Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Din bil overvåger dig og din færden

Jurainfo.dk
26/11/2015
Din bil overvåger dig og din færden
Jurainfo.dk logo


En række danskere bliver overvåget af sin egen bil, hvilket bekymrer FDM og får dem til at kræve bedre forbrugerbeskyttelse af de danske bilister.




En ny undersøgelse foretaget af de europæiske bilklubbers paraplyorganisation, FIA, fastlægger at en række af de største bilproducenter løbende indsamler data om bl.a. bilens færden, hvor den holder parkeret, hvor mange personer der er i bilen og hvor ofte bilen skiftet fører.

Hvordan indsamles data?

Biler bliver løbende mere og mere tekniske, og de fleste nye biler er i dag udstyret med internetforbindelse i instrumentbrættet. Undersøgelsen peger således på, at op imod 2/3 af alle nye biler indeholder avancerede kommunikations- og sensorsystemer, som gør bilen i stand til at kommunikere med omverdenen ved at sende og modtage data. Dataen bliver så indsamlet af bilproducenterne, således at producenterne herved kan gøre sig erfaringer om hvordan bilen anvendes og hvor den anvendes.

Hos FDM anerkender man at der kan være fordele ved at indsamle data, for herigennem at kunne udvikle bilerne og gøre dem bedre. Dog ser afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk, også visse udfordringer ved at indsamle data. Han udtaler i denne sammenhæng til business.dk

»I løbet af få år bliver bilerne en slags smartphone på fire hjul, hvor der sker en løbende dataopsamling. Bilerne vil i al ubemærkethed sende data til bilproducentens registre. Det stiller forbrugerne i en kritisk situation, da man ikke ved, hvem der kan købe sig adgang til disse data. Vi har hørt debatten før i forbindelse med Internettet, mobiltelefoner og særligt Facebook, men for mange er det overraskende nyt, at deres bil indsamler data, der sendes videre til producenten, og som yderligere kan sælges videre til en tredjepart, uden at bilisten ved det eller giver samtykke til dette"

Indsamlig af data fra biler er derfor blot et nyt område, hvor der indsamles data om forbrugernes færden og adfærd. Indsamlingen af data er særdeles værdifuldt for en række virksomheder, herunder bilproducenterne. Derfor er der muligvis også behov for en øget gennemsigtighed og lovgivning på tværs af EU inden for dette felt, idet der i dag er tale om en juridisk gråzone.

Du kan læse mere omkring indsamling af data fra biler uden forbrugernes samtykke på FDM's hjemmeside.




[layerslider id="37"]




 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
04/07/2024
Persondata
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
04/07/2024
Persondata, Compliance
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
16/07/2024
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted