blevet gemt uden at det var nødvendigt for formålet, hvilket strider mod et af grundprincipperne i Databeskyttelsesforordningen om dataminimering.

Derudover udtaler Datatilsynet alvorlig kritik af, at selskabet ikke i tilstrækkelig grad har dokumenteret de sletninger, der er foretaget i systemerne og virksomhedens procedurer herfor, samt den manglende behandlingshjemmel for opbevaring af telefonnumrene i 5 år.

Datatilsynets afgørelse indeholder elementer fra deres hidtidige praksis for overtrædelse af tidligere Persondatalov, hvorefter der oftest skete offentliggørelse af afgørelse og blev udtalt kritik som sanktion, og en ny praksis efter Databeskyttelsesforordningens ikrafttræden, hvorefter der indstilles til store bøder, når lovgivningen overtrædes.

Læs mere om sletning af persondata her

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Storbritannien på vej mod status som sikkert tredjeland
Storbritannien på vej mod status som sikkert tredjeland
26/02/2021
Persondata
Ny forpligtelse for flyselskaber til at indsamle og videregive passageroplysninger
Ny forpligtelse for flyselskaber til at indsamle og videregive passageroplysninger
25/02/2021
Transportret, Øvrige, Persondata
EU-UK tilstrækkeligheds­afgørelser er på vej
EU-UK tilstrækkeligheds­afgørelser er på vej
24/02/2021
Persondata
Dansk virksomhed idømt bøde for manglende sletning af personoplysninger
Dansk virksomhed idømt bøde for manglende sletning af personoplysninger
24/02/2021
Persondata
Første danske GDPR-dom giver bøde på – kun - 100.000 kr.
Første danske GDPR-dom giver bøde på – kun - 100.000 kr.
17/02/2021
Persondata, Compliance, Retssager og voldgift
GDPR: Er samtykket på din hjemmeside gyldigt?
GDPR: Er samtykket på din hjemmeside gyldigt?
04/02/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted