Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolens general­advokat henviser til persondata­forordningen i nyt forslag til afgørelse om “retten til at blive glemt”

Kromann Reumert
11/10/2016
124
EU-Domstolens general­advokat henviser til persondata­forordningen i nyt forslag til afgørelse om “retten til at blive glemt”
Kromann Reumert logo
Dette spørgsmål tog EU-Domstolen for nylig stilling til i sagen McFadden mod Sony Music. EU-Domstolen lagde til grund, at en virksomhed, som udbyder en offentligt tilgængelig internetadgang, ikke kan ifalde ansvar for krænkelser, som brugerne heraf måtte begå på netværket. På den anden side kan virksomheden forpligtes til at sikre netværket ved hjælp af et password for herved at hindre eller umuliggøre, at krænkelser kan finde sted via deres internetadgang.

Sagen handlede om en entreprenør, som ønskede at få slettet oplysninger indeholdt i et offentligt register for selskaber. Af registeret fremgik det, at han havde været administrator for et selskab, som var gået konkurs. Entreprenøren ønskede oplysningen slettet, fordi han på grund af oplysningen mistede kunder i sit nye selskab. Spørgsmålet i sagen var herefter, om entreprenøren havde ret til at få slettet den pågældende oplysning fra registeret.


DER VAR IKKE "RET TIL AT BLIVE GLEMT"


Generaladvokaten konkluderede, at entreprenøren ikke havde ret til at få slettet oplysningen, idet alle personoplysninger, som er indeholdt i et offentligt register for selskaber, må kunne opbevares på ubestemt tid af hensyn til offentlighedens interesse i til enhver tid at kunne tilgå oplysninger om selskaber. Dette gælder også, selvom selskabet ikke længere er aktivt. Generaladvokaten begrundede sin konklusion med, at offentlige registre for selskaber ikke kan opfylde deres formål, som navnlig er at videregive korrekt information om samtlige selskaber i et samfund, hvis ikke denne adgang er tilladt på ubestemt tid og for enhver tredjepart.


GENERALADVOKATEN HENVISTE TIL PERSONDATAFORORDNINGENS UNDTAGELSE TIL "RETTEN TIL AT BLIVE GLEMT"


I sit forslag til afgørelsen henviste generaladvokaten ikke til det gældende direktivs bestemmelse om "retten til at blive glemt". Derimod henviste generaladvokaten til persondataforordningens bestemmelse herom samt undtagelsen.

Generaladvokaten påpegede, at hans forslag til afgørelse var i overensstemmelse med forordningens bestemmelse om "retten til at blive glemt" og undtagelsen. Der er nemlig ikke en "ret til at blive glemt" efter forordningen, når behandlingen af personoplysninger sker for at overholde en retlig forpligtelse, som den dataansvarlige er underlagt, eller for at udføre en opgave i samfundets interesse, eller som henhører under den offentlig myndighedsudøvelse, som den dataansvarlige har fået pålagt. Da indeholdelse af oplysningen i et offentligt register for selskaber må anses for omfattet af denne beskrivelse, fandt "retten til at blive glemt" ikke anvendelse i den konkrete sag, og entreprenøren havde dermed ikke ret til at få slettet oplysningen fra registret.


KROMANN REUMERTS BEMÆRKNINGER


Det er bemærkelsesværdigt, at generaladvokaten henviser til forordningen, idet forordningen først træder i kraft 25. maj 2018. Henvisningen kan tages som udtryk for, at flere af principperne i forordningen allerede er udtryk for gældende ret i EU og derfor også kan blive bestemmende for vurderingen af andre sager. Det skal dog bemærkes, at der alene er tale om et forslag til afgørelse i sagen. Den endelige afgørelse træffes af EU-Domstolen. I praksis følger EU-Domstolen dog ofte generaladvokatens forslag til afgørelse.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 49.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted