Cambridge Analytica-sagen er endnu ikke helt et overstået kapitel. Det britiske datatilsyn (ICO) har, den 11. juli 2018, valgt at tillægge Facebook en bøde på 500.000 britiske pund for at overtræde den britiske databeskyttelseslovgivning. Bøden blev givet, fordi Facebook, ifølge det britiske datatilsyn, ikke har beskyttet brugernes information godt nok, og fordi Facebook ikke har været åben om, hvordan den information, som brugerne giver til Facebook, kan blive brugt af andre end Facebook i kommercielle sammenhænge.
Sagens baggrund
Sagen handler om, at en underviser fra Cambridge Universitets psykologiafdeling gennemførte et forsøg, hvor 270.000 personer downloadede en app kaldet "thisisyourdigitallife". En app, der kan tilgå data fra Facebook.
Underviseren fik dog ikke kun adgang til de pågældende brugeres data, men også til deres Facebook-venners informationer. Efter Facebooks brugerbetingelser måtte underviseren indsamle data, såfremt dette skete i forbindelse med forskning og ikke kommercielle sammenhænge. Ifølge Facebook var det blot et krav, at indstillingen på vennernes Facebook-konti ikke var til hinder for dataindsamlingen.
Sidenhen har det dog vist sig, at oplysningerne er blevet solgt videre og anvendt til at foretage en psykologisk profil af de pågældende Facebook-brugere. Dataene blev også anvendt i forbindelse med valgkamp til bl.a. præsidentvalget i USA og til afstemningen om Brexit.
Facebook blev først i 2015 opmærksom på, at "thisisyourdigitallife"-appen overtrådte Facebooks brugerbetingelser, hvorefter de fjernede app'en.
Det britiske datatilsyn har i relation til sagen oplyst, at Cambridge Analyticas moderselskab, SCL Elections, vil blive anklaget for at overtræde straffeloven. Formålet med anklagen er at sikre, at lovgivningen fremadrettet vil blive overholdt og dermed sætte et eksempel.
Bøden
Der er tale om den størst mulige bøde efter de gamle regler (før databeskyttelsesforordningen fandt anvendelse). Imidlertid svarer bødens størrelse dog kun til, hvad Facebook omsætter på blot fem minutter. Såfremt Facebook var blevet dømt efter de nye regler, ville bøden kunne løbe op i et milliardbeløb.
Det bemærkes, at bøden dog endnu ikke er endeligt besluttet, da Facebook har mulighed for at komme med en indsigelse efter proceduren. På nuværende tidspunkt har Erin Egan, som er Facebooks ansvarlige direktør for brugernes privatliv (Chief Privacy Officer), udtalt, at Facebook erkender ikke at have levet op til deres rolle ved Cambridge-skandalen i 2015, og at Facebook vil afgive yderligere udtalelser i sagen. I forbindelse med sagen har 11 politiske partier i Storbritannien også fået besked på at undersøge deres behandling af persondata.
Læs mere om sagen på IAPP's hjemmeside.