Efter ca. 4 års arbejde vedtog EU Parlamentet i dag endegyldigt den nye forordning om beskyttelse af persondata, som vi tidligere har omtalt i vores nyhedsbreve
Forordningen træder i kraft to år og 20 dage efter, at forordningens tekst er offentliggjort i EU Tidende.
Forordningen indebærer en række administrative lettelser, men også en lang række skærpelser og nye krav. Ændringerne rammer alle virksomheder, der indsamler og på anden måde behandler oplysninger om privatpersoner, hvad enten der er tale om medarbejdere, patienter, kunder eller samarbejdspartnere.
Nogle er de mest markante ændringer og skærpelser er:
- Pligt for virksomhederne til at overholde ”data accountability”, dvs. have styr på sin data og kunne dokumentere dette.
- Pligt til at gennemføre risikoanalyser
- Øgede krav til samtykke, sletning af data og sikkerhedsforanstaltninger samt ”privacy by default”.
- Øgede rettigheder til borgerne, f.eks. retten til at blive glemt og ret til dataportabilitet.
- Pligt til at underrette Datatilsynet og berørte privatpersoner, hvis der sker et sikkerhedsbrud.
- Bøder på op til 4% af virksomhedens koncernomsætning eller EUR 20 mio.
DELACOUR anbefaler, at virksomhederne i god tid forholder sig til de nye regler og afdækker, hvor der er behov for opdatering af processer og systemer, så virksomheden kan være i ”compliance” om to år.
Det kan tage tid at danne sig et overblik over virksomhedens nuværende databehandler og dataflow, hvilket er en forudsætning for, at man kan afdække, hvor der skal ske opdateringer som følge af de nye regler. Overblikket kan kun skabes i et samarbejde mellem virksomhedens forskellige afdelinger og funktioner såsom IT, jura, compliance, og salg. Derfor skal behovet for ændringer forankres i den øverste ledelse, så der kan dedikeres de fornødne ressourcer til dette arbejde.
Du kan læse EU Parlamentets nyhedsartikel her:
http://www.europarl.europa.eu/news/da/news-room/20160407IPR21776/Data-protection-reform-Parliament-approves-new-rules-fit-for-the-digital-era
Hvis du vil se den fulde danske version af forordningen, kan du trykke på dette
link.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →