Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Facebook får lov til at anke afgørelse om overførsel af person­oplysninger til USA

Kromann Reumert
08/10/2018
Facebook får lov til at anke afgørelse om overførsel af person­oplysninger til USA
Kromann Reumert logo
På usædvanlig vis har Facebook fået lov til at anke en vigtig sag om overførsel af personoplysninger til USA. Sagen ankes til den irske højesteret, selv om den samtidig behandles af EU-Domstolen.



Den 31. juli 2018 fik Facebook lov til at anke en sag til den irske højesteret. Sagen handlede om overførsel af Facebook-brugeres personoplysninger fra EU til USA på baggrund EU-standardkontrakter. Tilladelsen er ganske usædvanlig, da den irske landsret allerede har forelagt en række præjudicielle spørgsmål for EU-domstolen i forbindelse med sagen. Det faktum, at Facebook har fået lov til at anke sagen til den irske højesteret, vil hverken suspendere eller standse EU-Domstolens behandling af de præjudicielle spørgsmål.

Det forventes dog, at den irske højesteret vil behandle sagen inden udgangen af 2018, og at afgørelsen vil blive truffet, før EU-Domstolen tager stilling til de præjudicielle spørgsmål. Det kan derfor ikke udelukkes, at den irske højesterets dom kan få betydning for eller påvirke EU-Domstolens efterfølgende vurdering af de præjudicielle spørgsmål.

I Facebooks anmodning om anke står der, at Facebook er af den opfattelse, at den irske landret ikke har kompetence til at forelægge sagen for EU-Domstolen, og at den irske landsret har fejlvurderet den del af den amerikanske lovgivning, der har betydning for sagen.


Kort om sagen


Sagen startede, da den østrigske aktivist Max Schrems lagde sag an mod Facebook. Han var af den opfattelse, at det var ulovligt, at Facebook overførte hans personoplysninger fra EU til USA – også selv om overførslen var baseret på EU-standardkontrakter. EU-standardkontrakter er et almindeligt anvendt aftalegrundlag – godkendt af EU-Kommissionen – for overførsler af personoplysninger til såkaldte usikre tredjelande.

I april i 2018 forelagde den irske landsret 11 præjudicielle spørgsmål for EU-Domstolen. Højesteretten ønsker blandt andet, at EU-Domstolens tager stilling til:

  • om de EU-standardkontrakter, som Facebook bruger til dataoverførsler til USA, er lovlige

  • om EU-U.S. Privacy Shield-aftalen yder tilstrækkelig beskyttelse af privatlivet og lever op til de krav, der stilles efter EU-retten.


Læs dommen fra den irske højesteret, hvor Facebook fik tilladelse til at anke sagen.

Læs de præjudicielle spørgsmål, den irske landsret har forelagt for EU-Domstolen.

Læs hele dommen fra den irske landsret.



 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted