Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet indstiller Kræftens Bekæmpelse til bøde

Kromann Reumert
03/11/2021
Datatilsynet indstiller Kræftens Bekæmpelse til bøde
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har den 29. september 2021 indstillet Kræftens Bekæmpelse til en bøde på 800.000 kr. Det sker efter fire brud på persondatasikkerheden, der har medført kompromittering af mindst 1.448 borgeres personoplysninger.

Sagen kort

Bødeindstillingen kommer på baggrund af, at Kræftens Bekæmpelse i fire tilfælde har anmeldt brud på persondatasikkerheden til Datatilsynet. Af de fire tilfælde omhandlede to tyveri af computere og to såkaldte phishingangreb. Mindst 1.448 borgeres personoplysninger blev kompromitteret, blandt andet følsomme personoplysninger såsom sygdomshistorik.

Kræftens Bekæmpelse havde i 2018 et lignende brud på persondatasikkerheden og vurderede i den forbindelse, at organisationen burde indføre multifaktor-autentifikation til log-in på deres systemer for at øge sikkerhedsniveauet og beskyttelsen af personoplysninger. På trods af denne risikovurdering blev sikkerhedsforanstaltningerne dog ikke implementeret. Det blev medvirkende årsag til, at der skete kompromittering af mindst 1.448 borgeres personoplysninger.


Ved bødeindstillingen har Datatilsynet blandt andet lagt vægt på, at der ikke kun var tale om et enkeltstående tilfælde, men reelt flere alvorlige brud, der kunne være undgået ved at indføre ret basale sikkerhedstiltag. Det har navnlig haft betydning for valget af sanktion, at de foranstaltninger, som Kræftens Bekæmpelse i 2018 selv vurderede passende i forhold til behandlingen, ikke blev implementeret.


Ved udmålingen af bødestørrelsen har Datatilsynet taget højde for, at Kræftens Bekæmpelse er en forening, hvor størstedelen af indtægterne stammer fra donationer og private midler. Derfor er der også ved udmålingen alene taget udgangspunkt i indtægter fra genbrug, arrangementer og salg af merchandise, som svarer til omkring 10 % af foreningens samlede indtægter. 


Vores bemærkninger

Sagen viser, at det er helt afgørende, at dataansvarlige sørger for at føre deres risikovurderinger til dørs. Hvis den dataansvarlige i sin risikovurdering identificerer en særlig sikkerhedsforanstaltning, som er nødvendig at implementere, men ikke gør det, er der tale om en skærpende omstændighed.


Læs nyheden fra Datatilsynet her: Kræftens Bekæmpelse indstillet til bøde.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Skarpe jurister til internationalt kontor (genopslag)
To dygtige jurister (fuldmægtig/specialkonsulent) til Sundhedsjura
Personalejurist med HR kompetencer til Billund Kommunes HR og Sundhedsstab
Forhandlingskonsulent (jurist) til Radiograf Rådet
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Cloud-computing og Schrems II
Cloud-computing og Schrems II
23/11/2021
Persondata, IT- og telekommunikation
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
17/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Erhvervsstyrelsen vil fremover nedprioritere tilsynet med hjemmesiders brug af simple statistikcookies – men kravet om samtykke gælder stadig
Erhvervsstyrelsen vil fremover nedprioritere tilsynet med hjemmesiders brug af simple statistikcookies – men kravet om samtykke gælder stadig
10/11/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
Cloud-computing – hvad går det ud på, og hvad er faldgruberne?
09/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Norges Datatilsyn fravælger Facebook
Norges Datatilsyn fravælger Facebook
05/11/2021
Persondata
Datingtjeneste får kritik for håndtering af persondata
Datingtjeneste får kritik for håndtering af persondata
04/11/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted