Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

De første sanktioner for­ventes inden ud­gangen af 2018

Kromann Reumert
04/11/2018
De første sanktioner for­ventes inden ud­gangen af 2018
Kromann Reumert logo
Snart vil både private virksomheder og offentlige myndigheder blive ramt af de første sanktioner for at overtræde databeskyttelsesforordningen. Anmeldelser, der er indgivet af den østrigske privatlivsaktivist, Max Schrems, hører dog formentlig ikke til de sager, som forventes at blive afsluttet inden udgangen af året.

Ifølge den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse kan vi mod slutningen af året forvente at se de første sanktioner for overtrædelse af databeskyttelsesforordningen. Der er dog ikke nødvendigvis kun tale om udstedelse af bøder, da også andre former for sanktioner kan være relevante, såsom et midlertidigt forbud i forhold til en given behandlingsaktivitet. Det forventes at ramme både virksomheder, som er etableret i EU – uanset hvor deres hovedkontor måtte være – og offentlige myndigheder i EU-landene.

Anmeldelser, der er indgivet af den østrigske privatlivsaktivist Max Schrems den 25. maj 2018, dvs. samme dag som databeskyttelsesforordningen fandt anvendelse, mod Facebook, Google, Instagram og WhatsApp forventes dog ikke at være blandt de første sager, da disse sager stadig er i den indledende fase.

Østrig er et af de lande, der allerede har udstedt de første bøder efter databeskyttelsesforordningen. Den østrigske sag angik en organisation, der havde et videokamera foran sin bygning. Der blev lavet optagelser af både området, der tilhørte organisationen, og en stor del af fortovet. Det østrigske datatilsyn nåede frem til, at en sådan overvågning af det offentlige rum var i strid med databeskyttelsesforordningen, og organisationen blev derfor pålagt en bøde på 4.800 euro.

I Storbritannien er der også stort fokus på overtrædelser af databeskyttelsesforordningen. Det britiske datatilsyn, ICO, har blandt andet sendt en meddelelse til det canadiske dataanalyseselskab AggregateIQ Data Services Ltd, som opsamler og benytter personoplysninger til reklamer og analyser – især i forbindelse med valg. I meddelelsen anmoder ICO det canadiske selskab om at stoppe med at benytte EU-borgernes personoplysninger til at foretage målrettede reklamer og analyser. AggregateIQ har appelleret sagen til de britiske domstole, som i den nærmeste fremtid vil behandle sagen.

I Danmark er de første inspektioner gennemført, og Datatilsynet har også håndteret en del sager vedrørende opfølgning i forhold til anmeldte sikkerhedsbrud og indgivne klager. Indtil videre er der ikke offentliggjort nogen afgørelser, hvor der pålægges en sanktion efter databeskyttelsesforordningen.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
19/01/2021
Selskabsret, Persondata
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
18/01/2021
Persondata
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted