Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger

Horten
20/10/2016
205
Dynamiske IP-adresser kan være personoplysninger
Horten logo




EU-Domstolen har i dag i sag C-582/14 fastslået, at en dynamisk IP-adresse kan udgøre en personoplysning, selvom indsamleren kun er i besiddelse af selve IP-adressen, og skal have udleveret yderligere oplysninger af internetudbyderen for at kunne identificere brugeren af den.










Tilbage i 2011 afsagde EU-Domstolen dom i den berømte "Scarlet"-sag (C-70/10). Her afgjorde Domstolen, at en IP-adresse udgjorde en personoplysning, såfremt denne kunne anvendes til at identificere personen bag. Den pågældende sag vedrørte imidlertid en internetudbyders behandling af IP-adresser, og IP-adressens karakter som personoplysning blev fastslået, fordi internetudbydere selv ligger inde med andre oplysninger om personen, der i kombination med IP-adressen kan bruges til at identificere vedkommende.



INDEHAVERE AF HJEMMESIDER BERØRT

I den netop afsagte dom er der derimod tale om indehavere af hjemmesider, som indsamler de besøgendes IP-adresser. Den afgørende forskel i forhold til "Scarlet"-sagen er derfor, at det er en tredjemand (nemlig internetudbyderen), der ligger inde med de oplysninger, der er nødvendige for, at brugeren af IP-adressen kan identificeres. Domstolen kom frem til, at IP-adressen også i et sådant tilfælde vil være en personoplysning, hvis indehaveren af en hjemmeside lovligt kan bede internetudbyderen om at udlevere de oplysninger, der er nødvendige, for at brugeren af IP-adressen kan identificeres. Det er i den forbindelse ikke afgørende, om indehaveren af hjemmesiden i den konkrete situation vil få udleveret de pågældende oplysninger af internetudbyderen.



OMFATTET AF PERSONDATALOVGIVNINGEN


Dommens rækkevidde er som udgangspunkt begrænset til de ovenfor beskrevne omstændigheder, men kan uanset dette få vidtrækkende konsekvenser for indehavere af hjemmesider. Det blotte faktum, at man har mulighed for at henvende sig til en internetudbyder for at få de yderligere oplysninger, der skal til for at identificere brugeren af IP-adressen, medfører, at indehavere af hjemmesider skal forholde sig til persondatalovgivningen, hver gang de er i berøring med dynamiske IP-adresser.

 









 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af virksomheds brug af forkert behandlings­grundlag
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af virksomheds brug af forkert behandlings­grundlag
14/12/2020
Persondata
To nye vejledninger fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd
To nye vejledninger fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd
14/12/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted