Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

“Dummebøder” til det offentlige?

Bird & Bird
17/07/2017
“Dummebøder” til det offentlige?
Deadline for indretning af dansk lovgivning i overensstemmelse med Persondataforordningen nærmer sig med hastige skridt. I lyset heraf har Justitsministeriet netop sendt et lovforslag til ny persondatalov i høring ca. halvanden måned efter offentliggørelsen af den nye betænkning*.

Den nye kommende persondatalov har først og fremmest til formål at supplere reglerne i Persondataforordningen på områder, hvor medlemsstaterne enten skal eller kan fastsætte nationale særregler. Loven vil, når den vedtages, erstatte den gældende persondatalov.

Forordningen overlader det til medlemsstaterne selv at bestemme, om offentlige myndigheder skal kunne pålægges bøde for overtrædelse af Forordningens regler.  Det havde derfor været nærliggende i udkastet til lovforslaget at give et bud på, om offentlige myndigheder skal kunne idømmes bøder for overtrædelse af persondatalovgivningen. I stedet kryber Justitsministeriet i flyverskjul og sender aben videre til Folketinget.

Af lovforslagets § 41, stk. 5 står der således blot: "stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår".

Taget i betragtning, at et bredt politisk flertal i Folketinget tilsyneladende ønsker mulighed for at give myndighederne bøder svarende til reglerne i Persondataforordningen, er dette bemærkelsesværdigt. I den nyligt offentliggjorte betænkning står der da også, at der med vedtagelsen af en ny persondatalov skal tages stilling til, om der skal gives adgang til at pålægge offentlige myndigheder bøder.

Justitsministeriet udtalte sidste år, at de ikke ønsker, at det offentlige skal kunne sanktioneres på lige fod med det private. Med den manglende stillingtagen i lovforslaget ser det således ud til, at Justitsministeriet tøver med at træffe beslutning om, hvilke muligheder vi i Danmark skal have for at pålægge det offentlige bøder for brud på persondatareglerne – til trods for, at der er bredt politisk flertal for kunne give offentlige myndigheder bøder.

Konsekvensen af at Justitsministeriet har undladt at forholde sig til spørgsmålet er, at det ikke i høringsfasen vil være muligt for myndigheder, organisationer og andre høringsparter at kommentere et konkret forslag til en bestemmelse i den nye lov om dette vigtige emne.

Fristen for at komme med bemærkninger til lovforslaget udløber den 22. august 2017. Herefter skal lovforslaget behandles i Folketinget, som grundet sommerferie først samles igen den 3. oktober 2017. Der forventes derfor først at komme en endelig afklaring på sanktionsmuligheden i slutningen af 2017, når lovforslaget bliver endeligt vedtaget.

Bird & Bird følger udviklingen tæt og stiller i en række nyheder henover efteråret skarpt på reglerne i den nye persondatalov og de forventede vejledninger fra Datatilsynet og Kommissionen om Persondataforordningen.

*Betænkning nr. 24. maj 2017 med titlen "Databeskyttelsesforordningen – og de retlige rammer for dansk lovgivning”.



 

 




 

[layerslider id="73"]


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
04/07/2024
Persondata
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
04/07/2024
Persondata, Compliance
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
16/07/2024
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted