Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolen skal afgøre lovligheden af centrale grundlag for tredjelandsoverførsler

NJORD Lawfirm
02/07/2019
296
EU-Domstolen skal afgøre lovligheden af centrale grundlag for tredjelandsoverførsler
NJORD Lawfirm logo

Når der overføres persondata til lande, der ligger uden for EU – såkaldte tredjelande i persondataretlig forstand – skal der foreligge et tilstrækkeligt overførselsgrundlag. To hidtidige eksempler på sådanne overførselsgrundlag er Privacy Shield, som kan anvendes ved overførsler af persondata fra EU-lande til USA, samt EU-Kommissionens standardkontraker. Disse grundlag anvendes i vidt omfang i dag, men deres lovlighed er blevet anfægtet og spørgsmålet skal snart afgøres af EU-Domstolen.



Datoer for afgørende sager fastsat

Der er nu fastsat datoer for EU-Domstolens behandling af de to vigtige sager vedrørende spørgsmålet om lovligheden af Privacy Shield og EU-Kommissionens standardkontrakter som overførselsgrundlag, når der overføres persondata til USA og andre tredjelande.

Sagen vedrørende lovligheden af Privacy Shield er anlagt af den franske organisation La Quadrature du Net og behandles af EU-Domstolen den 1. og 2. juli 2019.

Sagen vedrørende lovligheden af EU-Kommissionens standardkontrakter er oprindeligt anlagt af Max Schrems ved den irske landsret, som i maj 2018 henviste sagen til behandling hos EU-Domstolen. Facebook appellerede afgørelsen om henvisning til den irske højesteret, som dog har afvist at behandle appellen. EU-Domstolen har sat datoen for behandling af sidstnævnte sag til den 9. juli 2019.

Spørgsmålet om overførselsgrundlagenes lovlighed vedrører spørgsmålet om, hvorvidt grundlagene er i overensstemmelse med EU-lovgivningen, nærmere bestemt EU-charteret og de rettigheder, som det tildeler EU-borgerne. Især USA’s omfattende overvågningspraksis er årsag til tvivlen om, hvorvidt grundlagene er tilstrækkelige.

Hvis din virksomhed overfører persondata til USA eller andre tredjelande og i denne forbindelse gør brug af henholdsvis Privacy Shield eller EU-Kommissionens standardkontrakter som overførselsgrundlag, bliver det nødvendigt med et andet grundlag for overførslerne i tilfælde af, at EU-Domstolen afgør, at de omtalte grundlag er ulovlige, fordi de er i uoverensstemmelse med EU-retten.


Tredje årlige revision af Privacy Shield


Foruden ovennævnte sag hos EU-Domstolen er det snart tid til den tredje årlige revision af Privacy Shield, som Det Europæiske Databeskyttelsesråd foretager årligt.

Det Europæiske Databeskyttelsesråd har på sit tiende plenarmøde udpeget Østrig, Bulgarien, Frankrig, Tyskland, Ungarn og Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse som repræsentanter for rådet til den tredje årlige revision af Privacy Shield, som forventes at finde sted i den nærmeste fremtid.

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 55.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
I går
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted