Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Data Protection Officer: Sådan kommer du godt i gang

Bech Bruun
04/07/2016
Data Protection Officer: Sådan kommer du godt i gang
Bech Bruun logo
En lang række organisationer og medarbejdere er i øjeblikket i fuld gang med at forberede sig til den nye persondataforordning og ikke mindst til den nye rolle som Data Protection Officer. Men hvordan forbereder du dig bedst muligt til den nye rolle? Vi giver her 5 gode råd.

Efter fire års forhandlinger vedtog EU’s institutioner i april 2016 de nye regler for behandling af persondata. Med den nye forordning vil både private virksomheder og offentlige myndigheder blive pålagt strenge dokumentationskrav, og bødeniveauet vil stige markant. Derudover vil en lang række organisationer blive underlagt et lovkrav om udpegning eller ansættelse af en Data Protection Officer (DPO). Mange organisationer har samtidig valgt frivilligt at udpege en DPO med henblik på at sikre compliance med reglerne.

DPO’ens rolle bliver overordnet at sikre, at regler og procedure i forhold til behandling af personoplysninger overholdes i det daglige. Vi har her samlet fem gode råd til, hvordan man kan komme godt i gang med den nye rolle som DPO. De fem gode råd bygger blandt andet på erfaringer fra vores nye DPO-uddannelse, herunder fra erfarne DPO’er.


1. Identificér relevante stakeholders


Det er vigtigt at få identificeret relevante stakeholders i organisationen, der har viden om og erfaring med behandlingen af personoplysninger, der pågår i organisationen; både i relation til kortlægningsfasen og den efterfølgende implementering. En fuldstændig beskyttelse af personoplysninger sker bedst igennem tværfaglige konstellationer.


2. Kortlæg behandlingen af personoplysninger


Lav i samarbejde med stakeholders/interessenter en kortlægning af organisationens nuværende behandling af personoplysninger; herunder hvilke oplysninger, der behandles, hvorfra oplysningerne indsamles, og hvem de videregives til. Endvidere bør det klarlægges, på hvilket grundlag oplysningerne overlades til databehandlere, og om der er indgået lovpligtige databehandleraftaler mv.


3. Foretag en risikovurdering


Vurdér de kortlagte behandlinger af personoplysninger, så organisationens persondataretlige risikobillede bliver kendt, og konkrete indsatsområder kan identificeres og prioriteres.


4. Udarbejd en handlingsplan


Udarbejd på baggrund af kortlægningen af organisationens behandling af personoplysninger og den udarbejdede risikovurdering – en handlingsplan, der blandt andet specificerer strategien for risikoreduktion og foranstaltninger til sikring af compliance.


5. Foretag regelmæssig opfølgning


Det handler ikke om at give et øjebliksbillede af compliance, men om at sikre kontinuerlig overholdelse af de iværksatte foranstaltninger fremadrettet, hvilket forudsætter regelmæssig kontrol, opfølgning og opdatering på processer, politikker, nye systemer mv.

Det er stadig muligt at tilmelde sig vores DPO-uddannelse. Med vores nye DPO-uddannelse klæder vi dig på til rollen som Data Protection Officer eller databeskyttelsesansvarlig og forbereder dig på, hvordan du bedst muligt håndterer persondataret i praksis.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
12/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted