Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

“Dummebøder” til det offentlige?

Bird & Bird
17/07/2017
149
“Dummebøder” til det offentlige?
Bird & Bird logo
Deadline for indretning af dansk lovgivning i overensstemmelse med Persondataforordningen nærmer sig med hastige skridt. I lyset heraf har Justitsministeriet netop sendt et lovforslag til ny persondatalov i høring ca. halvanden måned efter offentliggørelsen af den nye betænkning*.

Den nye kommende persondatalov har først og fremmest til formål at supplere reglerne i Persondataforordningen på områder, hvor medlemsstaterne enten skal eller kan fastsætte nationale særregler. Loven vil, når den vedtages, erstatte den gældende persondatalov.

Forordningen overlader det til medlemsstaterne selv at bestemme, om offentlige myndigheder skal kunne pålægges bøde for overtrædelse af Forordningens regler.  Det havde derfor været nærliggende i udkastet til lovforslaget at give et bud på, om offentlige myndigheder skal kunne idømmes bøder for overtrædelse af persondatalovgivningen. I stedet kryber Justitsministeriet i flyverskjul og sender aben videre til Folketinget.

Af lovforslagets § 41, stk. 5 står der således blot: "stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår".

Taget i betragtning, at et bredt politisk flertal i Folketinget tilsyneladende ønsker mulighed for at give myndighederne bøder svarende til reglerne i Persondataforordningen, er dette bemærkelsesværdigt. I den nyligt offentliggjorte betænkning står der da også, at der med vedtagelsen af en ny persondatalov skal tages stilling til, om der skal gives adgang til at pålægge offentlige myndigheder bøder.

Justitsministeriet udtalte sidste år, at de ikke ønsker, at det offentlige skal kunne sanktioneres på lige fod med det private. Med den manglende stillingtagen i lovforslaget ser det således ud til, at Justitsministeriet tøver med at træffe beslutning om, hvilke muligheder vi i Danmark skal have for at pålægge det offentlige bøder for brud på persondatareglerne – til trods for, at der er bredt politisk flertal for kunne give offentlige myndigheder bøder.

Konsekvensen af at Justitsministeriet har undladt at forholde sig til spørgsmålet er, at det ikke i høringsfasen vil være muligt for myndigheder, organisationer og andre høringsparter at kommentere et konkret forslag til en bestemmelse i den nye lov om dette vigtige emne.

Fristen for at komme med bemærkninger til lovforslaget udløber den 22. august 2017. Herefter skal lovforslaget behandles i Folketinget, som grundet sommerferie først samles igen den 3. oktober 2017. Der forventes derfor først at komme en endelig afklaring på sanktionsmuligheden i slutningen af 2017, når lovforslaget bliver endeligt vedtaget.

Bird & Bird følger udviklingen tæt og stiller i en række nyheder henover efteråret skarpt på reglerne i den nye persondatalov og de forventede vejledninger fra Datatilsynet og Kommissionen om Persondataforordningen.

*Betænkning nr. 24. maj 2017 med titlen "Databeskyttelsesforordningen – og de retlige rammer for dansk lovgivning”.



 

 




 

[layerslider id="73"]


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller hotelkæde til bøde på 1,1 mio. kr. for manglende sletning
Datatilsynet indstiller hotelkæde til bøde på 1,1 mio. kr. for manglende sletning
05/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted