Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Finsk domstol pålægger Google at slette søge­resultater

Kromann Reumert
09/10/2018
341
Finsk domstol pålægger Google at slette søge­resultater
Kromann Reumert logo
Den højeste forvaltningsdomstol i Finland har truffet en afgørelse, der anerkender "retten til at blive glemt". Dermed pålægges Google at fjerne visse søgeresultater.



I en dom fra EU-Domstolen i 2014 (Google vs. Spain – C 131/12) blev "retten til at blive glemt" anerkendt for første gang. Nu er en lignende sag blevet afgjort i Finland.


Kort om sagen


Sagen for den finske domstol handlede om, hvorvidt en mand, som var dømt for mord og løsladt fem år senere, havde ret til privatliv, herunder ret til, at hans helbredsoplysninger ikke fremgik af Googles søgeresultater.

I første omgang bad den nu løsladte mand selv Google om at fjerne søgeresultater, der indeholdt hans følsomme personoplysninger, blandt andet information om hans helbredssituation. Det afviste Google, hvorefter manden klagede til den finske dataombudsmand.

Dataombudsmanden var af den opfattelse, at der var tale om en krænkelse af mandens privatliv, og at Google skulle fjerne disse resultater fra deres søgeresultater.

Google valgte at indbringe sagen for forvaltningsdomstolen i Finland og derefter til den højeste finske forvaltningsdomstol. Google argumenterede i den forbindelse for, at det ville begrænse ytringsfriheden og informationsfriheden (friheden til at modtage informationer), hvis Google fjernede disse oplysninger fra søgeresultaterne.

Finlands højeste forvaltningsdomstol vurderede, at selvom der var tale om, at manden havde begået en meget seriøs lovovertrædelse, så vægtede hans ret til privatliv dog stadig højere end offentlighedens ret til at modtage denne information og ytringsfriheden.

Dommen er naturligvis begrænset til Googles behandling af personoplysninger om klageren og indebærer alene en pligt for Google til at fjerne de resultater, som indeholder klagerens følsomme personoplysninger. Klageren har således ikke opnået en ret til at få fjernet hans personoplysninger fra internettet generelt.


Hvad viser dommen?


Den finske dom viser, at der fortsat – på linje med sagen fra 2014 – skal foretages en konkret vurdering af sagens omstændigheder, når individets ret til privatliv skal afgøres. Dermed skal det vurderes fra sag til sag, om det faktum, at visse personoplysninger ikke optræder som resultater af Google-søgning, vægter tungere end offentlighedens ret til at påberåbe sig informations- og ytringsfriheden.

I begge sager er det blandt andet blevet tillagt betydning, hvor gamle oplysningerne er. Jo ældre oplysninger der er tale om, jo mindre relevante anses de for at være.



 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
17/11/2020
Persondata
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
13/11/2020
Persondata
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
11/11/2020
Persondata
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
04/11/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
30/10/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted