Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Det engelske datatilsyn har idømt en global koncern maksimumbøde for et omfattende sikkerhedsbrud

Bech Bruun
26/09/2018
Det engelske datatilsyn har idømt en global koncern maksimumbøde for et omfattende sikkerhedsbrud
Det engelske datatilsyn, The Information Commissioner’s Office (ICO), har netop idømt det engelske selskab, Equifax Ltd, en bøde på GBP 500.000 (godt DKK 4 mio.)  for brud på persondatasikkerheden. Sikkerhedsbruddet fandt sted henover sommeren 2017, hvor Equifax’ amerikanske moderselskab blev udsat for et hackerangreb, som førte til kompromitteringen af personoplysninger på 146 millioner personer på verdensplan, heriblandt op mod 15 millioner personer i Storbritannien.

Equifax er idømt maksimumbøden efter de tidligere persondataretsregler, og bødens størrelse sender derfor et stærkt signal til multinationale koncerner, der behandler store mængder personoplysninger på tværs af landegrænser.

Sikkerhedsbruddet fandt sted hos Equifax Inc i USA, og ICO gik ind i sagen, da engelske statsborgeres personoplysninger var blevet kompromitteret af hackerangrebet i en database i USA, selvom Equifax Inc tidligere havde oplyst, at denne database fremadrettet skulle hostes i Storbritannien.

De lækkede personoplysninger var blandt andet personernes navn, adresse, fødselsdato, telefonnummer, e-mailadresse, brugernavn og adgangskode, kørekortnummer og finansielle oplysninger.

ICO fastslår i sin afgørelse, at Equifax Ltd som dataansvarlig burde have sikret, at det amerikanske selskab, Equifax Inc, som databehandler iagttog de tilstrækkelige tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger som led i deres behandling af personoplysninger om britiske borgere i USA på vegne af Equifax Ltd. Derudover havde Equifax Ltd ifølge ICO ikke sikret løbende effektive kontrol- og sletterutiner med behandlingen af personoplysningerne eller iagttaget det fornødne retlige grundlag for overførslen af personoplysningerne på de engelske kunder til USA.

 

Størst mulige bødestraf efter det gamle regelsæt

Equifax Ltd er blevet idømt en bøde på GBP 500.000,00, hvilket svarer til godt 4 mio. kr. Bøden er den størst mulige bøde, der kan gives i England under det nu ophævede databeskyttelsesdirektiv.

ICO udtaler i forbindelse med afgørelsens offentliggørelse, at bødens størrelse blandt andet skyldes, at det berørte antal personer, typen af de berørte personoplysninger og sikkerhedsbruddets konsekvenser for personerne var en direkte følge af Equifax’ manglende overholdelse af egne politikker og grundlæggende principper i databeskyttelseslovgivningen.

Bødens størrelse er også opgjort efter, at konsekvenserne af sikkerhedsbruddet kunne have været mindre, hvis Equifax Ltd havde truffet tilstrækkelige tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre, at de personoplysninger, som fremadrettet skulle hostes i Storbritannien, blev endeligt slettet i USA.

 

Bech-Bruuns kommentar

Equifax Ltd er idømt maksimumbøden efter de tidligere persondataretsregler, der var gældende før 25. maj 2018, og bødens størrelse sender et stærkt signal til multinationale koncerner, der behandler store mængder af personoplysninger på tværs af landegrænser og på tværs af virksomheder.

Vi har endnu ikke set resultaterne af de første sager, som skal afgøres efter databeskyttelsesforordningen, hvor maksimumbøderne for virksomheder er op til EUR 20 mio. eller 4 pct. af en koncerns globale årsomsætning, hvad end der er højest af disse to beløb. Vi bemærker dog, at kriterierne for udmåling af bøden til Equifax Ltd svarer til de kriterier, som bøder også skal udmåles efter under regelsættet i GDPR.

ICOs afgørelse sender et signal om, at koncernforbundne selskaber bør sikre, at der foreligger de fornødne databehandleraftaler og de relevante overførselsgrundlag for behandling af personoplysninger på tværs af koncernen og landegrænser. Derudover skal dataansvarlige, som behandler personoplysninger om EU-borgere, altid sikre de grundlæggende principper for beskyttelse af data i databeskyttelsesforordningens artikel 5, ikke mindst opfyldelsen af princippet om dataminimering og opbevaringsbegrænsning, fx ved indførelse af sletterutiner og auditprocedurer af datastrømme og overførsler til fx koncernforbundne selskaber.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted