Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Brexit og persondata

NJORD Lawfirm
04/03/2019
Brexit og persondata
NJORD Lawfirm logo

Storbritannien udtræder af EU den 30. marts 2019 kl. 00.00. I øjeblikket forsøger premierminister Theresa May og det britiske parlament at blive enige om en udtrædelsesaftale. Opnås der ikke enighed om en udtrædelsesaftale, og udsættes datoen ikke, så ender det med et hårdt Brexit – dvs. en udtrædelse uden aftale.




Muligt hårdt Brexit som følge af manglende udtrædelsesaftale


Dette vil få store konsekvenser på mange områder – heriblandt på persondataområdet. Storbritannien vil nemlig, i mangel af en udtrædelsesaftale, være at anse som et usikkert tredjeland i persondataretlig henseende. Dette betyder, at når danske virksomheder overfører persondata til – eller får persondata behandlet i – Storbritannien, så må dette alene ske under iagttagelse af Databeskyttelsesforordningens art. 44-50 om overførsler af personoplysninger til tredjelande eller internationale organisationer.


Vejledning fra EDPB


Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB) har udsendt en vejledning om Databeskyttelsesforordningens krav til dataoverførsler i tilfælde af et hårdt Brexit. Vejledningen vedrører reglerne både for data, der overføres fra EU til Storbritannien og fra Storbritannien til EU (og EØS-landene). Den sidste situation vil ikke blive påvirket. Her følger det af den britiske regerings udmeldinger, at data på samme måde som i dag kan overføres fra UK til EU.

Læs vejledningen her


Godkendelse af Storbritannien som sikkert tredjeland


EU-Kommissionen vil formentlig på sigt godkende Storbritannien som et sikkert tredjeland efter Databeskyttelsesforordningens art. 45. Kvalificeres Storbritannien som et sikkert tredjeland, kan der overføres persondata til Storbritannien på lige fod med overførsler til EU-lande. En sådan godkendelsesproces er dog langvarig, hvorfor der fortsat vil være en periode, hvor Storbritannien vil være at anse som et usikkert tredjeland, og hvor overførsel alene kan ske under iagttagelse af Databeskyttelsesforordningens artikler om sådanne overførsler.


Anvendelse af EU-Kommissionens standardkontrakter


Såfremt der overføres persondata til Storbritannien efter et hårdt Brexit, og før EU-Kommissionen har besluttet at kvalificere Storbritannien som et sikkert tredjeland, kan dette lovligt ske ved eksempelvis anvendelse af EU-Kommissionens standardkontrakter. Det kræves dog, at standardkontrakterne anvendes korrekt udfyldt og uden ændringer – ellers skal der foreligge en godkendelse fra Datatilsynet.


Bindende virksomhedsregler


Er der tale om overførsel af persondata til koncernselskaber i Storbritannien, kan dette endvidere lovligt ske, såfremt der anvendes bindende virksomhedsregler efter Databeskyttelsesforordningens art. 47, som er godkendt af den kompetente tilsynsmyndighed. Den nævnte godkendelse gør dog denne mulighed til en både længerevarende og bekostelig proces, hvorfor bindende virksomhedsregler formentlig ikke er realistisk løsning af problemet, medmindre den omtalte godkendelse allerede foreligger.


Fremtiden


Uanset forhåbninger om og tro på, at der opstår enighed om en udtrædelsesaftale, bør virksomheder, som overfører persondata til Storbritannien, iværksætte en række tiltag, så persondataudvekslingen vil kunne fortsætte på trods af et eventuelt hårdt Brexit.

Man kan med fordel klarlægge og eksekvere følgende i virksomheden:

  • Tjekke om der sker overførsel af personoplysninger til Storbritannien, og hvis det er tilfældet klarlægge, hvilket overførselsgrundlag der kan benyttes.

  • Opdatere intern dokumentation og procedurer og angiv, at der vil blive foretaget overførsler til Storbritannien.
    Opdatere privatlivspolitikker og sørge for at informere de registrerede personer om, at der overføres personoplysninger til Storbritannien.

  • Sørge for at have den valgte løsning indarbejdet og klar til 30. marts 2019.


 



 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud
Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud
27/07/2021
Persondata
AI-forordningen og højrisikosystemerne
AI-forordningen og højrisikosystemerne
09/07/2021
Persondata, EU-ret
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
06/07/2021
Persondata
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
02/07/2021
Persondata
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
25/06/2021
Persondata
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted