Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Facebook får bøde på 500.000 britiske pund af det britiske datatilsyn

Kromann Reumert
13/08/2018
Facebook får bøde på 500.000 britiske pund af det britiske datatilsyn
Kromann Reumert logo
Det britiske datatilsyn (ICO) har pålagt Facebook en bøde på 500.000 britiske pund (svarende til 4,2 millioner danske kroner) for sin andel i Cambridge-skandalen.



Cambridge Analytica-sagen er endnu ikke helt et overstået kapitel. Det britiske datatilsyn (ICO) har, den 11. juli 2018, valgt at tillægge Facebook en bøde på 500.000 britiske pund for at overtræde den britiske databeskyttelseslovgivning. Bøden blev givet, fordi Facebook, ifølge det britiske datatilsyn, ikke har beskyttet brugernes information godt nok, og fordi Facebook ikke har været åben om, hvordan den information, som brugerne giver til Facebook, kan blive brugt af andre end Facebook i kommercielle sammenhænge.

 

Sagens baggrund

Sagen handler om, at en underviser fra Cambridge Universitets psykologiafdeling gennemførte et forsøg, hvor 270.000 personer downloadede en app kaldet "thisisyourdigitallife". En app, der kan tilgå data fra Facebook.

Underviseren fik dog ikke kun adgang til de pågældende brugeres data, men også til deres Facebook-venners informationer. Efter Facebooks brugerbetingelser måtte underviseren indsamle data, såfremt dette skete i forbindelse med forskning og ikke kommercielle sammenhænge. Ifølge Facebook var det blot et krav, at indstillingen på vennernes Facebook-konti ikke var til hinder for dataindsamlingen.

Sidenhen har det dog vist sig, at oplysningerne er blevet solgt videre og anvendt til at foretage en psykologisk profil af de pågældende Facebook-brugere. Dataene blev også anvendt i forbindelse med valgkamp til bl.a. præsidentvalget i USA og til afstemningen om Brexit.

Facebook blev først i 2015 opmærksom på, at "thisisyourdigitallife"-appen overtrådte Facebooks brugerbetingelser, hvorefter de fjernede app'en.

Det britiske datatilsyn har i relation til sagen oplyst, at Cambridge Analyticas moderselskab, SCL Elections, vil blive anklaget for at overtræde straffeloven. Formålet med anklagen er at sikre, at lovgivningen fremadrettet vil blive overholdt og dermed sætte et eksempel.


Bøden


Der er tale om den størst mulige bøde efter de gamle regler (før databeskyttelsesforordningen fandt anvendelse). Imidlertid svarer bødens størrelse dog kun til, hvad Facebook omsætter på blot fem minutter. Såfremt Facebook var blevet dømt efter de nye regler, ville bøden kunne løbe op i et milliardbeløb.

Det bemærkes, at bøden dog endnu ikke er endeligt besluttet, da Facebook har mulighed for at komme med en indsigelse efter proceduren. På nuværende tidspunkt har Erin Egan, som er Facebooks ansvarlige direktør for brugernes privatliv (Chief Privacy Officer), udtalt, at Facebook erkender ikke at have levet op til deres rolle ved Cambridge-skandalen i 2015, og at Facebook vil afgive yderligere udtalelser i sagen. I forbindelse med sagen har 11 politiske partier i Storbritannien også fået besked på at undersøge deres behandling af persondata.

Læs mere om sagen på IAPP's hjemmeside.



 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Pligten til at rapportere passagerdata fortsætter på ubestemt tid
Pligten til at rapportere passagerdata fortsætter på ubestemt tid
I dag
Transportret, Persondata
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
07/04/2021
Persondata
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
31/03/2021
Persondata
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
30/03/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
30/03/2021
Persondata
Videoovervågning på arbejdspladsen
Videoovervågning på arbejdspladsen
17/03/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted