Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger

Horten
20/10/2016
Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger
Horten logo




EU-Domstolen har i dag i sag C-582/14 fastslået, at en dynamisk IP-adresse kan udgøre en personoplysning, selvom indsamleren kun er i besiddelse af selve IP-adressen, og skal have udleveret yderligere oplysninger af internetudbyderen for at kunne identificere brugeren af den.










Tilbage i 2011 afsagde EU-Domstolen dom i den berømte "Scarlet"-sag (C-70/10). Her afgjorde Domstolen, at en IP-adresse udgjorde en personoplysning, såfremt denne kunne anvendes til at identificere personen bag. Den pågældende sag vedrørte imidlertid en internetudbyders behandling af IP-adresser, og IP-adressens karakter som personoplysning blev fastslået, fordi internetudbydere selv ligger inde med andre oplysninger om personen, der i kombination med IP-adressen kan bruges til at identificere vedkommende.



INDEHAVERE AF HJEMMESIDER BERØRT

I den netop afsagte dom er der derimod tale om indehavere af hjemmesider, som indsamler de besøgendes IP-adresser. Den afgørende forskel i forhold til "Scarlet"-sagen er derfor, at det er en tredjemand (nemlig internetudbyderen), der ligger inde med de oplysninger, der er nødvendige for, at brugeren af IP-adressen kan identificeres. Domstolen kom frem til, at IP-adressen også i et sådant tilfælde vil være en personoplysning, hvis indehaveren af en hjemmeside lovligt kan bede internetudbyderen om at udlevere de oplysninger, der er nødvendige, for at brugeren af IP-adressen kan identificeres. Det er i den forbindelse ikke afgørende, om indehaveren af hjemmesiden i den konkrete situation vil få udleveret de pågældende oplysninger af internetudbyderen.



OMFATTET AF PERSONDATALOVGIVNINGEN


Dommens rækkevidde er som udgangspunkt begrænset til de ovenfor beskrevne omstændigheder, men kan uanset dette få vidtrækkende konsekvenser for indehavere af hjemmesider. Det blotte faktum, at man har mulighed for at henvende sig til en internetudbyder for at få de yderligere oplysninger, der skal til for at identificere brugeren af IP-adressen, medfører, at indehavere af hjemmesider skal forholde sig til persondatalovgivningen, hver gang de er i berøring med dynamiske IP-adresser.

 









 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
12/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted