Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud

Kromann Reumert
27/07/2021
Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud
Kromann Reumert logo
Efter et sikkerhedsbrud har Datatilsynet politianmeldt og indstillet en kommune til en bøde på 200.000 kr., fordi kommunen ikke levede op til databeskyttelsesforordningens krav om et passende sikkerhedsniveau. Læs mere om sagen i denne nyhed.

Datatilsynet har anmeldt en kommune til politiet og indstillet til en bøde på 200.000 kr., fordi kommunens tandpleje konsekvent havde videregivet navne- og adresseoplysninger på begge forældremyndighedsindehavere i forbindelse med udsendelse af velkomstbreve.


Sikkerhedsbrud i den kommunale tandpleje 

Datatilsynet blev opmærksom på sagen, da kommunen selv anmeldte et brud på persondatasikkerheden til Datatilsynet. Sikkerhedsbruddet bestod i, at den kommunale tandpleje havde haft en fast praksis, hvor velkomstbreve med begge forældres adresser automatisk blev fremsendt til begge forældremyndighedsindehavere. Kommunen havde altså ikke foretaget en konkret vurdering af, hvorvidt oplysningerne måtte videregives til den anden forælder i de enkelte tilfælde. Det medførte, at forældre i flere tilfælde modtog oplysninger om den anden forælders og barnets adresse, selvom denne havde navne- og adressebeskyttelse.


Datatilsynets afgørelse

Datatilsynet fandt, at kommunens behandling af personoplysninger ikke var sket i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningens krav til sikring af et passende sikkerhedsniveau. Datatilsynet bemærkede, at man ved opsætning af en automatisk proces til fremsendelse af breve med personoplysninger, f.eks. adresser, skal tage højde for, at videregivelse af oplysningerne i hvert enkelt tilfælde ikke må udsætte borgernes rettigheder, herunder særligt børnenes, for en risiko. Derudover understregede Datatilsynet, at man altid skal vurdere, om det overhovedet er nødvendigt, at personoplysninger fremgår af brevene.


Datatilsynets politianmeldelse og bødeindstilling 

På baggrund af ovenstående fandt Datatilsynet anledning til at anmelde kommunen til politiet og indstille til, at anklagemyndigheden nedlægger påstand om, at kommunen idømmes en bøde på 200.000 kr., hvis politiet finder, at der er grundlag for at rejse tiltale. Ved sin indstilling til bødestørrelsen har Datatilsynet blandt andet lagt vægt på overtrædelsens karakter og alvor samt databeskyttelsesforordningens krav om, at en bøde i hver enkelt sag skal være effektiv, stå i rimelig forhold til overtrædelsen og have en afskrækkende virkning. Der er desuden lagt vægt på kommunens størrelse henset til indbyggertal og den samlede driftsbevilling.


Vores bemærkninger

Så vidt vi er oplyst, udgør politianmeldelsen af kommunen i den foreliggende sag Datatilsynets femte bødeindstilling om en kommunes overtrædelse af reglerne om beskyttelse af personoplysninger. Læs vores omtale af Datatilsynets første bødeindstilling og politianmeldelse af kommuner i nyheden Datatilsynet indstiller to kommuner til GDPR-bøder for manglende kryptering af arbejdscomputere.


Det følger af den danske databeskyttelseslov, at offentlige myndigheder kan straffes for overtrædelse af databeskyttelsesreglerne på samme måde som private aktører. Dog vil bødeniveauet i almindelighed være lavere, når offentlige myndigheder indstilles til GDPR-bøder. Datatilsynet har redegjort for forskellen på bødeniveauerne for offentlige og private aktører i Justitsministeriets svar på et spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf det følger, at den danske databeskyttelseslov indeholder klare forudsætninger om, at der er særlige forhold at tage hensyn til, når offentlige myndigheder idømmes bøder efter databeskyttelsesreglerne. Som eksempel nævnes det, at en privat daginstitution må forventes at få en højere bøde end en kommunal, selvom overtrædelsen er den samme. Det må derfor kunne udledes, at bøden i den foreliggende sag ville være større end 200.000 kr., hvis en privat tandklinik havde begået samme fejl som den kommunale tandpleje.


Sagen er også udtryk for, at både private og offentlige aktører skal sikre et sikkerhedsniveau svarende til de risici, der er forbundet med behandlingen af personoplysninger. I den foreliggende sag kunne politianmeldelsen og bødeindstillingen af kommunen være undgået, hvis der var iagttaget organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger i form af interne retningslinjer for videregivelse af personoplysninger, medarbejdertræning samt løbende kontrol med medarbejdernes overholdelse af de interne retningslinjer. 


Læs Datatilsynets pressemeddelelse.


Se Datatilsynets oversigt over GDPR-bøder, som Datatilsynet har indstillet til indtil videre.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
I går
Compliance, Strafferet, Persondata, Finansiering og bankret
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
10/09/2021
Persondata
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
02/09/2021
Persondata
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
30/08/2021
Persondata
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
23/08/2021
Persondata
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
23/08/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted