Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Facebook kræver Schrems’ gruppe­søgsmål om erstatning for over­trædelse af persondata­retten afvist

Kromann Reumert
12/10/2016
116
Facebook kræver Schrems’ gruppe­søgsmål om erstatning for over­trædelse af persondata­retten afvist
Kromann Reumert logo
I oktober 2015 fik privacy-aktivisten, Max Schrems, medhold i, at Safe Harbor-ordningen var ugyldig. EU-Domstolen gav Schrems ret i, at ordningen ikke sikrede et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau for Facebooks og andre virksomheders overførsel af persondata mellem EU og USA. Nu er privacy-aktivisten og det magtfulde sociale medie atter på krigsstien i en ny sag, som bliver ført for retterne i Schrems' hjemland, Østrig.

Med tilslutning fra 25.000 andre Facebook-brugere har privacy-aktivisten, Max Schrems, anlagt sag mod Facebook med påstand om erstatning for det sociale medies overtrædelse af persondataretten. Max Schrems gør på vegne af de mange Facebook-brugere blandt andet gældende, at Facebook har en ugyldig privatlivspolitik, at de håndterer deres brugeres persondata ulovligt samt bidrager til den amerikanske masseovervågning. Som følge af virksomhedens overtrædelser af persondataretten kræver Schrems – efter eget udsagn – "et symbolsk beløb" svarende til 500 euro (ca. 3.700 kroner) i erstatning til hver af de 25.000 Facebook-brugere, som har tilmeldt sig gruppesøgsmålet via en hjemmeside oprettet til formålet.

Sagen blev anlagt af Schrems i 2014 og er nu nået hele vejen op igennem det østrigske retssystem til den østrigske Højesteret. Under sagen har Facebook gentagne gange forsøgt at få sagen afvist, f.eks. ved at gøre gældende, at de østrigske domstole ikke har kompetence til at behandle sagen.


SCHREMS: PROFESSIONEL ELLER FORBRUGER?


Senest har Facebook gjort gældende, at sagen skal afvises, fordi Schrems ikke længere kan anses for at være forbruger i forhold til Facebooks tjeneste. Ifølge EU-retten kan Schrems kun anlægge sagen mod virksomheden i hans hjemland, Østrig, hvis han er forbruger. Til støtte for, at Schrems ikke længere er forbruger, har Facebook påpeget, at Schrems har modtaget betaling for at skrive bøger og holde oplæg om Safe Harbor-sagen, som Schrems førte imod Facebook sidste år i Irland, hvor Facebooks europæiske afdeling har hjemsted. Facebook mener, at Schrems derved er blevet en "professionel sagsøger", at han ikke længere kan anses for at være forbruger, og at Schrems derfor har mistet retten til at anlægge sagen i sit hjemland, Østrig.

Schrems udtaler hertil, at sagen er organiseret pro bono, og at han alene har anvendt sin Facebook-konto i private sammenhænge. Derudover udtaler han, at han aldrig har tjent en øre under sagen – tværtimod har han lagt hundredvis af ubetalte arbejdstimer i sagen. Schrems er derfor ikke i tvivl om, at han fortsat har status som forbruger, og at sagen derfor kan fortsætte ved Højesteret i Østrig.

Den østrigske Højesteret har nu bedt EU-Domstolen om at tage stilling til spørgsmålet. Først efter EU-Domstolens afgørelse i sagen kan den færdigbehandles i Østrigs Højesteret.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller hotelkæde til bøde på 1,1 mio. kr. for manglende sletning
Datatilsynet indstiller hotelkæde til bøde på 1,1 mio. kr. for manglende sletning
05/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted