Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Det svenske datatilsyn (Data­inspektionen) vender tommel­fingeren ned ad til nyt lovforslag om droner

Kromann Reumert
16/03/2017
Det svenske datatilsyn (Data­inspektionen) vender tommel­fingeren ned ad til nyt lovforslag om droner
Man skal kunne beskytte sig mod uønsket overvågning, mener Datainspektionen, som netop har vendt tommelfingeren nedad til den svenske regerings nye lovforslag, som i korthed går ud på, at privates brug af droner skal undtages fra den svenske tv-overvågningslov. Tv-overvågningsloven forbyder nemlig flyvning med droner i visse områder, herunder tæt beboede områder, uden at sondre mellem, hvorvidt det er private personer og virksomheder eller offentlige myndigheder, der gør brug af dronerne.


DATAINSPEKTIONEN: DEN SVENSKE PERSONDATALOV ER IKKE TILSTRÆKKELIG


Baggrunden for ønsket om at undtage de privates brug af droner fra tv-overvågningsloven er blandt andet opfattelsen af, at den svenske persondatalov i forvejen yder tilstrækkelig beskyttelse i forhold til privates flyvning af droner. Dette er Datainspektionen dog ikke enig i, da privatpersoners aktiviteter i stort omfang er undtaget af den svenske persondatalov. Selv om private virksomheders brug af droner ikke vil være undtaget fra den svenske persondatalov, anser Datainspektionen en sådan overvågning for problematisk og indgribende.


HENSYN TIL PRIVATLIVETS FRED


Den største bekymring, Datainspektionen har i forhold til helt at undtage privatpersoners og private virksomheders flyvning med droner, er hensynet til privatlivets fred. Ved at flyve med droner tilkoblet et kamera kan både privatpersoner og virksomheder få adgang til andre personers privatliv på en helt anden måde, end hvad der normalt ellers vil være adgang til. Det bliver med andre ord sværere for privatpersoner at beskytte sig mod uønsket overvågning, såfremt andre privatpersoners og virksomheders flyvning med droner undtages fra tv-overvågningsloven.


NEMT AT INDHENTE TILLADELSE TIL DRONEFLYVNING


Datainspektionen lægger endvidere vægt på, at det i forvejen er forholdsvis nemt at indhente en tilladelse til at flyve med droner fra de svenske myndigheder. Man kan altså allerede under den gældende lovgivning i Sverige søge om og få en særskilt tilladelse til at flyve med de små, fjernstyrede fly.

Læs Datainspektionens vurdering her.


KROMANN REUMERTS BEMÆRKNINGER


I Danmark har der ikke umiddelbart været politiske diskussioner om lempelse af de eksisterende regler for brug af droner, som på visse områder svarer til de svenske regler. I september 2016 trådte der nye regler i kraft på området, og både private personer og virksomheder er omfattet af reglerne. Efter de nye regler skal der sondres mellem flyvning med droner i bymæssigt område og flyvning med droner uden for bymæssigt område.

I bymæssigt område må man kun flyve med droner i professionelt øjemed, og der stilles en lang række krav til f.eks. registrering og forsikring af dronen og erhvervelse af et dronebevis. Uden for bymæssigt område er fritidsflyvning lovligt, men der stilles stadig krav til blandt andet registrering. Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen er i øjeblikket i gang med at udarbejde en ny bekendtgørelse for flyvning med droner uden for bymæssigt område, og bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. juli 2017. Efter udkastet fra Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen vil mikrodroner – det vil sige droner under 250 gram –blive undtaget fra visse krav i bekendtgørelsen.

Privates flyvning med droner kan i visse situationer desuden være omfattet af persondatalovens regler.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Bliv databeskyttelsesrådgiver (DPO) i Transportministeriets koncern. Vi har brug for dig!
Har du lyst til at arbejde med cyber- og informationssikkerhed eller persondataområdet?
Legal Counsel
Jurist med interesse for databeskyttelsesret til Statens Serum Institut
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted