Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet udsteder forbud mod TDC’s optagelse af telefonsamtaler

Kromann Reumert
18/07/2019
267
Datatilsynet udsteder forbud mod TDC’s optagelse af telefonsamtaler
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har d. 8. april 2019 behandlet en klage over TDC A/S' optagelse af en telefonsamtale, som klager havde haft med en af de ansatte i TDC, uden at der var givet samtykke dertil. Datatilsynet udtalte alvorlig kritik af TDC og udstede et midlertidigt forbud imod at optage telefonsamtaler til intern træningsbrug.


Kort om sagen


En borger (klageren), der var i telefonisk kontakt med TDC's kundeservice, blev mødt med oplysningen om, at opkaldet kunne blive optaget til internt træningsbrug. Optagelsen startede automatisk, uden at den pågældende havde mulighed for at samtykke til behandlingen.

Klageren gjorde det klart for kundekonsulenten, som noget af det første, at han ønskede optagelsen slukket, da han ikke var interesseret i, at hans personoplysninger blev gemt. Imidlertid oplyste kundekonsulenten, at dette ikke var muligt.

TDC har anført, at retsgrundlaget for behandlingen var interesseafvejningsreglen i databeskyttelsesforordningens art. 6 stk. 1, litra f, hvorefter behandling af personoplysninger kan ske, hvis det er nødvendigt for, at en legitim interesse kan forfølges, medmindre den registreredes interesser eller grundlæggende friheder taler imod.  TDC anførte dog også, at så snart det teknisk kan lade sig gøre, vil der blive indhentet samtykke til optagelse af opkaldet forud for optagelsen.


Datatilsynets afgørelse


Indledningsvis fandt Datatilsynet, at der var sket optagelse af telefonsamtalen uden samtykke.

Dernæst anførte Datatilsynet, at optagelse og lagring af telefonsamtaler til uddannelsesmæssige formål som udgangspunkt bør baseres på et samtykke fra de personer, der registreres oplysninger om, i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningens art. 6, stk. 1, litra a.

Datatilsynet mente derfor ikke, at behandlingen som udgangspunkt kunne ske efter interesseafvejningsreglen i databeskyttelsesforordningens art. 6 stk. 1, litra f, som TDC anførte. TDC havde således ikke påvist særlige omstændigheder, der kunne begrunde fravigelse af Datatilsynets praksis om, at optagelse og viderebehandling af telefonsamtalen til internt træningsbrug kræver samtykke. Der skulle derfor have været indhentet et gyldigt samtykke fra klageren.

Da dette ikke var sket, fandt Datatilsynet grundlag for at udtale en alvorlig kritik af TDC.

Endvidere har TDC fået et midlertidigt forbud imod at optage telefonsamtaler til internt træningsbrug, indtil det teknisk kan lade sig gøre at indhente et gyldigt samtykke.

Læs afgørelsen.

 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 34.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted