Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Deltidslandbrug med økologisk højlandskvæg anset for erhvervsmæssig virksomhed

TVC Advokatfirma
28/11/2022
Deltidslandbrug med økologisk højlandskvæg anset for erhvervsmæssig virksomhed
TVC Advokatfirma logo
Ved vurderingen af, hvorvidt et deltidslandbrug kan anses som en erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende, ses der nærmere på, hvorvidt driften kan betegnes som sædvanlig og forsvarlig, ligesom det også vurderes, hvorvidt driftsformen på sigt kan give overskud. Såfremt der er tale om en relativt nystartet virksomhed, skal der ved vurderingen af rentabiliteten tages højde for en etableringsfase, hvor det anerkendes, at der kan være underskud.

Ved vurderingen af rentabiliteten for et deltidslandbrug er det afgørende, at driften på sigt kan blive overskudsgivende eller give et resultat på eller omkring 0 kr. efter driftsmæssige afskrivninger, men før renteudgifter og driftsherreløn. Er der underskud i en opstartsfase, er dette således ikke ensbetydende med, at virksomheden skal underkendes som erhvervsmæssig, da det afgørende er et positivt resultat på længere sigt.


Som eksempel kan nævnes en afgørelse fra Landsskatteretten (sagsnr. 19-0110241), hvor aktiviteten med produktion af kødkvæg efter økologiske principper blev etableret i 2015. Under sagens behandling i Skatteankestyrelsen blev der udmeldt syn og skøn, og i den forbindelse blev skønsmanden bl.a. spurgt om, hvor lang en etableringsfase en virksomhed som den omhandlede sædvanligvis måtte forventes at have. Hertil svarede skønsmanden bl.a., at: ”Efter etableringen i 2015 har virksomhedens bestand af dyr været jævnt stigende og der var i 2019 ca. 100 stykker kvæg. Det vurderes, at etableringsfasen/udviklingsfasen for en virksomhed i denne sag typisk vil være 5-7 år.”


Skønsmandens besvarelse blev afgørende for Landsskatterettens vurdering af, at virksomheden i det omhandlede indkomstår – 2018 – befandt sig i en etableringsfase. Landsskatteretten henviste således til, at virksomheden i 2015-2018 var i en særlig etableringsfase/udviklingsfase, idet produktionsgrenen var relativt uopdyrket, rammevilkårene for adgang til græsningsarealer var under forandring, mens afsætningskanaler og værdikæden skulle udvikles, samt at etableringsfasen for klagerens type virksomhed typisk ville være fem-syv år henset til reproduktionstid, marked for avlsdyr, afsætningssystem m.m.


Da skønsmanden tillige havde vurderet, at der var tale om landbrugsfaglig forsvarlig drift, og da det var et faktum, at virksomheden siden 2019 havde realiseret et overskud, fastslog Landsskatteretten, at landbruget herefter skulle anses for erhvervsmæssigt drevet i skattemæssig henseende med heraf følgende adgang til fradrag for underskud i det omhandlede indkomstår.

Har du behov for hjælp?

Såfremt du måtte blive involveret i en skattesag, der drejer sig om, hvorvidt din virksomhed kan anses for en erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende, og du ønsker en uforpligtende vurdering af denne, er du altid meget velkommen til at kontakte os.


Hos Skatteafdelingen i TVC Advokatfirma har vi i vidt omfang adgang til de positive, utrykte afgørelser, der kan være afgørende for udfaldet af en klagesag.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted