Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet meddeler TDC forbud mod optagelse af telefonsamtaler uden samtykke

Bird & Bird
15/04/2019
Datatilsynet meddeler TDC forbud mod optagelse af telefonsamtaler uden samtykke
Bird & Bird logo
Datatilsynet har den 8. april 2019 meddelt TDC A/S et midlertidigt forbud mod at optage telefonopkald og udtalt alvorlig kritik for manglende overholdelse af databeskyttelsesreglerne.


Datatilsynets afgørelse


Afgørelsen kommer i forlængelse af en klage indgivet af en kunde, som ikke havde givet samtykke til TDC's optagelse af en telefonsamtale. Tilsynet har med afgørelsen håndhævet deres mangeårige praksis om, at optagelse og lagring af telefonsamtaler til uddannelsesmæssige formål som udgangspunkt altid skal baseres på samtykke fra de personer, hvis samtale optages. Ifølge Datatilsynet var der ikke forhold i den konkrete sag, der kunne begrunde en fravigelse af dette klare udgangspunkt.

Datatilsynet har meddelt TDC forbuddet, indtil selskabet har teknisk mulighed for at indhente samtykke fra kunderne.

Læs hele Datatilsynets afgørelse


Hvilke regler gælder for optagelse af telefonsamtaler?


  • En virksomheds optagelse af telefonsamtaler skal ske i overensstemmelse med de generelle databeskyttelsesregler, da der ikke findes særlige regler herom i Databeskyttelsesforordningen og Databeskyttelsesloven.

  • Udgangspunktet er, at det kræver samtykke at optage samtaler.

  • I særlige tilfælde kan der formentligt ske optagelse uden samtykke, baseret på en interesseafvejning, f.eks. af dokumentationshensyn, men det vil altid bero på en konkret vurdering, hvor det blandt andet tages i betragtning, om en aftale eller et hændelsesforløb kan dokumenteres på anden vis.

  • Samtykket skal meddeles ved en aktiv og utvetydig handling, være frivilligt og virksomheden skal oplyse om, hvad der gives samtykke til. Dette kan opfyldes ved, at personen skal give samtykke ved et tastetryk. Det ikke er tilstrækkeligt, hvis personen aktivt skal vælge lydoptagelsen fra.

  • Virksomheden har en oplysningspligt over for personen, der bliver optaget. Virksomheden skal derfor på eget initiativ informere om, at samtalen bliver optaget, og hvad formålet med optagelsen er. Det kan ske ved en indtalt meddelelse, der afspilles inden samtalen.

  • Lydoptagelsen skal behandles sikkert og skal slettes, når virksomheden ikke længere har et sagligt behov for opbevaringen.

  • Personen, hvis samtale optages, har visse rettigheder i henhold til Databeskyttelsesforordningen, herunder retten til indsigt i optagelsen, ligesom at den pågældende kan kræve at få optagelsen slettet.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
I går
Persondata, Compliance, Øvrige
Storbritannien på vej mod status som sikkert tredjeland
Storbritannien på vej mod status som sikkert tredjeland
26/02/2021
Persondata
Ny forpligtelse for flyselskaber til at indsamle og videregive passageroplysninger
Ny forpligtelse for flyselskaber til at indsamle og videregive passageroplysninger
25/02/2021
Transportret, Øvrige, Persondata
EU-UK tilstrækkeligheds­afgørelser er på vej
EU-UK tilstrækkeligheds­afgørelser er på vej
24/02/2021
Persondata
Dansk virksomhed idømt bøde for manglende sletning af personoplysninger
Dansk virksomhed idømt bøde for manglende sletning af personoplysninger
24/02/2021
Persondata
Første danske GDPR-dom giver bøde på – kun - 100.000 kr.
Første danske GDPR-dom giver bøde på – kun - 100.000 kr.
17/02/2021
Persondata, Compliance, Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted