Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolen skal afgøre lovligheden af centrale grundlag for tredjelandsoverførsler

NJORD Lawfirm
02/07/2019
EU-Domstolen skal afgøre lovligheden af centrale grundlag for tredjelandsoverførsler
NJORD Lawfirm logo

Når der overføres persondata til lande, der ligger uden for EU – såkaldte tredjelande i persondataretlig forstand – skal der foreligge et tilstrækkeligt overførselsgrundlag. To hidtidige eksempler på sådanne overførselsgrundlag er Privacy Shield, som kan anvendes ved overførsler af persondata fra EU-lande til USA, samt EU-Kommissionens standardkontraker. Disse grundlag anvendes i vidt omfang i dag, men deres lovlighed er blevet anfægtet og spørgsmålet skal snart afgøres af EU-Domstolen.



Datoer for afgørende sager fastsat

Der er nu fastsat datoer for EU-Domstolens behandling af de to vigtige sager vedrørende spørgsmålet om lovligheden af Privacy Shield og EU-Kommissionens standardkontrakter som overførselsgrundlag, når der overføres persondata til USA og andre tredjelande.

Sagen vedrørende lovligheden af Privacy Shield er anlagt af den franske organisation La Quadrature du Net og behandles af EU-Domstolen den 1. og 2. juli 2019.

Sagen vedrørende lovligheden af EU-Kommissionens standardkontrakter er oprindeligt anlagt af Max Schrems ved den irske landsret, som i maj 2018 henviste sagen til behandling hos EU-Domstolen. Facebook appellerede afgørelsen om henvisning til den irske højesteret, som dog har afvist at behandle appellen. EU-Domstolen har sat datoen for behandling af sidstnævnte sag til den 9. juli 2019.

Spørgsmålet om overførselsgrundlagenes lovlighed vedrører spørgsmålet om, hvorvidt grundlagene er i overensstemmelse med EU-lovgivningen, nærmere bestemt EU-charteret og de rettigheder, som det tildeler EU-borgerne. Især USA’s omfattende overvågningspraksis er årsag til tvivlen om, hvorvidt grundlagene er tilstrækkelige.

Hvis din virksomhed overfører persondata til USA eller andre tredjelande og i denne forbindelse gør brug af henholdsvis Privacy Shield eller EU-Kommissionens standardkontrakter som overførselsgrundlag, bliver det nødvendigt med et andet grundlag for overførslerne i tilfælde af, at EU-Domstolen afgør, at de omtalte grundlag er ulovlige, fordi de er i uoverensstemmelse med EU-retten.


Tredje årlige revision af Privacy Shield


Foruden ovennævnte sag hos EU-Domstolen er det snart tid til den tredje årlige revision af Privacy Shield, som Det Europæiske Databeskyttelsesråd foretager årligt.

Det Europæiske Databeskyttelsesråd har på sit tiende plenarmøde udpeget Østrig, Bulgarien, Frankrig, Tyskland, Ungarn og Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse som repræsentanter for rådet til den tredje årlige revision af Privacy Shield, som forventes at finde sted i den nærmeste fremtid.

 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
19/01/2021
Selskabsret, Persondata
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
18/01/2021
Persondata
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted