Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Digital Post og den nye krigsregel

NJORD Lawfirm
04/06/2019
506
Digital Post og den nye krigsregel
NJORD Lawfirm logo

Digitaliseringsstyrelsen har i samarbejde med Justitsministeriet og PET vurderet, at Digital Post-systemet er omfattet af ”den nye krigsregel”.




Den gamle krigsregel


I den gamle Persondatalov fandtes en ”krigsregel”, hvorefter der, hvis der blev behandlet personoplysninger for den offentlige forvaltning, som var af særlig interesse for fremmede magter, skulle træffes foranstaltninger, der muliggjorde bortskaffelse eller tilintetgørelse i tilfælde af krig eller lignende forhold. På baggrund af den gamle krigsregel blev det i forbindelse med det første udbud iht. Digital Post i 2017 vurderet, at personoplysninger i Digital Post-løsningen ikke måtte behandles, herunder opbevares, lagres eller tilgængeliggøres uden for Danmark.

Den nye krigsregel

I forbindelse med det nye udbud af Digital Post har spørgsmålet været, hvorvidt en løsning ville være omfattet af ”den nye krigsregel”, der nu fremgår af Databeskyttelseslovens § 3, stk. 9, ifølge hvilken Justitsministeren efter forhandling med vedkommende minister, kan fastsætte regler om, at personoplysninger, der behandles i nærmere bestemte it-systemer, og som føres for den offentlige forvaltning, helt eller delvis alene må opbevares her i landet.

Digitaliseringsstyrelsen har nu, i samarbejde med Justitsministeriet og PET, taget stilling til, om en Digital Post-løsning er omfattet af ”den nye krigsregel”. I den forbindelse har de udtalt, at vinderen af udbuddet skal foretage en risikobaseret vurdering af data i løsningen og løsningens betydning for statens sikkerhed, hvilket er i overensstemmelse med Databeskyttelsesforordningen.

Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet og PET har vurderet, at der i Digital Post-løsningen bl.a. sker behandling af visse personoplysninger, der indebærer en risiko for statens sikkerhed, og at behandlingen af disse personoplysninger er omfattet af ”den nye krigsregel”.

Dette betyder, at personoplysninger, der indebærer en risiko for statens sikkerhed på grund af deres karakter eller omfang, som udgangspunkt ikke må opbevares uden for Danmark.
Derudover har Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet og PET vurderet, at Digital Post-løsningen i sin helhed er af særlig kritisk karakter for samfundet, og derfor også i sig selv er omfattet af krigsreglen.

Dette medfører, at kritiske dele af Digital Post-løsningen, såsom infrastrukturen, transformationskomponenter, databaser og krypteringsnøgler, ikke må placeres uden for Danmarks grænse.
Vurderingen indebærer, at der bl.a. ikke må anvendes internationale cloudleverandører til at drive den underliggende infrastruktur af Digital Post-systemet, hvilket altså også gælder, selvom cloudleverandøren garanterer, at dataene ikke forlader EU.




 

 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted