Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30

Bird & Bird
29/09/2020
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Bird & Bird logo
Ud fra en formålsbetragtning har Datatilsynet vurderet, at den fortegnelse, en dataansvarlig skal føre efter GDPR, skal indeholde mere detaljerede oplysninger end den tidligere vejledning krævede.

Formålet med en fortegnelse er at sikre, at den dataansvarlige danner sig et overblik over sine behandlingsaktiviteter i tråd med GDPR’s øgede fokus på ansvarlighed (”accountability”), og netop som led i heri mener Datatilsynet derfor, at fortegnelsen skal udvides. Baggrunden for ændringen var en række konkrete tilsyn, hvor ingen af de adspurgte kommuner, kunne uddybe den fortegnelse, de havde udarbejdet.


Ud over de generelle krav oplistet i artikel 30 i GDPR mener Datatilsynet, at fortegnelsen skal indeholde følgende:


  1. En tydelig kobling mellem, hvilke kategorier af personoplysninger, der behandles om de enkelte kategorier af registrerede
  2. Hvis der videregives personoplysninger i forbindelse med en behandlingsaktivitet, skal det også oplyses, hvilke kategorier af personoplysninger, der videregives til den pågældende modtager og det fremgå, hvilke kategorier af registrerede, de pågældende oplysninger vedrører.
  3. Samme princip som nævnt under pkt. 2 gælder også for overførsler til tredjelande. Det skal fremgå klart, hvilke kategorier af personoplysninger om hvilke kategorier af registrerede, der overføres til tredjelande.

Datatilsynet giver et eksempel på, hvordan en opdateret fortegnelse kan se ud i ”Bilag 5” til den opdaterede Vejledning om fortegnelse.


Bird & Birds kommentar

Den opdaterede vejledning til fortegnelsen viser vigtigheden i at få kortlagt sine behandlingsaktiviteter og vil utvivlsomt medføre mere arbejde med ikke kun at opdatere fortegnelsen, men også løbende at holde den ajour.


Ikke desto mindre vil en mere detaljeret fortegnelse give et bedre overblik over virksomhedens enkelte behandlingsaktiviteter, og den vil derfor i højere grad tjene som internt overbliksdokument end de tidligere, mere generiske fortegnelser.


Bird & Bird anbefaler alle dataansvarlige at genbesøge sin fortegnelse, og om nødvendigt også sin kortlægning af behandlingsaktiviteter og på den måde sikre den nødvendige ajourføring.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
AI-forordningen og højrisikosystemerne
AI-forordningen og højrisikosystemerne
09/07/2021
Persondata, EU-ret
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
06/07/2021
Persondata
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
02/07/2021
Persondata
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
25/06/2021
Persondata
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted