Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger

Horten
20/10/2016
Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger




EU-Domstolen har i dag i sag C-582/14 fastslået, at en dynamisk IP-adresse kan udgøre en personoplysning, selvom indsamleren kun er i besiddelse af selve IP-adressen, og skal have udleveret yderligere oplysninger af internetudbyderen for at kunne identificere brugeren af den.










Tilbage i 2011 afsagde EU-Domstolen dom i den berømte "Scarlet"-sag (C-70/10). Her afgjorde Domstolen, at en IP-adresse udgjorde en personoplysning, såfremt denne kunne anvendes til at identificere personen bag. Den pågældende sag vedrørte imidlertid en internetudbyders behandling af IP-adresser, og IP-adressens karakter som personoplysning blev fastslået, fordi internetudbydere selv ligger inde med andre oplysninger om personen, der i kombination med IP-adressen kan bruges til at identificere vedkommende.



INDEHAVERE AF HJEMMESIDER BERØRT

I den netop afsagte dom er der derimod tale om indehavere af hjemmesider, som indsamler de besøgendes IP-adresser. Den afgørende forskel i forhold til "Scarlet"-sagen er derfor, at det er en tredjemand (nemlig internetudbyderen), der ligger inde med de oplysninger, der er nødvendige for, at brugeren af IP-adressen kan identificeres. Domstolen kom frem til, at IP-adressen også i et sådant tilfælde vil være en personoplysning, hvis indehaveren af en hjemmeside lovligt kan bede internetudbyderen om at udlevere de oplysninger, der er nødvendige, for at brugeren af IP-adressen kan identificeres. Det er i den forbindelse ikke afgørende, om indehaveren af hjemmesiden i den konkrete situation vil få udleveret de pågældende oplysninger af internetudbyderen.



OMFATTET AF PERSONDATALOVGIVNINGEN


Dommens rækkevidde er som udgangspunkt begrænset til de ovenfor beskrevne omstændigheder, men kan uanset dette få vidtrækkende konsekvenser for indehavere af hjemmesider. Det blotte faktum, at man har mulighed for at henvende sig til en internetudbyder for at få de yderligere oplysninger, der skal til for at identificere brugeren af IP-adressen, medfører, at indehavere af hjemmesider skal forholde sig til persondatalovgivningen, hver gang de er i berøring med dynamiske IP-adresser.

 









 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
04/07/2024
Persondata
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
04/07/2024
Persondata, Compliance
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
16/07/2024
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted