Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolens general­advokat henviser til persondata­forordningen i nyt forslag til afgørelse om “retten til at blive glemt”

Kromann Reumert
11/10/2016
EU-Domstolens general­advokat henviser til persondata­forordningen i nyt forslag til afgørelse om “retten til at blive glemt”
Dette spørgsmål tog EU-Domstolen for nylig stilling til i sagen McFadden mod Sony Music. EU-Domstolen lagde til grund, at en virksomhed, som udbyder en offentligt tilgængelig internetadgang, ikke kan ifalde ansvar for krænkelser, som brugerne heraf måtte begå på netværket. På den anden side kan virksomheden forpligtes til at sikre netværket ved hjælp af et password for herved at hindre eller umuliggøre, at krænkelser kan finde sted via deres internetadgang.

Sagen handlede om en entreprenør, som ønskede at få slettet oplysninger indeholdt i et offentligt register for selskaber. Af registeret fremgik det, at han havde været administrator for et selskab, som var gået konkurs. Entreprenøren ønskede oplysningen slettet, fordi han på grund af oplysningen mistede kunder i sit nye selskab. Spørgsmålet i sagen var herefter, om entreprenøren havde ret til at få slettet den pågældende oplysning fra registeret.


DER VAR IKKE "RET TIL AT BLIVE GLEMT"


Generaladvokaten konkluderede, at entreprenøren ikke havde ret til at få slettet oplysningen, idet alle personoplysninger, som er indeholdt i et offentligt register for selskaber, må kunne opbevares på ubestemt tid af hensyn til offentlighedens interesse i til enhver tid at kunne tilgå oplysninger om selskaber. Dette gælder også, selvom selskabet ikke længere er aktivt. Generaladvokaten begrundede sin konklusion med, at offentlige registre for selskaber ikke kan opfylde deres formål, som navnlig er at videregive korrekt information om samtlige selskaber i et samfund, hvis ikke denne adgang er tilladt på ubestemt tid og for enhver tredjepart.


GENERALADVOKATEN HENVISTE TIL PERSONDATAFORORDNINGENS UNDTAGELSE TIL "RETTEN TIL AT BLIVE GLEMT"


I sit forslag til afgørelsen henviste generaladvokaten ikke til det gældende direktivs bestemmelse om "retten til at blive glemt". Derimod henviste generaladvokaten til persondataforordningens bestemmelse herom samt undtagelsen.

Generaladvokaten påpegede, at hans forslag til afgørelse var i overensstemmelse med forordningens bestemmelse om "retten til at blive glemt" og undtagelsen. Der er nemlig ikke en "ret til at blive glemt" efter forordningen, når behandlingen af personoplysninger sker for at overholde en retlig forpligtelse, som den dataansvarlige er underlagt, eller for at udføre en opgave i samfundets interesse, eller som henhører under den offentlig myndighedsudøvelse, som den dataansvarlige har fået pålagt. Da indeholdelse af oplysningen i et offentligt register for selskaber må anses for omfattet af denne beskrivelse, fandt "retten til at blive glemt" ikke anvendelse i den konkrete sag, og entreprenøren havde dermed ikke ret til at få slettet oplysningen fra registret.


KROMANN REUMERTS BEMÆRKNINGER


Det er bemærkelsesværdigt, at generaladvokaten henviser til forordningen, idet forordningen først træder i kraft 25. maj 2018. Henvisningen kan tages som udtryk for, at flere af principperne i forordningen allerede er udtryk for gældende ret i EU og derfor også kan blive bestemmende for vurderingen af andre sager. Det skal dog bemærkes, at der alene er tale om et forslag til afgørelse i sagen. Den endelige afgørelse træffes af EU-Domstolen. I praksis følger EU-Domstolen dog ofte generaladvokatens forslag til afgørelse.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Legal Counsel
Bliv databeskyttelsesrådgiver (DPO) i Transportministeriets koncern. Vi har brug for dig!
Jurist med interesse for persondatabeskyttelsesområdet til Danmarks største sundheds- og omsorgsforvaltning
Jurist med interesse for databeskyttelsesret til Statens Serum Institut
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted