Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke

Kromann Reumert
26/05/2021
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Kromann Reumert logo
Behandler din virksomhed personoplysninger på grundlag af samtykke? I denne nyhed kan du læse mere om Datatilsynets opdaterede samtykkevejledning og blive klogere på nogle af de væsentligste opdateringer.

Datatilsynets opdaterede vejledning om samtykke indeholder blandt andet konkrete eksempler fra tilsynets praksis, en reel tjekliste, der kan bruges som rettesnor for, om et samtykke er gyldigt efter databeskyttelsesforordningen, og en række uddybninger i relation til samtykkets anvendelsesområde.


Nedenfor dykker vi ned i nogle af opdateringerne.


Scrolling eller et swipe på en hjemmeside udgør ikke en utvetydig viljestilkendegivelse

Den registreredes samtykke skal meddeles i form af en utvetydig viljestilkendegivelse. Det betyder, at det samtykke, der er givet, ikke må give anledning til tvivl.


Datatilsynet uddyber i sin opdaterede vejledning, at scrolling eller et swipe på en hjemmeside eller anden tilsvarende brugeraktivitet på en hjemmeside ikke kan anses for en utvetydig viljestilkendegivelse, og at en sådan aktivitet dermed ikke udgør et gyldigt samtykke.


Det skyldes efter Datatilsynets vurdering, at en sådan handling kan være svær at skelne fra anden brugeraktivitet. Det er dermed ikke muligt at fastslå, om der er tale om et samtykke. Desuden vil det være meget svært at finde en måde, hvorpå brugeren kan trække sit samtykke tilbage lige så let, som det er givet.


Omvendt vurderer Datatilsynet fortsat, at et swipe, et vink foran et smartkamera, at bevæge sin smartphone rundt med uret eller i en ottetalsbevægelse kan være måder at meddele samtykke på, hvis de nødvendige oplysninger stilles til rådighed, og såfremt det er klart, at bevægelsen betyder, at den registrerede dermed samtykker.


Offentlige myndigheder kan som udgangspunkt ikke bruge samtykke som behandlingsgrundlag

Et samtykke anses normalt ikke for at være afgivet frivilligt, hvis der er en klar skævhed mellem den registrerede og den dataansvarlige. Der vil ofte være et ulige forhold mellem offentlige myndigheder og borgere som led i offentlige myndigheders myndighedsudøvelse. Det vil f.eks. være tilfældet, hvor den registrerede ansøger om en offentlig ydelse. Hvis borgeren ønsker den pågældende ydelse, vil borgeren ikke have andre alternativer end at give samtykke til behandlingen. Samtykket vil dermed ikke være afgivet frivilligt, da borgeren ikke har et reelt valg. Offentlige myndigheder bør derfor nøje overveje anvendelsen af samtykke som behandlingsgrundlag, og om samtykke overhovedet kan bruges.


Datatilsynet uddyber dog i sin vejledning, at i visse situationer, hvor borgerens afvisning af at give samtykke er uden betydning for myndighedens sagsbehandling af en ydelse eller tilladelse til borgeren, vil behandling kunne ske på grundlag af samtykke. Som eksempel nævner tilsynet de tilfælde, hvor en borger ønsker at acceptere en kommunes tilbud om at modtage oplysninger på e-mail eller SMS om afhentning af storskrald eller oplysning om forsinkede anlægsarbejder i lokalområdet.


Læs hele Datatilsynets opdaterede vejledning.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
AI-forordningen og højrisikosystemerne
AI-forordningen og højrisikosystemerne
09/07/2021
Persondata, EU-ret
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
06/07/2021
Persondata
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
02/07/2021
Persondata
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
25/06/2021
Persondata
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted