Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

“Dummebøder” til det offentlige?

Bird & Bird
17/07/2017
“Dummebøder” til det offentlige?
Bird & Bird logo
Deadline for indretning af dansk lovgivning i overensstemmelse med Persondataforordningen nærmer sig med hastige skridt. I lyset heraf har Justitsministeriet netop sendt et lovforslag til ny persondatalov i høring ca. halvanden måned efter offentliggørelsen af den nye betænkning*.

Den nye kommende persondatalov har først og fremmest til formål at supplere reglerne i Persondataforordningen på områder, hvor medlemsstaterne enten skal eller kan fastsætte nationale særregler. Loven vil, når den vedtages, erstatte den gældende persondatalov.

Forordningen overlader det til medlemsstaterne selv at bestemme, om offentlige myndigheder skal kunne pålægges bøde for overtrædelse af Forordningens regler.  Det havde derfor været nærliggende i udkastet til lovforslaget at give et bud på, om offentlige myndigheder skal kunne idømmes bøder for overtrædelse af persondatalovgivningen. I stedet kryber Justitsministeriet i flyverskjul og sender aben videre til Folketinget.

Af lovforslagets § 41, stk. 5 står der således blot: "stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår".

Taget i betragtning, at et bredt politisk flertal i Folketinget tilsyneladende ønsker mulighed for at give myndighederne bøder svarende til reglerne i Persondataforordningen, er dette bemærkelsesværdigt. I den nyligt offentliggjorte betænkning står der da også, at der med vedtagelsen af en ny persondatalov skal tages stilling til, om der skal gives adgang til at pålægge offentlige myndigheder bøder.

Justitsministeriet udtalte sidste år, at de ikke ønsker, at det offentlige skal kunne sanktioneres på lige fod med det private. Med den manglende stillingtagen i lovforslaget ser det således ud til, at Justitsministeriet tøver med at træffe beslutning om, hvilke muligheder vi i Danmark skal have for at pålægge det offentlige bøder for brud på persondatareglerne – til trods for, at der er bredt politisk flertal for kunne give offentlige myndigheder bøder.

Konsekvensen af at Justitsministeriet har undladt at forholde sig til spørgsmålet er, at det ikke i høringsfasen vil være muligt for myndigheder, organisationer og andre høringsparter at kommentere et konkret forslag til en bestemmelse i den nye lov om dette vigtige emne.

Fristen for at komme med bemærkninger til lovforslaget udløber den 22. august 2017. Herefter skal lovforslaget behandles i Folketinget, som grundet sommerferie først samles igen den 3. oktober 2017. Der forventes derfor først at komme en endelig afklaring på sanktionsmuligheden i slutningen af 2017, når lovforslaget bliver endeligt vedtaget.

Bird & Bird følger udviklingen tæt og stiller i en række nyheder henover efteråret skarpt på reglerne i den nye persondatalov og de forventede vejledninger fra Datatilsynet og Kommissionen om Persondataforordningen.

*Betænkning nr. 24. maj 2017 med titlen "Databeskyttelsesforordningen – og de retlige rammer for dansk lovgivning”.



 

 




 

[layerslider id="73"]


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Personalejurist med HR kompetencer til Billund Kommunes HR og Sundhedsstab
Dygtige jurister til et politisk og udfordrende miljø i Transportministeriets departement
Jurist til lovarbejde og politikudvikling på jernbaneområdet i Transportministeriets departement
DR Koncernindkøb søger to dygtige konsulenter til udbud og strategisk indkøb
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Cloud-computing og Schrems II
Cloud-computing og Schrems II
23/11/2021
Persondata, IT- og telekommunikation
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
17/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Erhvervsstyrelsen vil fremover nedprioritere tilsynet med hjemmesiders brug af simple statistikcookies – men kravet om samtykke gælder stadig
Erhvervsstyrelsen vil fremover nedprioritere tilsynet med hjemmesiders brug af simple statistikcookies – men kravet om samtykke gælder stadig
10/11/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
09/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Norges Datatilsyn fravælger Facebook
Norges Datatilsyn fravælger Facebook
05/11/2021
Persondata
Datingtjeneste får kritik for håndtering af persondata
Datingtjeneste får kritik for håndtering af persondata
04/11/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted