Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Digital Post og den nye krigsregel

NJORD Lawfirm
04/06/2019
Digital Post og den nye krigsregel
NJORD Lawfirm logo

Digitaliseringsstyrelsen har i samarbejde med Justitsministeriet og PET vurderet, at Digital Post-systemet er omfattet af ”den nye krigsregel”.




Den gamle krigsregel


I den gamle Persondatalov fandtes en ”krigsregel”, hvorefter der, hvis der blev behandlet personoplysninger for den offentlige forvaltning, som var af særlig interesse for fremmede magter, skulle træffes foranstaltninger, der muliggjorde bortskaffelse eller tilintetgørelse i tilfælde af krig eller lignende forhold. På baggrund af den gamle krigsregel blev det i forbindelse med det første udbud iht. Digital Post i 2017 vurderet, at personoplysninger i Digital Post-løsningen ikke måtte behandles, herunder opbevares, lagres eller tilgængeliggøres uden for Danmark.

Den nye krigsregel

I forbindelse med det nye udbud af Digital Post har spørgsmålet været, hvorvidt en løsning ville være omfattet af ”den nye krigsregel”, der nu fremgår af Databeskyttelseslovens § 3, stk. 9, ifølge hvilken Justitsministeren efter forhandling med vedkommende minister, kan fastsætte regler om, at personoplysninger, der behandles i nærmere bestemte it-systemer, og som føres for den offentlige forvaltning, helt eller delvis alene må opbevares her i landet.

Digitaliseringsstyrelsen har nu, i samarbejde med Justitsministeriet og PET, taget stilling til, om en Digital Post-løsning er omfattet af ”den nye krigsregel”. I den forbindelse har de udtalt, at vinderen af udbuddet skal foretage en risikobaseret vurdering af data i løsningen og løsningens betydning for statens sikkerhed, hvilket er i overensstemmelse med Databeskyttelsesforordningen.

Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet og PET har vurderet, at der i Digital Post-løsningen bl.a. sker behandling af visse personoplysninger, der indebærer en risiko for statens sikkerhed, og at behandlingen af disse personoplysninger er omfattet af ”den nye krigsregel”.

Dette betyder, at personoplysninger, der indebærer en risiko for statens sikkerhed på grund af deres karakter eller omfang, som udgangspunkt ikke må opbevares uden for Danmark.
Derudover har Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet og PET vurderet, at Digital Post-løsningen i sin helhed er af særlig kritisk karakter for samfundet, og derfor også i sig selv er omfattet af krigsreglen.

Dette medfører, at kritiske dele af Digital Post-løsningen, såsom infrastrukturen, transformationskomponenter, databaser og krypteringsnøgler, ikke må placeres uden for Danmarks grænse.
Vurderingen indebærer, at der bl.a. ikke må anvendes internationale cloudleverandører til at drive den underliggende infrastruktur af Digital Post-systemet, hvilket altså også gælder, selvom cloudleverandøren garanterer, at dataene ikke forlader EU.




 

 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
I dag
Compliance, Strafferet, Persondata, Finansiering og bankret
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
10/09/2021
Persondata
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
02/09/2021
Persondata
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
30/08/2021
Persondata
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
23/08/2021
Persondata
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
23/08/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted