Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Din bil overvåger dig og din færden

JURA § info
26/11/2015
Din bil overvåger dig og din færden
JURA § info logo


En række danskere bliver overvåget af sin egen bil, hvilket bekymrer FDM og får dem til at kræve bedre forbrugerbeskyttelse af de danske bilister.




En ny undersøgelse foretaget af de europæiske bilklubbers paraplyorganisation, FIA, fastlægger at en række af de største bilproducenter løbende indsamler data om bl.a. bilens færden, hvor den holder parkeret, hvor mange personer der er i bilen og hvor ofte bilen skiftet fører.

Hvordan indsamles data?

Biler bliver løbende mere og mere tekniske, og de fleste nye biler er i dag udstyret med internetforbindelse i instrumentbrættet. Undersøgelsen peger således på, at op imod 2/3 af alle nye biler indeholder avancerede kommunikations- og sensorsystemer, som gør bilen i stand til at kommunikere med omverdenen ved at sende og modtage data. Dataen bliver så indsamlet af bilproducenterne, således at producenterne herved kan gøre sig erfaringer om hvordan bilen anvendes og hvor den anvendes.

Hos FDM anerkender man at der kan være fordele ved at indsamle data, for herigennem at kunne udvikle bilerne og gøre dem bedre. Dog ser afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk, også visse udfordringer ved at indsamle data. Han udtaler i denne sammenhæng til business.dk

»I løbet af få år bliver bilerne en slags smartphone på fire hjul, hvor der sker en løbende dataopsamling. Bilerne vil i al ubemærkethed sende data til bilproducentens registre. Det stiller forbrugerne i en kritisk situation, da man ikke ved, hvem der kan købe sig adgang til disse data. Vi har hørt debatten før i forbindelse med Internettet, mobiltelefoner og særligt Facebook, men for mange er det overraskende nyt, at deres bil indsamler data, der sendes videre til producenten, og som yderligere kan sælges videre til en tredjepart, uden at bilisten ved det eller giver samtykke til dette"

Indsamlig af data fra biler er derfor blot et nyt område, hvor der indsamles data om forbrugernes færden og adfærd. Indsamlingen af data er særdeles værdifuldt for en række virksomheder, herunder bilproducenterne. Derfor er der muligvis også behov for en øget gennemsigtighed og lovgivning på tværs af EU inden for dette felt, idet der i dag er tale om en juridisk gråzone.

Du kan læse mere omkring indsamling af data fra biler uden forbrugernes samtykke på FDM's hjemmeside.




[layerslider id="37"]




 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 77, 1
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
12/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted