Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet udsteder forbud mod TDC’s optagelse af telefonsamtaler

Kromann Reumert
18/07/2019
Datatilsynet udsteder forbud mod TDC’s optagelse af telefonsamtaler
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har d. 8. april 2019 behandlet en klage over TDC A/S' optagelse af en telefonsamtale, som klager havde haft med en af de ansatte i TDC, uden at der var givet samtykke dertil. Datatilsynet udtalte alvorlig kritik af TDC og udstede et midlertidigt forbud imod at optage telefonsamtaler til intern træningsbrug.


Kort om sagen


En borger (klageren), der var i telefonisk kontakt med TDC's kundeservice, blev mødt med oplysningen om, at opkaldet kunne blive optaget til internt træningsbrug. Optagelsen startede automatisk, uden at den pågældende havde mulighed for at samtykke til behandlingen.

Klageren gjorde det klart for kundekonsulenten, som noget af det første, at han ønskede optagelsen slukket, da han ikke var interesseret i, at hans personoplysninger blev gemt. Imidlertid oplyste kundekonsulenten, at dette ikke var muligt.

TDC har anført, at retsgrundlaget for behandlingen var interesseafvejningsreglen i databeskyttelsesforordningens art. 6 stk. 1, litra f, hvorefter behandling af personoplysninger kan ske, hvis det er nødvendigt for, at en legitim interesse kan forfølges, medmindre den registreredes interesser eller grundlæggende friheder taler imod.  TDC anførte dog også, at så snart det teknisk kan lade sig gøre, vil der blive indhentet samtykke til optagelse af opkaldet forud for optagelsen.


Datatilsynets afgørelse


Indledningsvis fandt Datatilsynet, at der var sket optagelse af telefonsamtalen uden samtykke.

Dernæst anførte Datatilsynet, at optagelse og lagring af telefonsamtaler til uddannelsesmæssige formål som udgangspunkt bør baseres på et samtykke fra de personer, der registreres oplysninger om, i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningens art. 6, stk. 1, litra a.

Datatilsynet mente derfor ikke, at behandlingen som udgangspunkt kunne ske efter interesseafvejningsreglen i databeskyttelsesforordningens art. 6 stk. 1, litra f, som TDC anførte. TDC havde således ikke påvist særlige omstændigheder, der kunne begrunde fravigelse af Datatilsynets praksis om, at optagelse og viderebehandling af telefonsamtalen til internt træningsbrug kræver samtykke. Der skulle derfor have været indhentet et gyldigt samtykke fra klageren.

Da dette ikke var sket, fandt Datatilsynet grundlag for at udtale en alvorlig kritik af TDC.

Endvidere har TDC fået et midlertidigt forbud imod at optage telefonsamtaler til internt træningsbrug, indtil det teknisk kan lade sig gøre at indhente et gyldigt samtykke.

Læs afgørelsen.

 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
12/05/2021
Persondata
EU: Nye regler om kunstig intelligens på vej
EU: Nye regler om kunstig intelligens på vej
07/05/2021
Øvrige, IT- og telekommunikation, Persondata
GDPR-håndhævelse: Danmarks første GDPR-dom
GDPR-håndhævelse: Danmarks første GDPR-dom
04/05/2021
Persondata
Forbruger­ombudsmanden reagerer på urimelige vilkår for dataindsamling
Forbruger­ombudsmanden reagerer på urimelige vilkår for dataindsamling
04/05/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Seneste nyt fra Det Europæiske Data­beskyttelsesråd
Seneste nyt fra Det Europæiske Data­beskyttelsesråd
04/05/2021
Persondata
Pligten til at rapportere passagerdata fortsætter på ubestemt tid
Pligten til at rapportere passagerdata fortsætter på ubestemt tid
20/04/2021
Transportret, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted