Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

De første sanktioner for­ventes inden ud­gangen af 2018

Kromann Reumert
04/11/2018
De første sanktioner for­ventes inden ud­gangen af 2018
Kromann Reumert logo
Snart vil både private virksomheder og offentlige myndigheder blive ramt af de første sanktioner for at overtræde databeskyttelsesforordningen. Anmeldelser, der er indgivet af den østrigske privatlivsaktivist, Max Schrems, hører dog formentlig ikke til de sager, som forventes at blive afsluttet inden udgangen af året.

Ifølge den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse kan vi mod slutningen af året forvente at se de første sanktioner for overtrædelse af databeskyttelsesforordningen. Der er dog ikke nødvendigvis kun tale om udstedelse af bøder, da også andre former for sanktioner kan være relevante, såsom et midlertidigt forbud i forhold til en given behandlingsaktivitet. Det forventes at ramme både virksomheder, som er etableret i EU – uanset hvor deres hovedkontor måtte være – og offentlige myndigheder i EU-landene.

Anmeldelser, der er indgivet af den østrigske privatlivsaktivist Max Schrems den 25. maj 2018, dvs. samme dag som databeskyttelsesforordningen fandt anvendelse, mod Facebook, Google, Instagram og WhatsApp forventes dog ikke at være blandt de første sager, da disse sager stadig er i den indledende fase.

Østrig er et af de lande, der allerede har udstedt de første bøder efter databeskyttelsesforordningen. Den østrigske sag angik en organisation, der havde et videokamera foran sin bygning. Der blev lavet optagelser af både området, der tilhørte organisationen, og en stor del af fortovet. Det østrigske datatilsyn nåede frem til, at en sådan overvågning af det offentlige rum var i strid med databeskyttelsesforordningen, og organisationen blev derfor pålagt en bøde på 4.800 euro.

I Storbritannien er der også stort fokus på overtrædelser af databeskyttelsesforordningen. Det britiske datatilsyn, ICO, har blandt andet sendt en meddelelse til det canadiske dataanalyseselskab AggregateIQ Data Services Ltd, som opsamler og benytter personoplysninger til reklamer og analyser – især i forbindelse med valg. I meddelelsen anmoder ICO det canadiske selskab om at stoppe med at benytte EU-borgernes personoplysninger til at foretage målrettede reklamer og analyser. AggregateIQ har appelleret sagen til de britiske domstole, som i den nærmeste fremtid vil behandle sagen.

I Danmark er de første inspektioner gennemført, og Datatilsynet har også håndteret en del sager vedrørende opfølgning i forhold til anmeldte sikkerhedsbrud og indgivne klager. Indtil videre er der ikke offentliggjort nogen afgørelser, hvor der pålægges en sanktion efter databeskyttelsesforordningen.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
AI-forordningen og højrisikosystemerne
AI-forordningen og højrisikosystemerne
09/07/2021
Persondata, EU-ret
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
06/07/2021
Persondata
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
02/07/2021
Persondata
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
25/06/2021
Persondata
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted