Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Data protection officer – hvem, hvornår, hvad?

Horten
16/01/2017
Data protection officer – hvem, hvornår, hvad?
Horten logo




Den såkaldte Artikel 29-gruppe har vedtaget et sæt retningslinjer for databeskyttelsesrådgivere, der giver mere klarhed over databeskyttelsesrådgiverens opgaver, stilling og ansvar.






Vi har tidligere skrevet om databeskyttelsesforordningen, der får virkning i Danmark fra 25. maj 2018, og kravene heri for offentlige myndigheder, offentlige organer og visse private virksomheder om at udpege en såkaldt databeskyttelsesrådgiver, også kaldet data protection officer (DPO).

Forordningens tekst opstiller nogle overordnede kriterier for, hvilke virksomheder og organisationer der er forpligtet til at udpege en DPO, samt krav til DPO'en og dennes stilling. Det har dog været noget usikkert, hvilke virksomheder og organisationer der i realiteten vil være forpligtet til at udpege en DPO, ligesom DPO'ens rolle og ansvar ikke har været klart defineret.

Som ventet har Artikel 29-gruppen nu offentliggjort et sæt retningslinjer, der giver noget mere klarhed vedrørende disse spørgsmål.


Retningslinjer for DPO


Retningslinjerne indeholder bl.a. en nærmere beskrivelse af

  • hvilke organisationer der efter artikel 29-gruppens anbefaling bør udpege en DPO, herunder eksempelvis private virksomheder, der udfører offentlige opgaver

  • hvordan man skal forstå nogle af de centrale begreber af betydning for fastlæggelsen af, om private virksomheder omfattes af kravet om en DPO, herunder begreberne "kerneaktivitet" og "stort omfang"

  • krav til DPO'ens stilling

  • krav til DPO'ens arbejde


Af retningslinjerne fremgår eksempelvis, at en virksomheds kerneaktivitet kan forstås som de centrale behandlinger, en virksomhed udfører for at forfølge sine overordnede formål, samt at "stort omfang" bestemmes ud fra bl.a. mængden af data, mængden af registrerede personer samt den tidsmæssige udstrækning af behandlingen. Som eksempler på behandlinger af persondata i stort omfang er:

  • Behandling af patientdata på et hospital

  • Behandling af rejsedata for personer, der anvender et offentligt transportsystem (f.eks. ved brug af periodekort/rejsekort)

  • Behandling af kundedata som led i den normale drift af et forsikringsselskab eller en bank



DPO'ens ansvar


Retningslinjerne lægger også op til en ret skarp opdeling af ansvar mellem DPO og den dataansvarlige/databehandleren, idet det er beskrevet, at DPO'en ikke vil være personligt ansvarlig for den dataansvarliges eller databehandlerens manglende overholdelse af databeskyttelsesforordningen. Der er dog ikke dermed taget stilling til, om den dataansvarlige eller databehandleren kan rette et erstatningskrav mod en intern eller ekstern DPO efter dansk rets almindelige erstatningsretlige regler om culpaansvar.

Læs Artikel 29-gruppens retningslinjer her

 






 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
Hvordan sikrer du en passende sikkerhed på din hjemmeside i henhold til GDPR?
12/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted