Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet indstiller Kræftens Bekæmpelse til bøde

Kromann Reumert
03/11/2021
Datatilsynet indstiller Kræftens Bekæmpelse til bøde
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har den 29. september 2021 indstillet Kræftens Bekæmpelse til en bøde på 800.000 kr. Det sker efter fire brud på persondatasikkerheden, der har medført kompromittering af mindst 1.448 borgeres personoplysninger.

Sagen kort

Bødeindstillingen kommer på baggrund af, at Kræftens Bekæmpelse i fire tilfælde har anmeldt brud på persondatasikkerheden til Datatilsynet. Af de fire tilfælde omhandlede to tyveri af computere og to såkaldte phishingangreb. Mindst 1.448 borgeres personoplysninger blev kompromitteret, blandt andet følsomme personoplysninger såsom sygdomshistorik.

Kræftens Bekæmpelse havde i 2018 et lignende brud på persondatasikkerheden og vurderede i den forbindelse, at organisationen burde indføre multifaktor-autentifikation til log-in på deres systemer for at øge sikkerhedsniveauet og beskyttelsen af personoplysninger. På trods af denne risikovurdering blev sikkerhedsforanstaltningerne dog ikke implementeret. Det blev medvirkende årsag til, at der skete kompromittering af mindst 1.448 borgeres personoplysninger.


Ved bødeindstillingen har Datatilsynet blandt andet lagt vægt på, at der ikke kun var tale om et enkeltstående tilfælde, men reelt flere alvorlige brud, der kunne være undgået ved at indføre ret basale sikkerhedstiltag. Det har navnlig haft betydning for valget af sanktion, at de foranstaltninger, som Kræftens Bekæmpelse i 2018 selv vurderede passende i forhold til behandlingen, ikke blev implementeret.


Ved udmålingen af bødestørrelsen har Datatilsynet taget højde for, at Kræftens Bekæmpelse er en forening, hvor størstedelen af indtægterne stammer fra donationer og private midler. Derfor er der også ved udmålingen alene taget udgangspunkt i indtægter fra genbrug, arrangementer og salg af merchandise, som svarer til omkring 10 % af foreningens samlede indtægter. 


Vores bemærkninger

Sagen viser, at det er helt afgørende, at dataansvarlige sørger for at føre deres risikovurderinger til dørs. Hvis den dataansvarlige i sin risikovurdering identificerer en særlig sikkerhedsforanstaltning, som er nødvendig at implementere, men ikke gør det, er der tale om en skærpende omstændighed.


Læs nyheden fra Datatilsynet her: Kræftens Bekæmpelse indstillet til bøde.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted