Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU’s persondata forordning er i dag formelt blevet vedtaget

Delacour
14/04/2016
EU’s persondata forordning er i dag formelt blevet vedtaget

Efter ca. 4 års arbejde vedtog EU Parlamentet i dag endegyldigt den nye forordning om beskyttelse af persondata, som vi tidligere har omtalt i vores nyhedsbreve



Forordningen træder i kraft to år og 20 dage efter, at forordningens tekst er offentliggjort i EU Tidende.

Forordningen indebærer en række administrative lettelser, men også en lang række skærpelser og nye krav. Ændringerne rammer alle virksomheder, der indsamler og på anden måde behandler oplysninger om privatpersoner, hvad enten der er tale om medarbejdere, patienter, kunder eller samarbejdspartnere.

Nogle er de mest markante ændringer og skærpelser er:

  • Pligt for virksomhederne til at overholde ”data accountability”, dvs. have styr på sin data og kunne dokumentere dette.

  • Pligt til at gennemføre risikoanalyser

  • Øgede krav til samtykke, sletning af data og sikkerhedsforanstaltninger samt ”privacy by default”.

  • Øgede rettigheder til borgerne, f.eks. retten til at blive glemt og ret til dataportabilitet.

  • Pligt til at underrette Datatilsynet og berørte privatpersoner, hvis der sker et sikkerhedsbrud.

  • Bøder på op til 4% af virksomhedens koncernomsætning eller EUR 20 mio.


DELACOUR anbefaler, at virksomhederne i god tid forholder sig til de nye regler og afdækker, hvor der er behov for opdatering af processer og systemer, så virksomheden kan være i ”compliance” om to år.

Det kan tage tid at danne sig et overblik over virksomhedens nuværende databehandler og dataflow, hvilket er en forudsætning for, at man kan afdække, hvor der skal ske opdateringer som følge af de nye regler. Overblikket kan kun skabes i et samarbejde mellem virksomhedens forskellige afdelinger og funktioner såsom IT, jura, compliance, og salg. Derfor skal behovet for ændringer forankres i den øverste ledelse, så der kan dedikeres de fornødne ressourcer til dette arbejde.

Du kan læse EU Parlamentets nyhedsartikel her:

http://www.europarl.europa.eu/news/da/news-room/20160407IPR21776/Data-protection-reform-Parliament-approves-new-rules-fit-for-the-digital-era

Hvis du vil se den fulde danske version af forordningen, kan du trykke på dette link.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted