Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Finsk domstol pålægger Google at slette søge­resultater

Kromann Reumert
09/10/2018
Finsk domstol pålægger Google at slette søge­resultater
Den højeste forvaltningsdomstol i Finland har truffet en afgørelse, der anerkender "retten til at blive glemt". Dermed pålægges Google at fjerne visse søgeresultater.I en dom fra EU-Domstolen i 2014 (Google vs. Spain – C 131/12) blev "retten til at blive glemt" anerkendt for første gang. Nu er en lignende sag blevet afgjort i Finland.


Kort om sagen


Sagen for den finske domstol handlede om, hvorvidt en mand, som var dømt for mord og løsladt fem år senere, havde ret til privatliv, herunder ret til, at hans helbredsoplysninger ikke fremgik af Googles søgeresultater.

I første omgang bad den nu løsladte mand selv Google om at fjerne søgeresultater, der indeholdt hans følsomme personoplysninger, blandt andet information om hans helbredssituation. Det afviste Google, hvorefter manden klagede til den finske dataombudsmand.

Dataombudsmanden var af den opfattelse, at der var tale om en krænkelse af mandens privatliv, og at Google skulle fjerne disse resultater fra deres søgeresultater.

Google valgte at indbringe sagen for forvaltningsdomstolen i Finland og derefter til den højeste finske forvaltningsdomstol. Google argumenterede i den forbindelse for, at det ville begrænse ytringsfriheden og informationsfriheden (friheden til at modtage informationer), hvis Google fjernede disse oplysninger fra søgeresultaterne.

Finlands højeste forvaltningsdomstol vurderede, at selvom der var tale om, at manden havde begået en meget seriøs lovovertrædelse, så vægtede hans ret til privatliv dog stadig højere end offentlighedens ret til at modtage denne information og ytringsfriheden.

Dommen er naturligvis begrænset til Googles behandling af personoplysninger om klageren og indebærer alene en pligt for Google til at fjerne de resultater, som indeholder klagerens følsomme personoplysninger. Klageren har således ikke opnået en ret til at få fjernet hans personoplysninger fra internettet generelt.


Hvad viser dommen?


Den finske dom viser, at der fortsat – på linje med sagen fra 2014 – skal foretages en konkret vurdering af sagens omstændigheder, når individets ret til privatliv skal afgøres. Dermed skal det vurderes fra sag til sag, om det faktum, at visse personoplysninger ikke optræder som resultater af Google-søgning, vægter tungere end offentlighedens ret til at påberåbe sig informations- og ytringsfriheden.

I begge sager er det blandt andet blevet tillagt betydning, hvor gamle oplysningerne er. Jo ældre oplysninger der er tale om, jo mindre relevante anses de for at være.  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted