Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Digital Post og den nye krigsregel

NJORD Law Firm
04/06/2019
Digital Post og den nye krigsregel
NJORD Law Firm logo

Digitaliseringsstyrelsen har i samarbejde med Justitsministeriet og PET vurderet, at Digital Post-systemet er omfattet af ”den nye krigsregel”.




Den gamle krigsregel


I den gamle Persondatalov fandtes en ”krigsregel”, hvorefter der, hvis der blev behandlet personoplysninger for den offentlige forvaltning, som var af særlig interesse for fremmede magter, skulle træffes foranstaltninger, der muliggjorde bortskaffelse eller tilintetgørelse i tilfælde af krig eller lignende forhold. På baggrund af den gamle krigsregel blev det i forbindelse med det første udbud iht. Digital Post i 2017 vurderet, at personoplysninger i Digital Post-løsningen ikke måtte behandles, herunder opbevares, lagres eller tilgængeliggøres uden for Danmark.

Den nye krigsregel

I forbindelse med det nye udbud af Digital Post har spørgsmålet været, hvorvidt en løsning ville være omfattet af ”den nye krigsregel”, der nu fremgår af Databeskyttelseslovens § 3, stk. 9, ifølge hvilken Justitsministeren efter forhandling med vedkommende minister, kan fastsætte regler om, at personoplysninger, der behandles i nærmere bestemte it-systemer, og som føres for den offentlige forvaltning, helt eller delvis alene må opbevares her i landet.

Digitaliseringsstyrelsen har nu, i samarbejde med Justitsministeriet og PET, taget stilling til, om en Digital Post-løsning er omfattet af ”den nye krigsregel”. I den forbindelse har de udtalt, at vinderen af udbuddet skal foretage en risikobaseret vurdering af data i løsningen og løsningens betydning for statens sikkerhed, hvilket er i overensstemmelse med Databeskyttelsesforordningen.

Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet og PET har vurderet, at der i Digital Post-løsningen bl.a. sker behandling af visse personoplysninger, der indebærer en risiko for statens sikkerhed, og at behandlingen af disse personoplysninger er omfattet af ”den nye krigsregel”.

Dette betyder, at personoplysninger, der indebærer en risiko for statens sikkerhed på grund af deres karakter eller omfang, som udgangspunkt ikke må opbevares uden for Danmark.
Derudover har Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet og PET vurderet, at Digital Post-løsningen i sin helhed er af særlig kritisk karakter for samfundet, og derfor også i sig selv er omfattet af krigsreglen.

Dette medfører, at kritiske dele af Digital Post-løsningen, såsom infrastrukturen, transformationskomponenter, databaser og krypteringsnøgler, ikke må placeres uden for Danmarks grænse.
Vurderingen indebærer, at der bl.a. ikke må anvendes internationale cloudleverandører til at drive den underliggende infrastruktur af Digital Post-systemet, hvilket altså også gælder, selvom cloudleverandøren garanterer, at dataene ikke forlader EU.




 

 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
NJORD Law Firm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Uddannelsesjurist søges til Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Jurister med EU-profil til lovfortolkning og forvaltning af erhvervsfremmeprojekter i Erhvervsstyrelsen i Silkeborg
Er du jurist, og vil du være med til at udvikle rammerne for PtX?
Specialanklager til Københavns Politi – Enheden for Specielle sager, advokatur Økonomisk kriminalitet
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted