Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Facebook kræver Schrems’ gruppe­søgsmål om erstatning for over­trædelse af persondata­retten afvist

Kromann Reumert
12/10/2016
Facebook kræver Schrems’ gruppe­søgsmål om erstatning for over­trædelse af persondata­retten afvist
I oktober 2015 fik privacy-aktivisten, Max Schrems, medhold i, at Safe Harbor-ordningen var ugyldig. EU-Domstolen gav Schrems ret i, at ordningen ikke sikrede et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau for Facebooks og andre virksomheders overførsel af persondata mellem EU og USA. Nu er privacy-aktivisten og det magtfulde sociale medie atter på krigsstien i en ny sag, som bliver ført for retterne i Schrems' hjemland, Østrig.

Med tilslutning fra 25.000 andre Facebook-brugere har privacy-aktivisten, Max Schrems, anlagt sag mod Facebook med påstand om erstatning for det sociale medies overtrædelse af persondataretten. Max Schrems gør på vegne af de mange Facebook-brugere blandt andet gældende, at Facebook har en ugyldig privatlivspolitik, at de håndterer deres brugeres persondata ulovligt samt bidrager til den amerikanske masseovervågning. Som følge af virksomhedens overtrædelser af persondataretten kræver Schrems – efter eget udsagn – "et symbolsk beløb" svarende til 500 euro (ca. 3.700 kroner) i erstatning til hver af de 25.000 Facebook-brugere, som har tilmeldt sig gruppesøgsmålet via en hjemmeside oprettet til formålet.

Sagen blev anlagt af Schrems i 2014 og er nu nået hele vejen op igennem det østrigske retssystem til den østrigske Højesteret. Under sagen har Facebook gentagne gange forsøgt at få sagen afvist, f.eks. ved at gøre gældende, at de østrigske domstole ikke har kompetence til at behandle sagen.


SCHREMS: PROFESSIONEL ELLER FORBRUGER?


Senest har Facebook gjort gældende, at sagen skal afvises, fordi Schrems ikke længere kan anses for at være forbruger i forhold til Facebooks tjeneste. Ifølge EU-retten kan Schrems kun anlægge sagen mod virksomheden i hans hjemland, Østrig, hvis han er forbruger. Til støtte for, at Schrems ikke længere er forbruger, har Facebook påpeget, at Schrems har modtaget betaling for at skrive bøger og holde oplæg om Safe Harbor-sagen, som Schrems førte imod Facebook sidste år i Irland, hvor Facebooks europæiske afdeling har hjemsted. Facebook mener, at Schrems derved er blevet en "professionel sagsøger", at han ikke længere kan anses for at være forbruger, og at Schrems derfor har mistet retten til at anlægge sagen i sit hjemland, Østrig.

Schrems udtaler hertil, at sagen er organiseret pro bono, og at han alene har anvendt sin Facebook-konto i private sammenhænge. Derudover udtaler han, at han aldrig har tjent en øre under sagen – tværtimod har han lagt hundredvis af ubetalte arbejdstimer i sagen. Schrems er derfor ikke i tvivl om, at han fortsat har status som forbruger, og at sagen derfor kan fortsætte ved Højesteret i Østrig.

Den østrigske Højesteret har nu bedt EU-Domstolen om at tage stilling til spørgsmålet. Først efter EU-Domstolens afgørelse i sagen kan den færdigbehandles i Østrigs Højesteret.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
04/07/2024
Persondata
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
04/07/2024
Persondata, Compliance
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
16/07/2024
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted